Çanakkale Boğazı'ndan elektrik üretilecek!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,207
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Bir enerji firması, Çanakkale Boğazı'ndaki akıntı gücünü kullanarak elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlıyor.

h02lg.jpg


Çanakkale'de bir firma, boğazdaki akıntı gücünü kullanarak elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlıyor. Deneme çalışmaları süren proje tamamlandığında kentin elektrik enerjisi boğazdaki akıntı gücü kullanılarak karşılanabilecek.

Firma ortaklarından Abdullah Erkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra, ticari üretim yapılabileceğini söyledi.

Akıntı enerjisi konusunda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Erkan, Çanakkale Boğazı'nın trafik hattının dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu nokta olan Kepez Burnu'nda 30 yıllığına kiraladıkları deniz arazisinde platform kurduklarını, bu platform sayesinde deneme ölçümlerine başladıklarını anlattı.

ENERJİ ÜRETİMİ GELECEK YIL

Su altı akıntısında en iyi performansı sergileyecek özgün türbin çeşitlerini denediklerini ifade eden Erkan, gelecek yıl enerji üretimine başlamayı planladıklarını bildirdi.

Erkan, şöyle konuştu:

''Test aşamasını tamamlayarak 5 megavat gücünde türbin çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Türkiye'de yapılacak ilk proje olması nedeniyle çalışmalarımıza TÜBİTAK da destek verdi. Üretilecek elektrik, türbin sayısı ve gücüne bağlı olarak değişecektir. Boğazın trafik hattının dışında kalan bölümü çok geniş. Bunun hesabı yapılamasa da verimlilik kat sayısının yüksekliği nedeniyle bu iş önümüzdeki dönemde bütün yatırımcıların ilgisini çekecektir. Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında da önemli olacaktır.''

Proje yürütücüsü Evrim Barış Erkan ise boğazdaki akıntının sürekliliğini ve değişkenliğini denetlediklerini kaydetti:

''Burada akıntıdan elektrik üretme projesi adı altında platform optimizasyonu, türbin Ar-Ge'si yapıyoruz. Türkiye'de ilk olacak bir projeden bahsediyoruz. Bu bakımdan test platformu olan 'Mavi İda-1'i yaptık. Platformda, çeşitli ebatlarda, varyasyonlarda kendi dizayn ettiğimiz değişik modelleri deneme şansımız var.

Akıntının döndürdüğü kanatlar, mil vasıtasıyla devir artırıcı sistemden geçerek alternatöre geliyor. Bu şekilde elektrik üretiyor. Aynı zamanda burada akıntı ölçümü yapıyoruz. Şu ana kadar 3 değişik türbin modeli denedik. Son modelde istenilen başarıya çok fazla yaklaşıldığını gördük. Bu alanda çalışmalarımız sürecek.''

ntvmsnbc ve Ajanslar,Güncelleme: 11:57 TSİ 16 Aralık 2012 Pazar

Alıntıdır.Kaynak: ntvmsnbc
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
geç bile kalınmış bir proje üstadım çok gerilerdeyiz çok . neyseki bir başlıyanımız var artık hayırlısı olsun
 
Ülkemizdeki rüzgar, güneş ve boğaz akıntısını istediğimiz gibi kullanamıyoruz. İnşaallah bu iyi bir başlangıç olur.
 
Ümit verici bir çalışma , imkan verildiğinde neleri başarabileceğimize güzel bir örnek olur inşallah.Galiba Arşimet'e ait bir sözdü : Bana dayanak noktası olabilecek bir yer gösterin size dünyayı yerinden oynatayım.... müteşebbis insanımıza iş yapabilecek para kazanabilecek bir alan gösterin pratik zekası,azmi ( birde akademik eğitim alırsa ) ile yapamayacağı iş yok....yeterki TÜRK GİBİ BAŞLADIKTAN sonra sabırla işi bitirsin......
 
inşallah bu ve buna benzer çalışmaların devamı gelir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,904
Kullanıcılar
450,195
Son üye
dijitalpark

Yeni konular

Geri
Üst