Elektrik üretimi bedava olursa...

Çatıya güneş paneli kurulmasının dezavantajı var mıdır?


  • Kullanılan toplam oy
    15
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
O panel verimi farklı. Benim dediğim verim 100 watt'lık panel %100 verimli çalıştığında 100 watt verir. Sizin dediğiniz verim solar panelin m2 başına alacak güneş ışığının verimidir. Bugün piyasada bu verim yaklaşık %20 civarıdır. Ne kadar verim çok olursa 100 watt'lık panelin kapladığı alan da o kadar küçük olur.
 
Solar panelin üretim teknolojisi dünyada standarttır. Solar hücreler yurtdışından gelmektedir. İster Almanya-Amerika'daki üreticilere sorun ister Çin hepsi aynı cevabı verecektir. Solar panel elektrik üretir ve nanoteknoloji kullanılır. Elektrik üretimi sıvı olarak değil N-P sistem katı olarak yapılmaktadır. Bu yüzden deformasyon çok düşük olduğundan garantili ömür yüksektir. Akü'de ise durum farklıdır. Akülü sistem ise sıvı olarak yapılmakta bir çeşit geri dönebilir elektroliz yöntemi ile elektrik depolanmaktadır. Aküde kapasitesinden çok yük bindirirseniz ömrü kısalır. 1 sene ömür biçilen 1 aya düşebilir. Örneğin cep telefon bataryası telefon çok kullanılırsa maks. 2 senede biter. Ancak bu tür bataryalarda ömür 5 sene denmektedir.
 
panel %100 verimle çalışamaz. hatta hiç bir sistem %100 verimle çalışamaz. Güneş panellerinde sıcaklık, nem, toz, gölge vs vs sayesinde verim daha da düşer. ayrıca akü dolarken, aküden inverter beslenirken ve inverterden sinüsoidal dahga üretilirken de verim düşer.
 
Solar panellerin datasheetlerinde yazmaktadır. Standart ortam sıcaklığında ve güneş ışığı lümeninde 100watt'lık güneş panel 100 watt verir der. Bu sıcaklık düştükçe ve güneş ışığı lümeni arttıkça 110 olabilir ya da sıcaklık arttıkça güneş ışığı lümeni düştükçe 90 olabilir. Bahsettiğim %100 verim panel verimi zaten. Sistem verimi takriben inverterdan dolayı %80-85 civarıdır. Diğer faktörler de bu verimi düşürebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
inverterden dolayı %80 verim diyelim
10 sene sonra %10 verim kaybı
20 sene sonra %10 daha verim kaybı
panellerinde üretim verimi %20

bu durumda güneş enerjisi sistemine yatırım yapılması mantıklı mıdır?
bence mantıksız.
 
Sistem verimi ilk anda %80 diyelim. 10 sene sonra bu Yaklaşık %72, 20 sene sonra yaklaşık % 64 olacak. Yani 100 watt'lık bir panel 20 sene sonra sistem verimi %64 olacağından dolayı 64 watt'lık net elektrik üretecek. Ancak bu üretilen elektrik bedava olduğundan dolayı gene kazançlı oluyorsunuz.
bu veriler teorik veriler. İşin realitisine gelelim. Türkiye'de günde ortalama 3.5-4.5 saat arasında güneşlenme olmaktadır. Bu da 250 watt kullanan bir panel sisteminde günde 1 kwatt bedava elektrik demektedir.10 sene sonra bu 0,9 kwatt. 20 sene sonra is 0,8 kwatt olacaktır. Şu noktada sistem karlı mı zararlı mı siz karar verin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
tamam o zaman
ben size bir tarla vereyim 10 dönüm olsun
siz panelinizi kurun invertördü aküydü sinüsoidal dalgaydı kazancı sizin olsun

bana sadece aylık sabit tarlayı kiralama bedeli ve tedaşa satmış olduğunuz elektriğin %5ini ödeyin.

20 sene içinde oluşabilecek sistem arızaları, nakliye, sigorta, personel giderleri, vs vs bütün masraflar size ait olsun. ve yukarıda da dediğim gibi kazancın da %95'i size ait olsun.

kabul eder miydiniz?
 
Yurtdışında sadece ya 20 sene hiçbir ücret ödenmeksizin sistem bağlanıyor. Ya da sadece gelen karın %5 'i ödenecek şekilde bağlanıyor. O yüzden söylediğiniz imkansız. Türkiye'de firmalar genelde tarlayı satın alırlar. Kiralansa bile size kira dışında para ödemezler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst