trafo yağı ekleme

chati

Üye
Katılım
31 May 2007
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
39
trafo yağı herhangi bir sebeple azaldığında eklenen yağın aynı marka olması gerekir mi?
farklı bir marka yağ eklenmesinin bir sakıncası var mı?


ve son olarakta eklenecek yağın nelerine (hangi özelliklerine) dikkat etmek gerekiyor?


şimdiden herkese teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Aynı marka yağ koymakta yarar var.Eklenecek yağın ölçümlerinin yapılmış,kullanılabilir olduğundan
emin olunması gerekir.Yağın,beklediği yerdeki muhafaza şartları önemlidir.34.5 Kv' kadar olan tesis-
lerde, sadece atlama gerilimi testi yapmak yeterlidir.
 
evet 3 gün önce etilerde tsyd derneğinin içindeki trafonun yağını değiştirirlerken yanlarındaydım.yağın yalıtımının testlerine bakılıyor eğer yetersizse atılıp yenisi konuluyor yok yeterliyse ekleme yapılıyor o yağın ya aynı seviyede yada daha kaliteli olması gerekiyor.
 
yağın rengi açık sarı olmalıdır yıpranmış incelen yağın rengi kararır
her yağın karekteristik özelliği farklı olduğundan aynı yağın kullanılması uygundur fakat specleri benzer özellikler gösteren yağları karıştırabilirsin izmirde oturanlar elkima trafodan yağ teminini yapabilirler

Elektrik Elektronik Müh.
Onur Kuruoğlu
 
Bencede diğer arkadaşların söylediği gibi aynı yağdan veya ondan üstün bir yağ konulması uygundur. çünkü bu yağın ark söndürme ve soğutma özelliği vardır kesinlikle ölçümlerinin yapılarak değiştirilmesi gerekir
 
Arkadaşlar hazır yerini bulmuşken size trafo yağları hakkında biraz bilgi vermek isterim

TRANSFORMATÖR YAĞLARI

Kullanılmakta olan izolasyon yağları;reçine,parafin,neft ve hidrokarbon yağlardır.Bu yağlar ham petrolün rafine edilmesi ile elde edilir.İstenmeyen en büyük özelliği yanmasıdır.Yanmayan yağlarda kullanılır.Bunlar Poli Carbon Bifenil(PCB) yağlardır.
Saf yagın delinme mukavemeti 200kV/cm dir.Yağda normal olarak kir nem olacağından delime mukavemeti düşer.
Bir yağın kullanılmadan evvel,kir ve erimiş gazlardan temizlenmesi şarttır.Yağ temizleme ve kurutma işlemine tabi tutulur.
Bu yağlar kimyasal olarak 110 C' ının uzerındekı sıcaklıklarda bozulur.Temizlemede bu derecenin üzerine çıkılmamalıdır.Yağlar filitreden geçirildikten sonra vakumda kurutulur ve temizlenir.Filtraj soğukta yapılmalıdır.
Transformatör yağları,sargıları hem yalıtır hemde işletme sırasında açığa çıkan ısıyı tarafonun dışına taşıyarak soğumasına yardımcı olur.Yağların ısıl iletkenliği düşük olduğu için ısı taşınması ancak yağın dolaştırılması ile sağlanabilmektedir.Bu amaç içinde akışkanlığı fazla olan yağların kullanılması gerekir.

TRANSFORMATÖR YAĞINDA ARANAN ÖZELLİKLER

1- Özgül ağırlığının küçük olması gerekir.Açık hava tesislerinde donmaya karşı özgül ağırlığının 20'de 0.85-0.95 olması gerekir.
2- Katılaşma noktası;çok düşük derecelerde bile yağ katılaşmamalı,ince sıvı halindeki özelliğini muhafaza etmelidir
3- Parlama ve yanma noktaları büyük olmalıdır.
4- Isı iletimi büyük olmalı ve soğumayı kolayca temin etmelidir.
5- Viskozitesinin (akıcılıgının) iyi olması lazımdır.
6- Delinme dayanımı yüksek olmalı;Trafo yağı kullanmadan evvel,kullanıldıktan sonrahiç olmazsa senede bir defa kontrolden geçirilmeli ve delinme dayanımı ölçülmelidir.Aksi halde fenalaşan yağ delinmelere ve büyük arızaların doğmasına neden olur.
 
Arkadaşım yağ azaldıysa trafoda sızdırma varmı ona bak eğer sızdırma yok ise ilave edeceğin aynı marka ve vizikozitede olmasına dikkat et...... Ama en önemlisi yagın delinme gerilimine bak onuda test ettirebilirsin bi numune al ve test ettir. Delinme gerilimi Şebeke voltajına (34.5KV) yaklaştıysa yağı tamamiyle degiştir... Delinme gerilimi 50-60 KV iyidir... demektir. Saygılar kolay gelsin...
:) :) :)
 
ve ayrıca eklemek istediğim bir şey daha var yeni yağı getireceğiniz bidonun içini iyice kontrol edin su veya başka bir sıvı taşınmasında kullanılmışsa gidip yeni bi bidon almanızda yarar var.nemlenmiş yağı hiç kimse trafosuna koymak istemez.
bende arkadaşlara katılıyorum aynı marka ve aynı model trafo yağı kullanmanızda yarar vardır
 
Aynı marka yağ kullanmanın esprisi yoğunluktur.Farklı yoğunluk taki yağlar birbirine karışmaz.Normal işletme şartlarında bunun fazla bir zararı olmaz.Aşırı ısınma meydana gelen geçici durumlarda zararı olabileceğinden bahsedilir.Mümkün ise aynı yağdan koymakta yarar var.Fakat benim aynısını bulamayıp başka marka koyduğum durumlar oldu.Senelerce bir sorun çıktığınıda gözlemlemedim.
 
elkima trafonun telefon numarasını bilen varmı trafo yağ fiyatları ne kadar teşekürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,804
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst