yüksek gerilimde termal kamera kullanımı

Katılım
21 Mar 2011
Mesajlar
367
Puanları
1
Yaş
44
arkadaslar daha once yapmıs oldugğum bir çalışmayı sizlerle paylasmak istedim. Yüksek gerilim şaltlarında termal kamera kullanarak bir cok arızanın önüne gecmis durumdayız.

TERMAL KAMERA
Görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır. Özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve benzeri askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi artmıştır.
Elektrik sektöründe ise, elektriksel problemlerin tespitinde kullanılır. Elektrik akımının geçişi sırasında materyalde oluşan ısınma termal kameralar ile gözlenerek problem tespiti kolaylıkla yapılabilir. Aşırı yük altındaki güç transformatörleri, kablolar, kontak noktaları, kapasitörler, termal kamera ile gözlenerek ısınan noktalardaki problemler herhangi bir elektriksel ölçüm yapmadan tespit edilebilir.
Mimari alanda ise çelik yapılarda metal yorgunluğunun tespiti için, sıva altında oluşan küf nem veya çatlakların tespiti içinde kullanılır.
IR(kızıl ötesi) algılayıcılarıyla cisimlerin ısılarını algılarlar. Siyah beyaz veya renkli (kırmızı sıcak, siyah soğuk) gibi renklerden siyah - kırmızı arasında oluşan bir görüntü verir.
ANKARA İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ TERMAL KAMERA UYGULAMASI
Bölgemizde mevcut olan Flir Marka P45 modeli termal kamera ile 27 adet trafo merkezimiz ve iletim hatlarımız periyodik olarak kontrol edilmektedir.
Bilindiği üzere içinden akım geçen iletkenler ısınırlar. Isınma miktarı geçen akıma, iletkenin direncine, ortam sıcaklığına bağlı etkenlerdir. Ölçümlerimizde tespit etmiş olduğumuz ısınmaları 2 gruba ayırarak müdahale etmekteyiz.
** Acil müdahale edilmesi gerekenler
** Müşahade altında tutulması gerekenler
Fiderden geçen akım, ortam sıcaklığı vb. etkileri göz önüne aldığımızda ve elde ettiğimiz tecrübelere bakarak 70 °C baz alınarak değerlendirme yapmaktayız. 70°C ile 120°C arası müşahade altında tutulmakta , 120 °C ‘nin üzerindeki ısınmalara ise anında müdahale edilmektedir .
***** Tespit ettiğimiz önemli bazı ısınmalara baktığımızda;


1- Müdürlüğümüze bağlı 154/34,5 kV Kırıkkale TM’de 22.07.2008 tarihinde 34,5 kV Kırıkkale-3 fiderinde 10MW yük varken geçit izalatörü kablo klemens bağlantı noktasında 408 °C civarında bir ısınma tespit edilmiştir. Bu ısı çok yüksek bir değer olduğundan fider hemen açılmış ve TEDAŞ yetkililerine bilgi verilerek bağlantı klemensleri değiştirilmiştir.

2- 03.03.2009 tarihinde 154/34,5 kV Çankaya TM’de yapılan kontrollerde 154/34,5 kV , 100 MVA , Electroputere Marka trafonun 34,5 kV B faz buşing klemens bağlantı noktasında 145 °C bir ısınma tespit edilirken A ve C fazlarında 30°C ısınma olduğu görülmüştür.(Yük 48 MW) Aynı günün gecesine trafo servis dışı edilmiş ve klemens yenisi ile değiştirilmiştir.

3- 26.02.2009 tarihinde 154/34.5 kV Macunköy TM’de 34,5 kV Yahyalar-1 fiderine ait A faz akım trafosu bağlantı noktasında 125°C’lik ısınma tespit edilmiştir.(Diğer fazlardaki ısınma 19°C, Yük: 16 MW) . Ertesi güne program yapılarak hat açılmış ve akım trafosundaki ısınma giderilmiştir.


4- 14.02.2009 154/34,5 kV Akköprü TM’de 154 kV Sincan Macunköy-1 fiderinin A faz akım trafosu klemens bağlantısında ortam sıcaklığı -2 C iken ve yük 60 MW iken 100 °C °C’lik ısınma tespit edilmiştir. Isınma şekildende görüleceği üzere sadece klemens bağlantı noktasında değil iletkendede görülmüştür.Fider açılarak klemens bağlantısı sıkılmış ve iletkendeki lif kopukluğundan dolayı iletken değiştirilmiştir.










5- 154/34,5 kV Emirler TM’de 34,5 kV Aski Pompa-2 ‘de yapılan kontrollerde fider kesicine ait A faz üst bağlantı noktasında 304°C ‘lik ısınma tespit edilmiş ( ortam sıcaklığı = 6°C , Fider Yükü =16 MW) , fider hemen transfere alınarak , ısınma giderilmiştir. Yapılan kontrollerde ısınmanın gevşek bağlantıdan kaynaklandığı görülmüştür.






Müdürlüğümüz sorumluluk sahası içersindeki teçhizatın termal kamera ile kontrolleri yapıldığı gibi TEDAŞ ‘a ait olan geçit klemen bağlantılarınında kontrolleri yapılarak ısınmalar TEDAŞ’a bildirilerek sözkonusu ısınmaların giderilmesi sağlanmaktadır.

6- 154/34,5 kV Esenboğa TM’de 34,5 kV Saray-2 fider çıkışında tespit edilen ısınma kablonun havai hat bağlantı camperinde klemensin gevşek bırakılmasından dolayı 207 °C ‘lik ısınma tespit edilmiştir.









7- 34.5 kV fider çıkışlarında geçit izolatörüne bağlantı noktasında 34,5 kV XLPE kablo şiltlerinin ortak noktasında ısınmalar sıklıkla tespit edilmektedir. Şekildende görüleceği üzere 154/34,5 kV İmrahor TM’de 34,5 kV Cebeci-2 fiderine ait kablo şiltlerinin ortak bağlantı noktasında 261°C’lik ısınma tespit edilmiştir.











8- Müdürlüğümüze bağlı en büyük trafo merkezlerinden biri olan 380/154/34,5 kV Sincan TM’de 03.02.2009 tarihinde yapılan kontrollerde BANK-A’ya ait Bara ayrıcısı erkek ve dişi kontakların birleşim noktasında 211°C’lik ısınma tespit edilmiştir. Önce ısınmanın manevra hatasından kaynaklanacağıve kontaklarıntam oturmadığı düşünülmüş ve BANK-A transfer ayırıcı üzerinden beslenmiş, bara ayırıcısına 2 defa açma kapama yaptırılmıştır. Ertesi günkü kontrollerde ısınmanın devam ettiği yeniden tespit edilmiş ve haftasonuna program yapılarak bara ayırıcı kontakları değiştirilmiştir.





Sonuç olarak, TM’lerdeki elektriki teçhizatların havai hatların periyodik olarak kontrolleri yapılmalı, 3 fazdaki ortalama sıcaklık dengesizliğinin aşırı derecede olduğu durumlarda müdahale edilmesi gerekmektedir.

Hazırlayan : Abdi KÖRPINAR
İşletme Mühendisi
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hocam çok güzel yaşadığınız tecrübeleri paylaşmışsınız, elinize sağlık.
 
Arızalarla karşılaştırıldığında çok küçük maliyetle muhtemel çok büyük arızaların önüne geçmişsiniz. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler, temal kameranın arızalardaki önemi açıkca anlaşılıyor
 
Resimleri ben göremiyorum!? Faydaları, önemi günden güne daha da çok anlaşılıyor kerataların:).
 
Merhaba arkadaşlar, 380 kv- 154kv ve 34,5 kv, şalt sahamızda bizde yaklaşık 11 yıldır termal kamera kullanıyoruz.Arızaları daha başlamadan tedbirini alıp gerekli bakımları yaparak ülke ekonomisine kendi çapında çok katkı yapan bir cihaz.Hem santral olarak kurumumuzda hemde TEİAŞ ta hat Bakım ekibinde bulunan bu termal kameralar ile yapılan ölçümlerde yüksek gerilim tesisatındaki bağlantı noktaları uzaktan emniyet mesafesi dışında zum yaparak çok hassas şekilde ölçülebiliyor.Ölçüm sonuçlarına göre şalt bakım ekipleri hazırlığını yapıyor, YTM merkezinden çalışma müsadesi istenerek arıza oluşmadan önce tesisata bakım ve onarım yapılıyor.Velhasıl teknoloji kullanarak çalışmak çok keyifli oluyor : )
 
" Emniyet mesafesi dışında " tabirini biraz açabilirmisiniz ?
 
" Emniyet mesafesi dışında " tabirini biraz açabilirmisiniz ?
Merhaba sayın fahri yetiş , emniyet mesafesi dışında derken yüksek gerilim 380 kv. ve 154 kv 'a azami yaklaşma mesafesi dışında demek istemiştim.Biliyorsunuz 100.000 ve 250.000 volt arası azami yaklaşma mesafesi 300 cm.----250.000 volt ve 450.000 volt arası ise 400 cm. dir.Thermal kamera ile uzaktan emniyetli bir şekilde durup kamera ile zoom yaparak hem çok yakından gözle kontrol yapıyoruz hemda istediğimiz noktanın üzerine odaklanarak sıcaklıkları okuyabiliyoruz ve duruma göre erken müdahale ederek ayırıcı manevrası ile bara değiştirip ilgili kontağı bakıma verebiliyoruz.Saygılarımla

 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst