Yüklediğim autocad'te mutfaktaki müstakil linye çizimi sorusu? ( 3 soru )

elektelekt

Üye
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
131
Puanları
1
Yaş
37
selam. Bu konuda biraz yeniyim ama kafama birşey takıldı.
1) Mutfaklarda buzdolabı, fırın ve bulaşık makinesi için müstakil hat çekilir diye biliyorum ama alttakinde linyeden sorti alınarak yapılmış. Bu doğru mu?
2) Tezgah üstüne ( resimdeki ocak ile lavabo arası) ise 3 tane müstakil priz konmuş. Saçma olmamış mı, fazla değil mi?
3) aspiratörler içinde besleme ucu gerekli diye biliyorum. Onuda görmedim. Besleme ucu gerekli değil mi?
4) Son olarak ocağın üzerinde 2 priz üst üste çizilmiş. Bunların yeri temsili mi yoksa ocağın hemen üstüne 2 priz neden konmuştur?

Adsız.png
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İç Tesisat Yönetmeliği Madde 52
viii) ( Değişik fıkra : RG 08/12/2000- 24254) Konutlarda salonlar (20 m2 den büyük alanlı) ve mutfak için en az ikişer, odalar ve banyo için en az birer priz tesis edilmelidir. Barakalar, basit köy evleri hariç olmak üzere ayrıca; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve Müstakil linyeden için üç adet ayrı linye tesis edilmelidir.
Müstakil linyeden beslenen bu prizlerin güçleri, söz konusu elektrikli cihazların aşağıda verilen güçlerinden az olamaz.
GÜCÜ (KW)

Çamaşır Makinesi 2.5
Bulaşık Makinesi 2.5
Elektrikli Fırın/Ocak 2.0

yönetmeliğin ilgili maddesince Köy evi hariç bu 3 linye güçleri ile oynanmadan projede ayrı ayrı gösterilmesi gereklidir. Diğer linyeleri ise yerinde uygulmasına bağlı olarak elektrikçi ile irtibatta kalarak nereye ne priz attın diye sorup çizilebilir. Yada siz ruhsat projesinde kendiniz planlayınız.

ekstradan ek bilgi:
xiii) Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak sorti sayısı bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 7'den fazla olmayacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,248
Mesajlar
916,170
Kullanıcılar
450,060
Son üye
ali karaöz

Yeni konular

Geri
Üst