YG Yeraltı Kablolarının Döşenmesi Hk.

Defonseca

Üye
Katılım
18 Ara 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Merhaba,
Yüksek gerilim yeraltı kablolarının bulunduğu alan üzerinden demiryolu geçişlerinin olması durumunda EKATY ve Tedaş tarafından yayınlanan Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Montaj (Uygulama) Usul ve Esaslarında iki farklı ifade mevcut.

Bu ifadeler:

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nde geçen ifade: ‘’Demiryolu, su kanalı ve üzerinden taşıt aracı geçen yolların altından geçirilecek kablolar çelik, HDPE yada beton muhafazalı PVC borular veya beton kablo kanallarının içine döşenmelidir. Bu boru ve kanalların üst kenarları, ray alt kenarlarından ve yol yüzeylerinden en az 1 m aşağıda olmalıdır.’’

TEDAŞ Proje ve Tesis Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Montaj (Uygulama) Usul ve Esaslarında geçen ifade: Madde 2 f bendi : ‘’1-Dikey Geçişler: Kablolar demiryolu, su kanalı ve karayolları altından geçirilirken, Şekil- 7'de gösterildiği gibi, kullanılacak muhafazanın üst kısmı en az 1,5 mt. derinlikte, üzerinden taşıt aracı geçen diğer yollarda ise kanal derinliği en az 1 mt. olacaktır. Kablolar; geçilen güzergahın özelliğine göre Madde 4'teki şartlarla; Metalik olmayan kablo muhafaza borusu (TEDAŞ-MYD/2005-050 Malzeme teknik şartnamesindeki Tip 250,Tip 450 ), Çelik boru, beton büz veya beton kablo kanallarının içine döşenecektir. 2- Yol Boyunca (Yol içine) Döşeme: Zorunlu hallerde yol içerisine yola paralel olarak yapılan kablo montajlarında kanal derinliği 1 mt.'den az olmayacaktır.
Madde 2 g bendi: Kablonun geçeceği yer saptanırken, telekomünikasyon ve raylı sistemler vb. gibi tesislerin kabloları, kanalizasyon büzleri, su, gaz ve petrol boruları dikkate alınarak bunlarla en yakın kablo arasındaki uzaklık ( Çizelge-1'deki şartlarla; Gaz ve petrol boru hattı ile yan yana veya paralel gidişlerde en az 60 cm. olmak kaydıyla) 50 cm. den az, bina duvarları ile en yakın kablo arasındaki mesafe ise 70 cm. den az olmayacak şekilde tasarlanacaktır. (Şekil-8) Zorunlu hallerde bu mesafeler, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin uzaklıklarla ilgili 44. ve kablolarla ilgili 58. maddeleri ile yaklaşılan tesislerin ait olduğu Kuruluşların mevzuatları doğrultusunda, gerekli önlemlerin alınması kaydıyla küçültülebilir.

Soru 1:
EKATY ne göre en az 1 m olan ifade Tedaş'a göre en az 1,5 m gibi gözükmektedir. Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Montaj (Uygulama) Usul ve Esasları gerilim seviyesi 36 kV ve altında olan elektrik dağıtım şebekelerinde kullanılan enerji ve kumanda kablolarının montajlarına ait usul ve esasları barındırmakta bunun farkındayım ancak bu iki durumda hangisini baz almak daha doğru olur? EKATY Tedaş yönetmeliğine göre daha önce mi gelir ?

Soru 2: 154 kV YG Kablosu ile demiryolu hat üst yapısı/depo alanı istinat duvarı/bina arasında yatayda en az 70 cm bırakılmasını yeterli olarak anlıyorum. Bu ifade doğru mudur ?

Soru 3: Demiryolu altındaki 85 cm betonarme yapının altında kalacak (hattı dikey kesecek) Teiaş yg kablosunu korumak için beton büz veya kutu kesit beton koruma yapısı içerisine alınması yeterli midir ? Ekstra önlemler almaya gerek var mıdır?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ben bi proje onaylattım dağıtım hatlarının elektrik telleri arası düşey mesafeyle ilgili tedaş yönetmeliğinde farklı ekaty farklı yazıyordu.ben ekaty göre hazırlamıştım kabul etmedi onay verecek mühendis
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst