Ölçü Trafolarını Sekonderden Beslemek?

Bu konuda yeterli bilgisi olan arkadasların açıklama yapması faydalı olacak diye düşünüyorum,ayrıca benim iletilerimde hata ve eksiklikler bulunduğunun farkındayım,saygılar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Akım trafoların uçlarındaki gerilim , Kullanıldığı sistemin gerilimi hariç diğer elektriksel parametrelerin hepsine bağlıdır. (trafonın gücüne kısa devre dayanımına sınıfına ve içinden geçen akıma hatta ve hatta markasına)

Tabi akım trafolarını gerilimle tarif etmek nekadar doğru olur oda tartışılır..
 
arkadaşlar akım trafosundan emin değilim ama gerilim trafosu kesinlikle tersten beslenerek primer ucundan yüksek gerilim alınabilir. Yalnız 100v verdiğiniz bir 34.5/Kök3 e 100 gerilim trafosunun o anda 5 amper çektiğini düşünelim. 100vx 5 A = 1kVA güç demek. trafonun primere aktardığı %100 verimde 1kVAdır. bu da 34,5kv da 1000/34500=0.029 A e tekabul eder. kısaca primer tarafından verdiğiniz akım çok düşüktür

Akım trafosunda ise 50e 5 oldugunu düşünürsek ve tersten 5A ile beslersek primerde 50 A görebiliriz kanısındayım ama 50 A in gerilimi çok düşük olmalı. Çünkü 5 A çıkış veren akım trafosunun gerilimi 0,25 V olması lazım dire hatırlıyorum. Emin değilim Bu da primerde 0.005V a tekabul eder.
Saygılar
 
Ha buarada asıl konuyu unuttum :) akım trafolarıda sekonderden beslenebilir.
 
beslenir beslenmesine de ne işe yarayacak.50/5 akım trafosunun sekonderine 5 A verince primerinden 50 akım almamız imkansız.
 
beslenir beslenmesine de ne işe yarayacak.50/5 akım trafosunun sekonderine 5 A verince primerinden 50 akım almamız imkansız.

peki sekonderden 5A geçirdik diyelim o zaman primerde ne gibi bir elektriksel olay meydana gelicek yani akım trafosunu ters bağladığımızda sonuç ne olacak?
 
çok hassas bir ölçü aleti yapılabilir yani şöyle düşünün bir amperin bile altını göre bilme imkanı sağlar akım trafosunu ters bağlandığı zaman
 
peki sekonderden 5A geçirdik diyelim o zaman primerde ne gibi bir elektriksel olay meydana gelicek yani akım trafosunu ters bağladığımızda sonuç ne olacak?
Teorik olarak sekonderden 5A akım geçirirsen primerden 50A akım alırsın.
20kV faz-nötr gerilimi olan hatta kullanılan 50/5A akım trafosunda, primerinden 50A alabilmen için sekonderinden 200kV gerilim uygulaman gerek. Ki işte burada zurna zırt diyor. Sekonder sargıların izolasyonu, 200kV gerilimi mümkün değil kaldırmaz. Bir an için kaldırabildiğini düşünelim bu durumda primer uçlarını kısa devre edersen primerden 50A alırsın. Veya şebekeye bağlarsan ters yönde beslemiş olursun. Şebekeden normalde 60A hat akımı geçiyorsa artık 10A geçer.
Tamamen deneysel amaçla laboratuvar ortamında yapılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,775
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst