Telefondan Başını Kaldıramayanlar için Robotik Üçüncü Göz

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
e1xrppq.jpeg


Minwook Paeng tarafından tasarlanan robotik göz, telefon ekranına bakarak yürüyen insanları önlerindeki engeller konusunda sesli olarak uyarıyor.

Yemek yerken, sohbet ederken hatta yolda yürürken bile gözlerimiz akıllı telefonlarda. Kimileri sosyal medyada kimisi işini takip etmek için kimisi ise gündemdeki haberleri takip etmek için sürekli olarak telefonuna bakıyor. Akıllı telefon bağımlılığı öyle bir noktaya geldi ki fiziksel zararlara bile neden olabiliyor. Yolda yürürken telefonları ile ilgilenen yayalar çeşitli kazalara neden olabiliyor. Karşıdan gelen bir insanla ya da kaldırımda duran bir başka cisim ile çarpışabiliyor.

Avusturya’da gerçekleştirilen bir araştırmada her beş kazadan birinin yolda yürürken cep telefonu ile ilgilenen kişiler nedeniyle ortaya çıktığı bilgisine yer veriliyor. İtalya’nın Bolzano kentinde gerçekleştirilen bir projede ise insanların akıllı telefonlarını bilinçli kullanması için elektrik direklerine sünger tamponlar yerleştiriliyor. Bu sayede kafası sürekli önde olan insanların yoldaki direklere çarpması engellenirken telefon kullanımı hakkında insanlar da bilinçlendirilmiş oluyor. Endüstriyel tasarım öğrencisi Minwook Paeng tarafından tasarlanan robot göz de yolda yürürken bile kafaların kalkmadığı bu dönemlerde yolu gözetleyen ve çarpışma tehlikesini haber veren tasarıma sahip bir proje.

Akıllı telefonla evrimleşen insana yeni bir göz

Paeng’in London’s Royal College of Art and Imperial College’da tasarım mühendisliği derecesinin bir parçası olan projede insanların yolda yürürken telefon kullanmasına hicivli bir bakış açısı getiriyor. Kafaya yerleştirilen robotik bir üçüncü göz yolda yürürken kafası sürekli önünde olanlar için bir uyarı sistemi sağlıyor.

Plastik ve yarı saydam malzemeyle üretilen bu göz bir jel sayesinde kullanıcının alnının ortasına gelecek şekilde sabitlenebiliyor. Açık kaynaklı elektronik platform arduino kullanılarak tasarlanan cihazda bir jiroskop bulunuyor. Doğrudan kafaya sabitlenebilen üçüncü göz kafa öne eğildi anda otomatik olarak gözünü açıyor ve devreye giriyor. Kişinin önüne çıkan herhangi bir cisim olursa sesli uyarı veriyor. Bu sayede kafası önde telefona bakarak yürüyen kullanıcı tehlikelere karşı uyarılmış oluyor. Minwook Paeng’in projesi insanların akıllı telefonlarıyla olan sağlıksız ilişkisini sorgularken telefonlarımızla her an ne yaptığımızı ironik bir şekilde sorguluyor.

Alıntıdır. Kaynak: https://bigumigu.com/haber/telefondan-basini-kaldiramayanlar-icin-robotik-ucuncu-goz/
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,942
Kullanıcılar
449,610
Son üye
cagriaytmz

Yeni konular

Geri
Üst