Makina ve Malzeme Mühendisliği Hk.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.Geçenlerde özel bir üniversitenin bir gazetede yayınlanan bir bilgilendirici (Reklam) ilanında, müh.lik bölümleri sıralamasında özel olarak tanımlanmış olan "Makina ve Malzeme Müh.liği" tanımlaması oldukça da dikkatimi çekti.

Mühendislik nedir? Malzeme özelliklerini,kristal yapısını,farklı kimyasal ve fiziksel özelliklerini,allotropisini,kimyasını,vb. özelliklerini çok iyi tanımayan,bilemeyen bir üniversite mezununun gerçek bir mühendis olabilmesi zaten söz konusu olamaz ki.Mühendisin yanında bir de malzemeci (tedarikçi) tanımlaması gereksiz bir tanımlama veya çok gereksiz özelleştirme gibi de olmuş kendi kanaatimce.

Bir elektronik,elektrik,inşaat veya makine mühendisi daha 1. sınıftan malzemenin ne olduğunu,elektronik müh. elektronik devre elemanlarını,inşaat müh. inşaat malzeme yapısını,makina müh. (Mekanik müh.) makina elemanlarını,elektrik müh.elektrik malzemeleri üzerinden ilk bilgilerine tam başlangıç yaparak bu öğrenim işine başlayıp aslında 4-5 sene boyunca malzeme ağırlıklı olan bir müh.lik eğitimini de almıyor mu?

Belli olan şu ki yeni nesil mezun olan genç müh.lerin malzeme bilimi konusunda eksik bilgilendirilmiş olmasından kaygı duyularak mı malzeme, müh.lik ibaresinin yanına farklı bir bölüm gibi eklenmiştir,işin doğrusu bu eklentiye tam bir anlam da veremedim,açıkça bunu belirtmeye çalışıyorum.

Elektronik ve haberleşme Müh.liği dediğimizde elektroniğin haberleşme ağırlıklı, telekominikasyon ağırlıklı olarak bireylere verilmeye çalışıldığını kavramaktayız örneğin.Ama makina ve malzemenin beraberce telaffuz edilmesi sanki makina ve termodinamik; makina ve ısı; makina ve mekanik müh.liği gibi genel ve beraberinde özele indirgenmiş,birinin diğerini zaten kapsadığı bir müh.lik bilim dalı olarak da size bir mesaj vermiyor mu? Zaten biri diğerinin içinde tam olarak yer alan bir bölümü ayrı bir bölüm olarak öne sürmenin mantığı tam olarak nedir? Öğrenciler için "bu çok daha cazip bir bölümdür" diyerek onların biraz dikkatini çekebilmek için midir? Örneğin Elektrik ve Elektronik Müh.liği ayrımını "ve" ile yapmak çok da doğrudur.Çünkü Elektrik bilimi başka Elektronik bilimi ise ondan türeyip gelişmiş başka bir müh.lik bilim dalıdır.İkisinin eğitimini 5 yılda alabilmek her birinden de yabancı kalmadan bu eğitimi almak kanımca da daha iyi bir şeydir.Bu konuda olabilecek daha farklı yorumlarınızı bekliyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yurtdışında gelişmiş ülkelerde genel eğitim + tek anadalın bir kolunda uzmanlık varken biz tek anadal yetmiyormuş gibi birkaç anadalı birleştirmeye kalkıyoruz elektrik-elektronik veya mekatronik gibi ve bunu aynı sürede vermeye kalkışıyoruz sonuçta hüsran oluyor adam mühendis çıkıyor ama mesleğinin temel bilgilerinden dahi yoksun ama adamda suç yok ki suç eğitim sistemini bu hale getirenlerde.
Elektrik-Elektronik Mühendisi makina konusunun metalurjinin ana konusu malzeme dersini görüyor ama kendi şalt malzemesini tanımıyor çünkü öyle bir ders yok !
 
Bence uygun çok yerinde, elek. ve bilgisayar veya elek. ve haberleşme müh. demekle aynı. Sanırım Uçak kazaları (kırım) raporlarında gördüm röportaj yapanların ünvanında geçiyordu ... ve malzeme bilim müh. Evet keşke her mak. müh. bu desleri alsa (zorunlu olmalı), aracın tüm çevre şartları (yükselti, sıcaklık, basınç, çalışma saati vb.) göz önüne alınsa daha masa başında, kazalar olmasa. Makine üretim tasarımı ayrı kazaya olan sebebi bulmak ayrı.
 
Merhaba bahsettiğiniz bölümü oğlum çok istiyor.Üniversitenin tanıtım günlerine gidip bilgide aldık.Sİzinde dediğiniz gibi makine ve malzeme olması bizi düşündürüyor.Elektrik ve elektronik mühendisliğiyle makine ve malzeme mühendisliği arasında kaldık.Açıkçası iki bölüm hakkındada bilgimiz fazla yok üniversitenin bilgileriyle sınırlı.Cumaya tercih yapıcaz bizi bilgilendirseniz çok seviniriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst