Elektrik teline asılı kalsak çarpılırmıyız?

birden zıplayıp havadan tutacaksın
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Şimdi 34 kv bilmem ama 220voltta nötr almadığın sürece veya faz faz arası çakışmassan çarpmaz örnek olarak elektrik arızada sepetli araç Ta sepet izalasyonludur kendim bizzat dokunmuşluğum var bir de beton direkte çarpmıyor saygılar
 
ben çocukken yüksek gerilim hattını yüksekten geçen hat zannederdim hani yüksek demir direkler varya onlardan

 
İlk işe başladığımız zamanlarda artislik olsun diye ellerdik.Ayağın toprakta olmadığı sürece çarpmaz.Hatta benim üstüme kontrol kalemi tutuyorlardı ve yanıyordu o derece.

Tabii sen yinede elleme ne olur ne olmaz.
 
sadece faz ise elektrik akımı oluşmaz. ancak dikkat et başka bir organından toprak veye nötr alma.
ayrıca yere çok yaklaşırsan ayakların temaz etmese dahi ark alabilirsin yerden. o zaman da akım akmış
oluuşur, yıldırım ve şimşek gibi. kısace, akan bir elektrik oluşmazsa elektrik de oluşmaz.
 
Arkadaşalrlar bi sorum olucak eğer 220-400 v luk bir faza herhangi bir yere temas etmeden dokunsak çarpılırmıyız,çarpılmazsak ne olur.(Bu arada forumda yeniyim hatam varsa kusura bakmayın.)
Aklıma gelen senaryoları yazayım;
öncelikle belirtmeliyimki kesinlikle teknik olarak donanımsız bilgisiz kişilerin elektrikten uzak durması gerekir. Bilgili kisiler ise gerekli yalıtım önlemleri ve mesleki kurallar tecrubeler eşliğinde çalışmalıdır. asla elektriksel güç içeren bir sisteme dokunmak önerilmez.

gelelim sorunuza
Normalde akim devresini tamamlayamayacagından çarpılmazsınız. ama 2 elle tutarsaniz akim devreyi tamamlayabilir. aynı kabloyu tutsaniz dahi. gerilimde bi dalgalanma olması geçici duruma (transient state) sebep olabilir. mesela sol koldan girer kalp uzerinden tamamlayıp sağ koldan çıkar. Sistemde dalgalanma yok ve siz tek el ile tuttunuz diyelim, sıkıntı yok. ama sistemde dalgalanma var ve siz tek elle aynı kabloyu tutsanız dahi, akım kendini tamamlayabilir. yani mesela serce parmaktan girer orta parmaktan çıkar. bu durumlar 220 voltta olabilir. ama 3 5 voltta pek onem kazanmaz.


ayrıca
farklı hatlara dokunmak zaten çarpılma sebebidir. Tabi gerilimin büyüklüğünün ve ac dc olması yani kısaca karakteri önem kazanır.

son senaryo ise, yüksek gerilim hattı affetmez adlı senaryo. gerilim hattı, ayaginizdaki ayakkabı ve havanın breakdown voltage denilen delinme gerilimini aşarsa ark oluşur. disko topuna dönersin. Şansın varsa kısa sure çarpılırsan, portakallı pekin ördeği gibi kızarmış piliç edasında kefenlenirsin. Şansın yok ise kömür veya fosil yakıt haline dönmüş bedenini gömerler toprağa. dokunma kardeşim dokunma. bizimde çenemizi yorma. elektrikle oyun olmaz. [emoji6]
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst