Verileri Hem İşleyip Hem Depolayabilen Transistör

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
230.jpg


Purdue Üniversitesinden araştırmacılar transistörleri ve hafızaları bir araya getirmenin daha verimli bir yolunu geliştirdi. Normalde bilgisayar çipleri verileri işleme ve depolama işi için iki farklı cihaz kullanıyor. Bu iki cihaz birleştirilebilir ya da bir şekilde yan yana getirilebilirse çiplerde yer kazancı sağlanıp daha hızlı ve güçlü çipler geliştirilebilir. Purdue araştırmacıları verileri işlemeye yarayan ve transistör adı verilen milyonlarca minik devre anahtarının aynı zamanda bu verileri depolayabildiği yeni bir sistem geliştirdi. Ayrıntıları "Nature Electronic"' te yayımlanan yöntem bu işi -başka bir problemi çözerek- transistörleri ferroelektrik RAM adı verilen ve çoğu bilgisayarda kullanılanlardan daha yüksek performansa sahip bir hafıza teknolojisiyle birleştirerek gerçekleştiriyor.
230-1.png



İki işlevi tek cihazda birleştirmek bu alandaki araştırmacıların on yıllardır yapmak istediği bir şeydi. Ancak ferroelektrik bir malzeme ile transistôrlerin yapıldığı yaniletken malzeme olan silikonun arayüzünde aşılamayan sorunlarla karşılaşılıyordu. Purdue araştırmacılarından Peide Ye, bu sorunu aşmak için ferroelektrik özellikleri olan bir yaniletken kullandıklarını, bu şekilde iki malzemeyi tek malzeme haline getirdiklerini ve arayüz sorunlarından kurtulduklarını belirtiyor, "Ferroelektrik yaniletken “alan etkili transistôr" olarak adlandırılan yeni cihaz halihazırda bilgisayar çiplerinde kullanılan transistörlere benzer şekilde üretiliyor.
229-768x720.jpg

Cihazda kullanıan alfa indiyum selenür adlı malzemenin en büyük avantajı ferroelektrik özelliğinin yanı sıra yariletkenlik göstermesi. Oysa yaygın olarak kullamlan ferroelektrik malzemeler "geniş bant aralığı" sorunundan dolayı yariletken değil de yalıtkan olarak davranıyor. Elektriği iletmeyen bir malzeme ise hesaplama işinde kullanılamıyor.

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi, Şubat 2020, Yıl 53, Sayı 627, Teknoloji Haberleri, Sayfa 12, 13, Verileri Hem İşleyip Hem Depolayabilen Transistör
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst