proje yardımı

ghost86_34

Üye
Katılım
22 Kas 2011
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
38
elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim
proje olarak : opamp ve mosfet kullanarak Strain Gauge ile Motor Hız Kontrolü Yapılabilen ve Motor Ortalama Hızı Aşınca Kırmızı Led ile Uyarı Veren Devre Yapmam gerekiyor fakat uzun araştırmalarıma ragmen benzer bir devre bulamadım ve nasıl yapılacağını bilmiyorum bana lütfen yardımcı olabilirmisiniz
 
Selamun Aleyküm
Sayın Ghost86_34 Google araştırmalarında ve akademik kısımlarında birçok kaynağa ulaşılabiliyor.
Sadece elektronik temelli yardıma ihtiyacın varsa uzmanlarını beklemektedir sorun, ancak strain gage in nasıl çalıştığını ödevinde anlatmak istersen ve alternatifleri ile kıyaslayarak ödevini zenginleştirmek istersen buraya strain gauge diya yazdığın kısım ile ilgili mekanik bilgiler ekleyebilirsin. Strain şekil değiştirme vb anlamlarda kullanılmaktadır. Merkezkaç etkisi ile ölçme usulleri, encoder sistematiği, küçük jeneratördeki üretilen elektriğe göre hız yorumlanması, dönerken oluşan manyetik etki ile hız yorumlanması diğer taraftan incelenebilir. Mesela rot balans aletlerinde dönme hızı belli iken dengesizlik miktarı tespit edilir, dengesizlik belli iken de dönme hızı yorumlanabiliyor olsa gerek.
http://www.google.com.tr/url?sa=t&r...YdLHv07EPV2GOamHg&sig2=k5h9JqdxcS6Vl334XlMYSQ
http://www.google.com.tr/url?sa=t&r...55p4xiH5qzJIOp5NQ&sig2=F2Jlzp76O9Uf_s-S2St1Gw
Linkler faydalı oluyor mu bilmiyorum ama mekanik olarak da konuşulması bu kısmını inceleyenler için bir imkandır.
Başarılar dileriz.
 
Aleyküm Selam öncelikle yardımda bulunduğunuz için Teşekkür ederim strain gauge yi elektronik terazilerin içinde de bulabileceğimi söylediler asıl önemli olan opam ve mosfet kullanarak devreyi tasarlamam geçen sene aynı projeyi yapan bir arkadaşdan devrenin açık şemasını aldım resimde göüldüğü gibi fakat eksikleri var mosfet ve uyarı yapınca yanacak led gibi strain gaugeyi girişe bagladıklarını ve devrenın çalıştıgını söylediler sizce resimdeki devreyi kursam mosfet ve led i nasıl baglamam gerekir bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ve devreyi ilk önce multı simde kuracağım pratikte gerçekleştirdiğimdede çalışırmı ?
ujdyv.jpg
 
Sayın Ghost86_34
Elektronik uzmanların konuya dahil olması gerekmekte, sorular kendilerini beklemekte. Yalnız strain gauge load cell tipi bir cihaz mıdır hız kontrolünü nasıl yapması bekleniyor buralardan ele alınmalıdır. Sorumlu kişi olarak bunları ele alabilirsin.
Mekanik olarak hız kontrol efektifliği ve diğer yöntemler ile kıyas açısından da ve izleyenlerin de faydalanması açısından elektronik dışı da bilgi aktarılabilir.
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
Allah razı olsun inşallah sizin gibi yardım eden birileri olur da onca dersin sınavın ödevlerin arasında bu projeyi yapabilirim
 
Amin cümlemizden , Sayın Ghost86_34 ün güzelliğidir bu lütuflar.. Pek yardımcı da olmuş sayılmayız. Site içi arama yapılırken uygun konulara da mesaj yazılıp ek bilgi istenebilir ve de bu konunun linki eklenebilir.
Diğer taraftan gereksiz gibi de görülse mekanik kısım ile ilgili bilgi paylaşımı hem kalite artmasına ve fikir geliştirmesine imkan sunduğu gibi konuyu da güncel tutmuş olup izleyen sayısını arttırabilir.
Başarılar dileriz.
 
Aslında hocanız güzel bir ödev vermiş. Çünkü çok ilginç uygulamalar yapılabiliyor.

https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-23438

[video=youtube;EgH5rLqaI90]https://www.youtube.com/watch?v=EgH5rLqaI90[/video]

Şimdi konuyu parçalara ayırarak düşünelim. İlkönce giriş sinyalinin doluluk boşluk oranını değiştirmek istiyoruz. Yarım köprü kullanarak bunun çalışma mantığını daha önce bu mesajda anlatmaya çalışmıştım.

İşlemsel yükselteç kullanarak sinyalin doluluk boşluk oranının nasıl değiştiğini buradan görebilirsiniz. Devreyi incelerseniz en son işlemsel yükseltecin ayaklarındaki direnci değiştirerek sinyalin doluluk boşluk oranını değiştirebildiğimizi göreceksiniz.

Uzama ölçerin ("strain gauge") çalışma prensibi bir kuvvet uygulandığında uzayarak direnci değiştirmesi. Ama bu direnç örneğin 0.06 Ω gibi bir değer.

Belki üstteki devrede işlemsel yükseltecin ayaklarındaki direnci uzama ölçerle değiştirmek düşünülebilir ama daha iyisi sanırım Wheatstone köprüsü kullanarak devrede ufak değişikliklerle daha iyi bir uygulama yapılabilir.

[video=youtube;V0N1zmBqEkc]http://www.youtube.com/watch?v=V0N1zmBqEkc[/video]

Burada çok güzel anlatmışlar. Yukarıdaki videoda çıkış gerilimini ölçen bir alet diyor. O zaman benim aklıma hemen işlemsel yükselteç kullanmak geliyor.

Devreyi geliştirmek de artık size kalmış ;)
 
ALLAH razı olsun çok yardımcı oldunuz verdiğiniz bilgilerden ve videolardan yola çıkarak multısım de devreyi gerçekleştirmeye çalışacağım başara bilirsem uygulamaya geçeceğim tekrar tekrar teşşekkür ediyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,082
Kullanıcılar
450,047
Son üye
alperenyildiz5252@hotmail

Yeni konular

Geri
Üst