İlk nasıl çarpıldınız?

İlk Çarpılmam Kahve Makinasından olmuştu... suyun ısınıp ısınmadığına bakmak için parmağımı soktuğumda acayip bir titreme oldu. yalnızdım bir de.. elimi çıkartabildiğime inanamıyorum...

bir de yerde çıplak kablo vardı. onun üstüne bastım. berbat bir deneyimdi...
 
beyaz eşya tamirine başladığımda yayık(ayran çalkakları) la başladı birgün otobüs klimasına gaz basmaya gittiğimiz araç yıkama kısmında seyyar vardı ekli yerlerinden birisini tutmulum :D heryer ıslak baya bir coşturmuştu
 
Hadi ben de konu hakkında bir şeyler yazayım, Bu yazım elektrik akımına çarpılıp da artık bu değerli foruma yazamayacak duruma gelenler ve bu dünyayı terk edenler için olsun.

Bakıyorum elektrikle birazcık haşır neşir olanlar elektrikle dalga geçmeye, bilerek sırf fizik tedavi olsun, hava olsun diye çarpılmaya çalışıyor. Allah korusun elektriğin şakası yoktur, ne kendinize ne de başkasına elektrikle şaka yapmayın lütfen. 35 yıl içinde olmama rağmen hala korkarım, çünkü geçmişte iş arkadaşım elektrik çarpması sonucu öldü.
80'li yıllar Org. Sanayi Bölgesi havai hat tesisi yapıyoruz, arkadaşım direğe ayırıcıyı monte etti, belinde emniyet kemeri, kolunu direğin konsoluna (koltuk değneği misali) atmış, diğer eliyle de ayırıcının açma kapama koluna monte edilecek olan 1/2 parmak galvaniz boruyu iple aşağıdan çekiyor, boruyu eliyle tutup yukarı fazla çekti, üstteki 34500 V. hattına değdirmesiyle bir patlama oldu. Patlama ile birlikte direk konsoluna sardığı kolu koltuk altından patlayıp koptu, yarı ölü emniyet kemerinde, direkte asılı kaldı, tabii hastanede sizlere ömür... neyse.

Elektrik çarpmasını tıbben ve teknik olarak inceleyelim;


Elektrik çarpılması sonucu vücudumuzda neler oluyor..?

En tehlikelisi :
Elektrik akım yönü>>> [sol el>kalp üzeri>sağ el ya da sağ el>kalp üzeri>sol el], [sol el>kalp üzeri>vücut ve ayaklar], [baş (burun,dil, kulak, dudak, alın)>>sol el]
Tehlikelisi : Kalp veya beyin (kafa) üzerinden geçmeyen tüm akımlar.


Vücudumuzdan elektrik akımı geçerse neler oluyor..?
* Kasların kasılması : (... ki bu aynı kramp gibi olur. Elektrik akımına kapılan kişi temas ettiği iletkeni eğer eliyle tutuyorsa bırakamaz ya da kaslarının kasılmasına göre refleks gösterip fırlatır)
* Geçici şuur kaybı,
* Kalp kaslarında, kapakçıklarında aritm (ritm bozukluğu veya kasılma), ölümcüldür.
* Kanda ayrışma ; Elektroliz olayı, kandaki alyuvarlar, akyuvarlar, hemoglobin vs.. ne varsa kimyasal olarak ayrışır.
* Hücrelerin, dokuların hasar görmesi, yanması, ölmesi ; Bilhassa
yüksek gerilime maruz kalmış kişilerde görülür, vücutta akımın geçtiği yollar (et/kemik) adeta yanarak kömürleşir, toprakla temas eden noktalar patlar, tabii ki ölüm kaçınılmaz, sağ kalsan bile artık iflah olmazsın.

Elektriğe Çarpılan birini görürsek ne yapmamız gerekir..?
* Elektrik akımına kapılmış (muhtemelen kasılmış, kurtulamayan, çırpınan) birini gördüğümüzde öncelikle elektrik akımını kesmeliyiz, Bu şalterin/anahtarın kapatılması (kontaklarının açılması), fişin çekilmesi gibi hareketler olabilir.
* Eğer elektriği kesemiyorsak önce kendimizi riske atmadan emniyetimizi alarak yalıtkan bir cisimle, kuru tahta, sopa, plastik sandalye vs.. yalıtkan her türlü cisim olabilir kazazedeyi elektrik kaynağından/elektrik kaynağını kazazededen uzaklaştırmak gerekir. Burada su, nem, metal ve iletken objeler her zaman risk oluşturur.


Elektriğe çarpılınca ne oluyor merak ediyorsan :

http://www.dailymotion.com/video/xpw...m#.UPXyzh0re0s

Bu videoda ise havai hat kopmuş (muhtemelen yüksek gerilim) kopmuş bir iletkene temas ederek önceden biri çarpılmış, onu kurtarmak isteyen kişi de temas edince olan oluyor. Elektrik akımına kapılmış bir kişiyi bilinçsizce ve emniyet tedbiri almadan kurtarmaya çalışan birinin de nasıl yandığını görüyoruz.

Herkese Elektrik (iş) kazaları dahil her türlü kazadan uzak olması dileğimle.
 
Ben ilk çarpıldığımda zemin ile temasım olmadığı için ve sadece elim faza geldiği için fazla etkilemedi ama sağ kolum iyicene kasıldı. Sonraki çarpılmalarda ani reflekslerim kuvvetli olduğunu için çarpıldığımı hissettiğim anda elimi çeliyorum.

bende öyle kardeşim ışık hızına ulaşıcam neredeyse :=) acaayip refleks varmıs bende :=)
 
lise 3 te kumanda panosu topladığımda panoyu test ederken carpıldım ... =)
 
Allah Korusun, Elektriğin Şakası Olmuyor. Bir kaç saniyede, hatta saniyede insanı canından edebiliyor.
 
ilk çarpılmam degilde iyi çarpılmam şöyle oldu tek fazlı bir makina kullanacaktık baktım prizlerle fiş birbirini tutmuyor söktüm çivilerinden bagladım pek dikkat etmedim nerden bileyim nötr ile topragı birleştirmişler önceden makinayı çalıştırdım çalışıyor tabi ayaklarımızın altında yalıtkan oldugu için direk elektrik verilen makinayı kucagımızda taşıyoruz kimseyi çarpmıyor ta ki egilip makinayı alayım derken ordaki demirden destek alınca makina benim üzerimden topraklamsını yaptı kendimi kurtaramıyordum kurtulacagımdan ümidim yoktu sagolsun bir arkadaş çekti ..........
 
Sanat okulu 1. sınıftayız dersimiz elektroteknik, Süleyman SİPAHİOĞLU hocamız masanın üzerindeki iki adet kondensatörü gösterip tahtaya çıkacak gönüllü arkadaş istedi... elektrik ile tanışma faslı böyle başladı : uzun bir zaman kimse gönllü olmadı :) sınıf başkanı olarak sınıfı kurtarmak adına kendimi feda etme zamanı gelmişti :) Allah selamet versin hocamız kondansatörün iki ucunu tutup tutamayacağımı sordu hem merak ! hemde korku ile "tutarım hocam " dedim kol damarlarımdaki kanın dalgalanması ve damarlarımdaki titremeyi hiç unutamam.Bu arada kendimi bir metre geride buldum, bu bana biraz acı biraz ibretlik bir ders oldu....Asıl çarpılmam ise askerlik dönüşü 20 yıldır hala etkisinden kurtulamadığım sevgili eşimi görünce oldu, bir çarpıldım pir çarpıldım :)
Süleyman SİPAHİOĞLU KÜTAHYA EML ELEKTRİK bölümünün efsane hocalarındandır :)
 
ilk çarpılma deneyimim çok kötü olmuştu :) 220 V ile çalışan ortak şaseli bir devre yapmıştım devrede 7805 regületör elemanı vardı eleman ısnıyormu diye arka kısmında soğutucu bağlanan yerine sol elimle dokunmam la çarpılmam bir oldu çok kötü bir şeydi ... :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst