Elektrik-Elektronik Mühendisliği mi? Yoksa Makine Mühendisliği mi?

bence işin maddi yönünden önce severek yapabileceğin bölümü seç çünki insan severek yaptığı işte başarılı olabilir başarıda zaten parayı getirir sana.bunlara dayanarak her ne kadar zor olsada eğlenceli ve anladığında zavk alabileceğin devamlı değişen bi sektör olan elektriği tercih et derim. ben daha lisede olsamda bu işi çok seviyorum...
 
ytü - elektrik müh.
ytü - makine müh.
marmara - elektrik elektronik (ing.)
bu 3 bölüm arasında kararsızım arkadaşlar. makine liseden beri istediğim ama neden istediğimi de tam olarak bilmediğim bi tutkumdu. sıralamam iyi gelince elektrik elektronik dalları da kafama girdi bunlara da ilgim var gibi. ytü elektriğin teknik üni. olması, marmara elektrik elektroniğin ing. ve elektroniği de kapsayan bi bölüm olması cazip geliyo. okulların kaliteleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa eğitim kaliteleri olanakları nasıldır ? sizce hangisi neden avantajlı olur ? en azından bu ikisini teke indirmek istiyorum.
ilgilenenlere çok teşekkürler...
 
Günlük hayatına bakarsan herşeyin daha küçülerek ve akılı denilen elektronik cihazlara dönüştüğünü göreceksin.Bu yüzden insanlık elektrik enerjisi ve elektroniğe yönelmekte olduğunu hatırlatmak isterim.
 
Merhaba arkadaşlar konuyu tam başından itibaren okudum ve şimdi kendi sorumu yöneltmek istiyorum. Ben Gaziantep üniversitesi bilgisayar programcılığı bölümü mezunuyum okuduğum dönemler ve 2 sene sonrasına kadar web tasarımcılık - grafikerlik yaptım ve sonunda o meslekten ajanslar sayesinde soğudum şimdi baba mesleği olan makinacılığa dönüş yaptım ve 3-4 yıldır bu işin içerisindeyim teknik olarak birçok şey kavradım ve geliştrdim ekstradan yaptığımız makinalar otomatik sistemler geliştiriyoruz elektronikçi ekibimizle bende son zamanlarda ekibin kullandığı plc sisteme ilgim son derece çoğaldı bu nedenle elektrik-elektronik bölümünü okumak istiyordum ancak kendi izimizden gidip makine mühendisliği okumak istiyorum şu anda çok kararsızım aklımda birkaç soru var cevaplarsanız çok sevinirim bu arada eğer bölümler hakkında kararım netleşirse Gaziantep üniversitesinde 2 bölümde var bunlardan seçtiğim bölüme gece öğretiminden gitmeyi planlıyorum yani iş yerini bırakmak işden ayrılmak gibi bir durumum olmayacak

1- Makine mühendisliği bölümünü seçersem mikrodenetleyiciler veya plc ve bunlarla yapılabilecek uygulamalar makineler vs. eğitimi veriliyormu
Verilmiyorsa

2-Elektrik elektronik bölümünü seçtiğimde ekstradan makine mühendisliği bölümü kitaplarını elde ederek kaçak derslere girerek makine mühendisliği öğrenilebilirmi?
 
Son düzenleme:
Mesliğimi tekrar seçmem gerekseydi yine elektrik-elektronik seçerdim...



elektrik otomasyon uzmanı...
 
Bence iyi araştır. Mesela EMO'ya git. Elektrik-Elektronik seçersen neler olacağını, Elektrik diye bir seçeneğin yok sanırım sanırım ama bunu da seçersen ne olacağını incele. Makine mühendisleri odasına da git. Bazı dersler önemlidir. Elektrik mühendislerinin alabildiği bazı sorumlulukları Elektrik-Elektronik mezunları alamıyor, ilave dersler görmeleri gerekiyor. Sen ilerde hangi dal üzerinde çalışmak istiyorsan, neyden keyif alıyorsan derslerini de buna göre seçmelisin, gireceğin bölümle her şey bitmiyor. Otomasyon, PLC, bina yönetimi, üretim, enerji vs.
Zannedildiği gibi Elektrik-Elektronik okuyan bir kişi iki ayrı bölümün de eğitimini alıp iki dallı bir mühendis gibi görülmüyor. Eğer sen Elektrik Mühendisliği (özellikle ITU, ODTU ya da YTU) okursan örneğin elektronik dersleri de göreceksin ve elektronik alanın da çalışabileceksin. Ancak bunun tam tersi bazı şartlara bağlı:
Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü mezunu olup Serbest Müsavir Mühendis (SMM) olarak çalismak isteyenlerin 'Elektrik 1 kV. Üstü ve 1 kV. Alti Tesisler SMM Belgesi' alabilmeleri için, EMO Serbest Müsavir Mühendislik Hizmetleri Yönetmeligi'nin 9. Maddesinin 8. fikrasi geregi almalari gereken dersler:Yüksek Gerilim Teknigi
Dagitim Sistemleri
Elektrik Makinalari
Piyasada elektrik mezunlarının yüksek maaşla başlama ihtimali elektrik-elektronikçilerden daha fazla. Elektrik-Elektronik mühendisliklerinin mezun sayısı daha yüksek, dolayısı ile iş alanı daha az, imza yetkisi problemli, kamuya girebilirsin ancak özelde firmalar elektrik-elektronik mühendisi değil direk elektrik mühendislerini tercih ederler.
 
Atuan ve telsiz yorumlar için saolun ancak benim kurulu bir işim var ve işimden çok memnunum ama ben bu işi hani pratik öğrendiğim kadar teknik eğitiminide bir üniversiteden almak istiyorum sorularımın cevabını tam alamadım o sorular kilit noktası benim için eğer sorularımın cevabını tam alabilirsem cidden çok yardımcı olmuş olursunuz bana
 
1- Makine mühendisliği bölümünü seçersem mikrodenetleyiciler veya plc ve bunlarla yapılabilecek uygulamalar makineler vs. eğitimi veriliyormu
Verilmiyorsa

2-Elektrik elektronik bölümünü seçtiğimde ekstradan makine mühendisliği bölümü kitaplarını elde ederek kaçak derslere girerek makine mühendisliği öğrenilebilirmi?
------------------------------------
1-) Büyük ihtimal sanmıyorum. Yinede üniversitelerin sitelerinde belirtilen makina mühendisliği eğitim programlarına bakabilirsin.

2-) Tabiki hayır. Mühendislik derya denizdir. İnsanlar kendi bölümün içinde bile çok farklı alanlara yönelirken bu imkansızdır.
 
Yeni tercih yapacak arkadaşlar;Seçeceğiniz meslek sizinle bir ömür devam edecek ondan dolayı mesleğinizi belirlerken çok iyi seçim yapmanız lazım.Örneğin kana tahammül edemeyen birinin tıp secmesi gibi size uygun olmayan bir mesleği secmeniz okulu bırakmanıza bunu geç fark etmeniz ise gelecekte cok kötü durumlara düşürebilir sizi.Özelleikle o sececeğiniz alanda calısanlarla konusmanız ne gibi işler yaptıgını öğrenmeniz faydanıza olacaktır.
 
sevdiğin hangi işi yaparsan yap , en iyisini yap....o zaman her zaman başarılı olursun
ve mesleğini seversin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,399
Mesajlar
917,272
Kullanıcılar
450,292
Son üye
resulcelik68

Yeni konular

Geri
Üst