Elektrik sayacı yüksek frekansı okuyabilir mi

silvestir

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ağu 2011
Mesajlar
2,769
Puanları
656
Evde kullandığımız elektrik sayaçları 100khz-500khz gibi yüksek frekansta güç çektiğimizde bu tüketimi sağlıklı bir şekilde okuyabilir mi
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu soru nerden çıktı Ustam? Bildiğimiz gibi bunlar da 50 HZ duyarlı, evdeki aletlerde. Lamba, trafo, smps olsun mikro dalga veya Wifi cihazları (her ikisinin 2,4 GHz olduğunu okumuştum bir yerlerden) olsun her türlü yük/alıcı şebekeden aldığı beslemeyi dönüştürerek bu değerleri verir, neticede çıkışa bakmaz cihazların tüketimlerini yazar.
 
AC olarak Saniyenin 10000 de birinde 100kw çeksem bunu yakalayabilir mi.
 
Bence tam olarak yakalayamaz,çünkü sayaçtaki fuko akımları ile çalışan bu alüminyum disk, ancak 50-60 hz.'de çok verimli çalışan silisli saçlardan oluşan bir nüveye (çekirdeğe) sahiptir,yani çok yüksek frekanslarda verimli olabilmesi için tek parça (Yekpare) ve ferrit nüveli olabilmesi de lazımdır.Sn.by lent bu soruyu sanırım 2.yani sekonder (indirekt) kullanımda çekilmesi yönünden tam değerlendirmiş,ama bu soru sanırım şebekeden yüksek frekanslı ac'nin sayaçtan direk girip bizim buna ne kadar fatura ödememizle direk olarak da ilişkilidir.(Yanlış anlamadıysam)

www.320volt.com da sn.gevv.normal saç trafoya yarım köprülü inverterle pot.ile inverter çıkış frekansının ince ayarını yaparken,bu testte motor devrini arttırmak için daha yüksek frekanslara çıkarmış ve bu esnada da 2N3055'ler anında ısınıp hemen de yanmıştır.Soğutması da o anda fiziksel görünüş olarak çok da yeterli imiş kanımca,çünkü metal dış gövde direk olarak da kullanılmıştır bu testte. http://320volt.com/cd4047-ile-12-220-volt-dc-ac-basit-inverter-devresi/ Ben de kendisine bunun asıl nedeninin saç trafo nüvesinin çok yüksek frekansa uygun olamayan bir tepki akımıyla 2N3055'de aşırı ısınmasına ve asıl yanmasının bundan olabileceğini bir varsayım olarak ayrıca belirtmiştim.

Buradan hareketle düşünürsek eğer,normal saç nüveli sayaçların yüksek frekansı tam algılayıp değerlendirmede çok yetersiz kalabileceğini kuvvetle muhtemel olarak düşünüyorum ben.Bir de nüve ferrit ve tek parçalı sayaçta tam olarak yer alsa bile, giren bu çok yüksek frakanslı ac akımlar alüminyum diskte çok daha fazla indüksiyon (Faucault) akımlarını indükleyeceğinden diski çok fazla devirli dönmeye zorlayacak ve mevcut deviri mekanik olarak ölçen numaratör dişli sistemi bundan zarar görüp bozulabilecektir,kendi kaanaatime göre de.Kolay gelsin.
 
Her alternansın belli kesimlerinde anlık (10us) akım çeksem sayaç bunu kaçıracak mı yani. Dimmerler de bu tarz çalışıyor aslında ama doğru okuyor mu sayaç bilinmez. Belki de fazla bile okuyordur
 
50 hertzi 100 khz dönüştürürken şebekeden ac çekersiniz sayacınız da bunu yazar. Kaçış yok eski sayaçlar mekanik olarak çalıştığından ani yüksek güç çekişlerinde anlık harcamaları gösteremiyorlardı. Şimdikiler kaçırmıyor.
 
Şebeken 50Hz, sen farklı frekansla çalışan cihazlar için frekans konvertörü kullansanda yüküne yüksek frekans gider şebeken yine 50Hz dir. Şebekeye harmonik oluşturmaktan öteye gitmez, çok büyük değerlerde harmonik oluşturursan gerilim harmonikleride artmaya başlar. Ev yükü için 50Hz'i bozmak bir kişinin pisliği deniz kirliliği felaketine yol açar mı gibi bir soru olur :)
 
Yine de bi ara bi deneme yapmayı düşünüyorum bakalım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst