Yer altı kablosu ve su tesisatı

memuka

Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,
Yer altına döşenen bir kablonun her hangi başka bir yer altı tesisatından (örneğin su tesisatından) ne kadar mesafede olması gerektiği ile ilgili bir dğzenleme veya kural var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
elektrik dağıtım tesisleri genel teknik şartnamesine bakarsak
yer altı kabloların ;
*haberleşme kablolarına en az uzaklığı 50 cm
*kanalizasyon , su ve doğalgaz borularına uzaklığı en az 50cm
*yapı duvarlarına ve öteki tesislere en az 70 cm mesafede olması isteniyor. kablo döşendiği yerlerin kimyasal mekanik ve ısıl etkilerden olabileceğince uzak yada bunlara karşı korunmalı olmalı.
yer altı kabloların su, hava gazı borusu altından geçmesi durumunda ise kabloların muhafaza içine alınması gerekir. bu muhafaza font boru, beton büz yada profil demirden olabilir. boru çapı ise kablo çapının 1.5 katı büz ise 2 katı olmalıdır.
 
bir devlet hastanesi projemizde TEDAS mevzubahis tesisat borularında 1,5 uzaklıkta ve OG kablolarının plastik borular ıcerısınden gecırmemızı ıstemişti. bu uzaklık eskı sovyetler ulkelerınde ıse 50cmye kadar dusmektedır.
 
Uygulama projesinden örnek vermek istiyorum proje detayı ekte yatayda 60cm dikeyde 50cm uzaklaşma mesafesi olarak belirtilmiş.
Kendi yapmış olduğum uygulamalarda O.G kablosu ile çakışma durumlarında mevcut kablo veya tesisat borusunun pozisyonuna göre minimum 60cm uzaklaşmışızdır ve O.G kablosu üzerine kesişme blgesinde izolehalı kullanırız.
 

Ekli dosyalar

  • örnek.rar
    1.8 MB · Görüntüleme: 100

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst