yüksek gerilimden evde etkekenme olurmu

mustafaöz

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
74
Puanları
1
merhaba arkadaşler. sizlerden bir konuda yardım almak istiyorum beni aydınlatırsanız sevinirim.
bir arkadaşımın evinin (apartmanın çatı katı) 7-8 metre üstünde yüksek gerilim hattı geçiyor, ve arkadaşım evde sigortalar kapalıyken bile bazı yerlerde jontrol kalemi ile baktığında elketrik olduğunu, televizyon görüntüsünde kalitesizilik olduğunu söylüyor. bunun doğruluk payı nedir. yada yüksek gerilim 7-8 metre altındaki evde bu tip olaylar olabilirmi ?
şimdiden herkeze teşekkür ederim.
selametle.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yüksek gerilimden kastınız hangi seviyededir?
15kV, 34,5kV, 154kV, 380kV (Son ikisinin olma ihtimali yoktur)
15kV ve 34,5kV seviyede 7-8 metreden bişey olmaması gerekir. Detaylı bilgiler için ekteki belgeyi inceleyiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Hava hattı iletkenlerinin en büyük salgılı durumda üzerinden geçtikleri yerlere olan en küçük dü.doc
    51 KB · Görüntüleme: 57
cevap ve paylaşım için teşekkür ederim. olayı ben yaşamamdım. yakın bir akdaşımın iddası üzerine emin olmak istedim. bende 7-8 metreden hatlar kopmadığı sürece zararsız olacağımı söylemiştim :)
 
arkadaşım verilen tablo doğru ama unutmamak gerekki bu tablo normal standartlara göre...havaların şarjlı olduğu durumlarda bu mesafeler yeterli gelmiyo atlama aralığı mesafesi kısalıyo...aradada olsa arkadaşınızın evi manyetik alan içerisine girip etkilenebilir.
 
Sayın mustafaöz,

Konuyla ilgili bildiklerimi paylaşayım:

Arkadaşınızın bahsettiği sorunların olma olasılığı yüksektir. Ben abarttığını düşünmüyorum. Konu ile ilgili nacizane teorik, pratik bilgim ve tecrübem olduğunu söyleyebilirim.

Tahminime göre arkadaşınızın apartmanı bir 154kV ya da 380kV iletim hattının altında bulunuyor. Bunu şuna dayanarak söylüyorum: 34.5kV ya da daha altında olsa idi apartman altına sığmazdı diye düşünüyorum. Ayrıca Sn. Genç Arkadaş’ın da belirttiği gibi 34.5kV ve altı hatlarda 7-8m mesafelerden bu tarz problemler yaşanmaz.

Fakat söz konusu hat iletim seviyesindeyse (ülkemizde 66, 154 ve 380kV) bahsedilen olayların gerçekleşmesi mümkündür. Şu şekilde açıklayayım: Yüksek elektrik alan yüzünden “corona” olarak bilinen olay ve etkileri gözlemlenir. Buna kısaca havada yüksek elektrik alan yüzünden “iyon akımı” oluşması diyebilirim. Özellikle direk geçişlerinde (doğrudan hat altında değil de direk yakınlarındaki evler için) ve yağışlı günlerde iletim sistemi üzerindeki elektrik alan daha da şiddetlenir. Bu durum sivri noktaların çokluğu ile doğru orantılıdır.

Arkadaşlarımızın yazmış olduğu bilgileri biraz netleştirmek istiyorum: TEİAŞ’ın ve TEDAŞ’ın yükümlü tutulduğu yönetmeliklerde atlama mesafesine yönelik olarak limitler konmaktadır, corona ve yüksek elektrik alanın etkilerine yönelik doğrudan bir yaptırım söz konusu değildir. Atlama mesafesine uygunluk, coronanın etkilerinin gözlemlenmeyeceği anlamına maalesef gelmez. İkinci olarak, anlattığım durum manyetik alanla ilgili değildir. Düşük frekanslarda (50Hz, Elektromanyetik dalga sınıflandırmasında çok düşük sınıfına girer) elektrik alan ve manyetik alan birbirlerinden ayrı şekilde düşünülüp teorik olarak birbirlerini etkilemedikleri kabul edilir çünkü dalga boyları çok yüksektir. (km mertebesinde) Bu yüzden corona elektromanyetik alan sonucu oluşur demek yanlıştır. Corona yüksek elektrik alan sonucu oluşur ve sadece gazlarda görülür. Arkadaşınızın söylediği problemler manyetik alan ile alakalı değildir. Manyetik alan, yüksek akım çarpı turların bulunduğu yerlerde görülür. Yüksekten kastım hava çekirdekli reaktörler örneğin. 2000-3000A taşıyan bir hat, 7-8 metre ötede manyetik alan açısından çok etkili olmaz. Manyetik alan ile alakalı belirtiler farklıdır. Elektrik alana göre çok daha fazla penetre eder. Ekranlanması zordur ama konuyu dağıtmamak için burada daha fazla bahsetmeyeceğim.

Corona’nın bir çok etkisi vardır. Bunlardan bazıları: Ozon kokusu, havada hafif rüzgar oluşumu (iyon akışı sonucu), “Trichel Pulse”ları (50kHz ve 400kHz arası, 50Hz AC’nin negatif peryodunda), radyo ve televizyon yayınlarının girişim sonucu bozulması, havanın yüklenmesi ve etki alanı altında bulunup kapasitansı ihmal edilemeyecek seviyede olan her türlü nesnenin gerilim ile endüklenmesi gibi. Son yazdığım ikinci şey, arkadaşınızın yaşamış olduğu Tv yayını bozulumunun izahıdır. Sonuncusu ise kontrol kalemini havada tuttuğunuzda ışığının yanması olayının.

Sağlık açısından ise elektrik alan ve manyetik alanın etkileri konunun bir başka boyutudur. İnsan sağlığına olumsuz etkiler vardır fakat ne derece etkilediği ne kadar süre maruz kalındığında ne olacağı ya da uzun süre maruz kalınmasına rağmen hiç bir etki olmaması için eşik elektrik alan şiddetinin ne olması gerektiği hala bilinmemektedir ve standartlaştırılamamaktadır. Yine de şunu söyleyelim: görülen etkiler uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Bu söylediğim şey hem elektrik hem de manyetik alan için geçerlidir.

Corona hakkında daha detaylı bilgi forumumuzda da vardır. Ama ayrıca sormak istediğiniz şeyler varsa yardımcı olabilirim.
 
yüksek gerilim 35000 v. dan sonra her 1000 volt başına 1 cm uzaklığa etki eder.
 
Sayın orhangnc,

Mesajınız konu ile ilgili değildir. Ayrıca etki etmekten kastınız anlaşılmadığı için tam olarak doğru bir bilgi olduğunu da söyleyemeyeceğim. Atlama mesafesi ile ilgili olarak bunu yazdığınızı ben şahsen biliyorum. Fakat forumumuzda bulunan, bu konuda fazla bilgisi olmayan ve araştırma yapan insanları düşünerekten yanlış yönlendirmede bulunmamak amacıyla bundan sonra daha dikkatli mesaj göndermenizi rica edeceğim. Ayrıca konu ile ilgili daha detaylı ve doğru bilgiler zaten forumumuzda mevcuttur.

Mesajımı yapıcı eleştiri olarak değerlendirmenizi rica ederim. İyi çalışmalar dilerim.
 
sayın dizzy,
Mesajımın konuyla ilgili olmadığını söylerken hangi konudan bahsettiğin hakkında ciddi olarak tedirginim. Ben fikrimi ve daha önce öğrenmiş olduğum bir bilgiyi tek satır olarak paylaştım.. Kaldı ki araştırırsan doğru olduğunu göreceksin. Bu kadar düşünceli olduğun için teşekkürler.
 
154kv hatlar yapılırken iletkenlerin olduğu yer merkez alınarak 6 metre yarıçapındaki alan teiaş tarafından belediyelerden istimlak edilir bu mekanik koruma mesafesidir atlama mesafesi değildir...
bu alan içerisine çeşitli şekillerde kaçak yapılar yapılır tespit sonrasında bu binaların bu mesafe içine giren kısımları mahkeme kararıyla yıktırılır.
bu kaçak yapılarda 1 metrede bile beton atıldığı görülmüştür ve herhangi bir çarpılma olmamıştır. arkadaşlara anlatıldı fakat haftasına bir kişi öldü.

arkadaşın dediği olay bence biraz abartma sonucu ortaya çıkmış bu mesafeden olmaz yani
oluşan şey indiksiyondur tamam ama o mesafe çok zor biz 380 kv şalt sahada toplam 1000mw yüklü bir şalt burada bile 5 metreden sonra indiksiyonu keser
 
Sn. hsnuys,

1000mW yüklü bir şalt bile endüksiyonu 5m'den sonra keser demişsiniz. Sanırım yazdıklarımı yanlış anlamışsınız. Yazımda söylediğim gibi coronanın 1000MW yüklü olmakla yani akım değerleriyle hiç bir ilgisi yoktur. Tamamen elektrik alanla yani gerilimle ilgilidir. Denemek isterseniz geçin bir 380kV elektrik iletim hattının altında bulunan apartmanın çatısına ve kontrol kalemini havada tutun. Yanınızda pilli radyo götürün ve açıp sesleri dinleyin. Ya da yüksek gerilim laboratuar testlerine katılın. Laboratuarda yüksek akım zaten olmayacaktır. mA civarında akımlar akmasına rağmen belirtiler yine aynıdır. Lütfen konu hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmadan yanlış yönlendirme yapmayınız.

Sn. orhangnc,

Ben konuyu gayet açık bir şekilde anlattığımı, ve sizin yazdığınızın da konuyla ilgisi olmadığını düşünüyorum. Konudan kastım da corona'nın etkileridir. Yazmış olduğunuz "Her 1000V 1cm'ye etki eder" cümlesinin corona ile ilgisi yoktur. Ayrıca etki etmek ne demektir? Atlama olasılığı vardır mı? Kesin atlar mı? Yoksa cCorona başlangıç gerilimi (inception voltage) midir? Nerede etki eder, havada mı katıda mı sıvıda mı? Bunlar açık değil. Söylemek istediğim buydu. Sizin yazdığınız şeyin aslı şudur: Yüksek gerilimde atlama mesafeleri belirlenirken kullanılması gereken mesafe bu şekilde belirtilir. Sebebini biliyor musunuz? Sebebi de şudur: Havada düzgün olmayan elektrik alan özellikle de toz ve yağış sonucu iletkenler üzerinde sivri uçlar oluştuğunda düzgün olan elektik alana göre çok daha az mesafeden atlama yapabilir. Rakamsal olarak düzgün alan 1cm'i N.Ş.A 30kV gerilim farkı ile atlayabiliyorken, düzgün olmayan elektrik alanda bu gerilim çok çok daha azdır.

Yazdıklarımı lütfen önyargı ile okumayınız. Amacım kimsenin bilgisini kötülemek ya da yazılanlara çamur atmak değildir. Bunu belirtmek isterim. Sadece bilgiyi tam olarak doğru aktarmayı ve aktarmanızı istiyorum.

Saygılar,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst