YAKR(300 mA) Hakkında

ampera

Üye
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
421
Puanları
1
Arkadaşlar kolay gelsin. Bir konu hakkında görüşünüze ihtiyacım var. 1970 yılında yapılan bir apartman binasının 7. Kattında bulunan 28 nolu dairesiye abonelik alınması için işlem yapıyorum. Apartmanın projesini çizip, ilgili kuruma( Mersin Enerjisa toroslar dağıtım) onaylatmak üzere sundum.28 nolu dairemi yönetmeliklere uygun çizdim.( kakr- zorunlu linye vs) Fakat dağıtım şirketindeki yetkili mühendis apartmanın ana tmş sine ykar 300 mA takılmasını talep etti ve projeme şerh koyarak onayladı. Sizde takdir edersiniz ki 70 li yıllarda yapılan bir binanın elektrik tesisat ykar ye uygun olmadığından çalışması mümkün değil. Yetkili mühendis ile bu durumu görüştüğümde yöneticilerin böyle bir karar aldığını ve yapılması gerektiğini söylüyor. Aynı şirketin adana bölge müdürlüğü böyle bir uygulama yapmaz iken mersin bölge müdürlüğünün böyle bir uygulama yapması çok garip. Sizce ne yapmam gerekiyor. Yönetmelik bu konuda ne diyor. Teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ayrıca ana girişe 300 mA koymanız sizi sıkıntıya sokmaz. Eğer eski bina ise zaten topraklaması yoktur diye düşünüyorum. Siz dairenize yeni tesisat çekecekseniz daire girişine mutlaka 30 mA kar takın.
 
Ama binada top.hattı varmi yokmu belli degil.70 yılında yapılmış bina bir çok yerinde sifirlama vs olan yer olabilir bu durumda 300mA rcd tutmaz. Çözüm takmak zorundasın olmamalıdır. Yönetmeliklerimizde o kadar çok saçma uygulamalar ki günümüz koşullarına uymuyor. Cevaplar için teşekkürler..
 
Yönetmeliklerimizde saçma olan hiç bir şey yok sadece sık revize edilmiyor o kadar.
Size girişe 300mA takacaksın denmesinde maksat tesisat kabloların eski ise izolasyon kaçağı varsa kakr tutmaz dolayısıyla hepsini yenilemen gerekiyordur. Bunu sizden isteyen adam mevzuyu çok daha iyi biliyor kanaatindeyim. Yönetmeliklere kurallara uyulacak bahane ve ayrıcalık yok demektir. Ben olsaydım +topraklama tesisatını da yenile direncini ölçtür raporla da derdim. Binada bir yangın çıkıp can yada canlar kaybedildikten sonra köklü revizyon yapmanın hiç bir anlamı yoktur. Bu işlerde ihmalin sonucu hüsrandır !
 
...70 yılında yapılmış binanın 28 nolu dairesinin daha önce aboneliği yokmuymuş..mutlaka vardır..bu durumda o daireye abonelik vermek zorunda..binayı komple tadilata sokup proje hazılansaydı o zaman mühendisin isteği yerinde olurdu..
bu isteği yazılı olarak verdiler mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,975
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst