Herkes Kendi Elektriğini Üretebilecek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
MWQR1.jpg


https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/dünyayı-sallayan-bedava-elektrik-Üretme-makinesi-mizah.112670/

Merhaba. Bugün görsel medyada akşama kadar bu haber sürekli verilmeye çalışıldı, Türkiye tv'lerindeki bazı haber kanallarında. Şartları değişen bazı yönleriyle de bizi sevindirebilecek olan bir haberdir, hiç kuşkusuz. Üstteki linkteki gibi bir mizah şeklinde değil, gerçek olmasına çok seviniyor, ama neden biraz gecikmeli olarak (Amerika'ya göre oldukça geç gelebilen (örneğin 2000 yılında Amerika'da bireysel olarak, evlerdeki panellerle üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin daha kolay şartlarda satılabildiğini, daha o zamanlar dış medyadan duymuştum) bu uygulamanın şimdi gelebildiği bizi düşündürebilmelidir.

Maliyetlerin giderek azalıp ucuzlamasının beklenemesi, üniversitelerin kendi bünyesinden panel üretim ve satış imkanlarının giderek daha da artması, solar panellerin özel ve ticari işletmelerde (Organize sanayi,vb.) kullanımının giderek bireysel olarak daha fazla benimsenip sonuçta yeni ve yenilenebilir enerji bilincinin giderek artabilmiş olması, bu olumlu ışığı ancak şimdilerde daha kuvvetli olarak bizlere gösterebilmiş olabilir, diğer ülkelerle tam olarak da kıyaslandığında küçük gecikme süresinin bir gerekçesi olarak. Ancak "Zararın neresinden dönülse kardır" mantığıyla çok doğru düşünürsek eğer, bunun çok fazla da üzerinde durulmaması, bir an evvel kolların sıvanıp, hazır kullanılacak teknik malzemelerde bir ucuzlama da olduğu için, yeni ve yenilenebilir tipteki bu çok temiz enerji konusunda hiç düşünülmeden ve ivedilikle harekete geçilmesi önemli bir konudur şeklinde düşünüyorum. Rüzgar santrallerinden son yıllarda HES'ler ve diğer santrallerle (Doğalgaz, termik, vb.) birlikte hatırı sayılır ek enerji üretiminin elde edildiği ayrıca birkaç gün önceki gazete haberlerinde de geçmektedir. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenleme için taslak hazırladı.

Evlerin, apartmanların, iş yerlerinin çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açıldı. Taslak düzenlemeye göre, küçük üreticiler de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilecek, ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanabilecek.

Panel maliyetlerinin düşmesiyle yaygınlaşması beklenen uygulamadan fabrikaların da yararlanması bekleniyor.

Özellikle apartman ve siteleri ilgilendiren düzenlemeyle, vatandaşlar güneşten kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilecek, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye vererek para kazanabilecek. Taslağa göre, uygulamadan yararlanmak isteyenler Şebeke işletmecisine başvuracak. Güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Her abonelik için bir başvuru yapılacak. Elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.

KİRACI DA YAPABİLİR

Lisanssız üretim kapsamındaki uygulama için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi istenecek. Birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek. Çatı uygulaması kapsamında kurulacak paneller için gerek duyulması halinde imar mevzuatı çerçevesinde belge istenebilecek. Bundan sonra sözleşme imzalayan kullanıcılar, sayaç taktırarak sisteme elektrik verebilecek.

10 MİLYON ÇATI VAR

Fikirtepe’deki konut projesinde güneş enerjisinin yüzde 5 oranında zorunlu kılındığını hatırlatan Erkan, EPDK düzenlemesinin hayata geçmesiyle 100-200 bin çatılık projelerin hayata geçmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 10 milyon çatı olduğunu belirten Erkan, “Güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. 5 yıllık süreçte güneş enerjisi de her yerde olacak” dedi. Erkan, fabrikaların da vergi muafiyeti gibi olanaklar sağlanması halinde güneş enerjisine geçebileceğini ifade ederek, “Orada da patlama olacaktır” diye konuştu.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi çok önemli bir potansiyele sahip. Buna karşın 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1’lik pay alabiliyor. Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor.

KAYNAK: MİLLİYET

Alıntıdır: http://www.habersitesi.com/herkes-kendi-elektrigini-uretebilecek-80479h.htm
 
eğer ülkemizde yaygınlaşırsa gayet güzel bir şey olur ..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst