Suyun debisinin kontrolu

Katılım
29 Ara 2008
Mesajlar
99
Puanları
1
Yaş
61
Selam

Küçük güçlü bir su türbini için devrin sabit kalması konusunda deneyimi olan arkadaşların ekteki belgeyi okuyup düşüncelerini paylaşmalarını rica ediyorum.
 

Ekli dosyalar

  • SuyunDebisininKontrolu.rar
    3.5 KB · Görüntüleme: 125
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Suyun debisini ayarlarken diyaframlı bir pnömatik vana kullansan bu vanayı uyartım içinse bir I/P çevirici kullansan çeviricinin akım beslemesinide devir kontrol cihazıyla beslesen daha ucuz olur sanırsam.Ama birde sistemin hassasiyeti önemli bu ekipmanlar arasındaki tepkime süreleri ne kadar olmalı yani generatör yükü ve miktarı oluşacak salınımların yükü nasıl etkileyeceği çok önemli daha fazla teknik veri verirsen daha iyi olur kolay gelsin.
 
Sayın pense
İlginize teşekkür ederim.Verdiğiniz fikir servomotor kısmı için bir alternatif olabilir.
 
Akış olacak bölgenin boyutuna göre 1 adet vana ve bu vanayı kontrol edecek bir adet oransal servomotor. (Vana kontrolünde kullanılan servo motorlar zaten bulunmakta). (fiyat konusunda eğer akışkanın geçtiği boru çapını söylerseniz yardımcı olmaya çalışırım)

uygulama bölgesine uygun bir encoder fiyatını "her türlü sensör firmasından alabilirsiniz "sick' le çalıştıgım için onları tavsiye edebilirim" , bi telefon edin çalışma bölgesini anlatın, direkt fiyat alabilirsiniz.

plc niz ve yazılımınız var kabul ediyorum.

saygılar
 
Bildiğim kadarıyla asenkron genaratörün kontrolü çok zordur şayet büyük güçte ise bu işi yapan firma/firmalarla görüşmek gerektiği kanaatindeyim.
 
Sayın peacex ve tenvir.

Öncelikle bu bir amatör uygulama.Ben şu anda Elektrik üretebiliyorum.Fakat sorunum Ac motor jeneratör olarak motor etiket değerinin yaklaşık üçte biri olarak güç verebiliyor.Ac motor elektrik üretebilmesi için senkron devrinin altına düşmemesi gerekiyor.Ac jeneratörün sürekli tam yükte çalışması için boşuna bir takım yükler veriyorum.Bu sorunu çözmek noktasında mekanik bir governor için çalışma devam ediyor.Ancak ben bu noktada encoder,sayıcı,servo(veya küçük güçlü redüktorlü motor) tercihi olsaydı maliyetimin ne olacağı konusunda forum üyelerinden bir fikir alabilmekti.
çünkü bütçe kısıtlı.Ancak bu tartışmadan şunu anladım günümüz teknolojisi otomasyon bayağı pahalı.Bu arada yapmayı düşündüğüm (bir kısmı bitmiş)Governör değerli bir makine mühendisi arkadaşımın emeğidir.Yanlış anlaşılmasın bu zaten var olan bir düzenek sadece hesaplamalar önemli.Arkadaşım bunu yaptı sağolsun.Ekte bakabilirsiniz.
Teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • Governör.pdf
    39.8 KB · Görüntüleme: 83
50 lik vana 200 €
Sürücü motor 300 €
Enkoder 300/500 €
Uygun bir PLC 350 €

%10 sapma payıyla sana maliyeti bu olur, istediğin şekilde bir kontrolün.
Ve evet kesinlikle geri dönüşümü olmayan bir otomasyon masraftan öteye gidemez.
Her sistem otomatik olmak zorunda değildir.
 
gugulimonta,
arkadaşınızın hazırladığı mekanik kontrol mekanizması gayet güzel. Bence masrafa girmeden bunu bitirip kullanın. Yalnız nominal çalışma bölgesine yakın debilerde bu kontrolör işinizi görebilir. Daha büyük sapmalarda lineer tepki vermeyecektir. düşük ve yüksek devirlerde daha fazla açma veya kapama sağlayan ilave bir mekanizma yapmanız gerekebilir.

Çiziminizde kontrol vanası su alış ağzına yakın noktada görünüyor. Belki sorun olmaz ama türbine yakın bir noktada mutlaka kapama vanası koymanız gerekir. Yük atma durumunda hızlı bir şekilde kapanmalı. Yoksa boruda kalan su, türbini aşırı hıza götürüp türbini dağıtabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,330
Mesajlar
916,747
Kullanıcılar
450,173
Son üye
selmantufekci

Yeni konular

Geri
Üst