Kablo önerisi

Ben sizden proje yi istedim ki
Elimde proje olsa size sorma gereksinimi duymam
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yapma etme ibrahim halil evlerin dükkanların tefrişi görülmeden kafadan atmasyon olur mu hiç bu işler :)
Bunun icmal tablosu var kurulu gücü talep gücü var kesit hesabı var. 3kw motorum var ona kablo çekeceğim gibi basite indirgeyip sorma Allah aşkına :)
 
Her ne kadar birden çok değişkene bağlı meseleler kablo kesit tespiti için etkin olsada , senin soruna hiçbir doneye sahip olmadan sadece verdiğin bilgilere dayanarak şu şekilde bir tahmini cevap verilebilir.

Belediye ve ruhsat projelerinde muhtemelen karşına çıkacak manzara şu olacaktır , daire gücü minimum 6 kW , dükkan gücü minimum 5 kW ın altında olamaz (Kurum kabul etmez) , ortak mahal için 15 kW ve varsa asansör için 7,5kW minimum güç vardır , diyebiliriz.

36x6x0,43 (Diverste) : 92.88 kW
4x5x1(Diverste) : 20 kW
15x1(Diverste) :15 kW
7,5x0,55(Diverste) : 4,12 kW

Toplam güç : 132 kW lık bir güçten bahsedilebilir.

Yukarda bahsettiğim tek bloklu ,hidroforlu , tek asansörlü , bodrumunda otopark ve sığınak olan herhangi bir bina için ruhsat projelerinde gücü düşük gösterip trafo şartı çıkmadan en yakın kuruma ait trafodan AG den enerji almak maksadıyla yapılan kurumun müsaade ettiği minimum güçlere ve iç tesisat yönetmeliğinde geçen ,şartlara bağlı diversite katsayısına göre hesaplanan uyanıkça ama bana göre doğru olmayan ruhsat projesi örneklerinde sıkça göreceğiniz uygulamalardır.

Yukardaki güce binayen ortalama 250 A civarında bir akım çekileceği öngörülebilir . Bu durumda aşağıdaki linkte görebileceğiniz üzere minimum 3x95/50 (çok kritik olur tavsiye etmem) yada 3x120/70 kablo çekmen gerekecektir. Ancak enerjiyi alacağın noktanın mesafesinide dikkate alarak gerilim düşümü hesabı yapıp bu kesitleri kontrol etmen ve istenen değerleri sağlamıyorsa daha üst kesitleri kullanman gerekebilir.

Bu kadar az bilgiye dayanarak ancak böyle bir öngörü yapılabilir ki , dediğim gibi tamamen müteahhit işidir , mühendis işi değil , bunuda vurgulamak isterim. Çünkü o dükkanlardan birine restoran yada fast food tarzı pişirme vs olan bir yer açılsa bu bahsettiğim güçler komik kalır , ancak müteahhitler yaptım oldu mantığı ile yaklaştığından ve sattıktan sonrasını müşteriye bırakmanın verdiği dayanılmaz hafifliğe bağlı olarak , kurumun müsaade ettiği minimum değerlerin altına düşmeden böyle bir hesapla proje çizdirip onaylatmış olabilirler.

http://www.vatan.com.tr/urunler/alc...-kv-pvc-izoleli-bakir-iletkenli-kablolar.html

Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst