https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/
Merhaba. Estafurullah. 4.5 voltluk pil bataryasıyla çalışan 100 adet LED birbirlerine paralel bağlı olup, paralel direnç hesabıyla, örneğin üst linkteki "LED Calculator" hesabıyla bulunan tek bir dirençten tümü paralel bağlı olarak besleniyor. Metre hesabıyla değil de LED adedi (Hangi renkte ve voltajda çalıştığı LED'i üreten firmasınca belirtilmişse) bu baz alınıp, "LED Calculator" de besleme voltajı 4.5 volt olarak yazılıp karşınıza hesapla çıkan tek bir dirence 100 adet LED paralel çalışacak şekilde bağlanacak bir direnç değeri şeklinde çıkıyor. Bu paralel bağlı direnç hesabında 5 volta göre ayni 100 adet LED'in çalışma volt değerini de bu hesaplaıcıda yerine konulup yeni bir direnç hesabı yapılması gerekiyor, yani mevcut Peri LED'lere 1 metre daha ekleyerek çok doğru bir hesap şekli % 100 doğrulukla yapılmamış olur.
5 voltu 4.5 volta ya silisyum 1N4001 diyotla veya 3-4 metre pil kutusundan sonra ince, ikili hoparlör, zil kablosunu, vb. arada belirli uzunlukta kullanarak 0.5 voltluk bir voltaj düşmesini, adaptörden hemen sonra bu uzun kablo sonundan (metrajı deneme yanılmayla deneyerek) ölçerek 4.5 volta düştüğünü avometreyle DC volt ölçümünde görerek Peri LED'e ondan sonra bağlamanız en doğrusu olur. Yani voltajı düşürmek için ya ince kesitli, metrajı biraz fazla kabloyu (kablonun eşdeğeri olarak bir hesapla belirlenmiş direnç öğesi de olabilir) veya tek bir diyodu arada seri bağlı olarak kullanacaksınız, bu üst linkteki "LED Calculator" hesaplarıyla hiç uğraşmak istemiyorum ve orijinal Peri LED'in ortak LED direncini yeni bir hesaplamayla hiç değiştirmek istemiyorum derseniz eğer.
LED sayısı ve metrajı düşük Peri LED'lerde 2 kalem pil, metrajı ve sayısı fazla (10 mt. gibi) olanlarında neden 3 kalem pil kullanıldığını da size mantıken açıklamaya çalışayım. Tek ve ortak kullanılan dirençten sonra sayıca çok fazla olan LED'i, daha önceden belirlenen ayni sürede, örneğin yılbaşı gibi çok önemli olan bazı gecelerde çok daha garantili sürelerle bu piller bitmeden yakabilmek için, yani seri bağlı bu pillerin volt * amper şeklindeki çıkış güçlerinin neticede tam dengelenebilmesi amacıyladır, kendi kanımca ben böyle düşünüyorum. Kolay gelsin.