Karbon nanotüplerden oluşan ilk bilgisayar tanıtıldı.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
t148l.jpg


Dünyanın tamamen karbon nanotüplerden imal edilmiş ilk bilgisayarı, yeni bir dijital cihazlar jenerasyonunun kapısını aralıyor.

“Cedric” şimdilik yalnızca bir prototip, ancak yakın zamanda günümüz silikon tabanlı modellerden çok daha küçük, hızlı ve verimli bir şekilde tasarlanabilecek.

Nanotüpler bir süredir silikona alternatif olarak görülüyor. Ancak şimdiye kadar nanotüpler bir bilgisayar yapımı için kullanılmamıştı. Bu yenilik, Stanford Üniversitesi’nin Nature‘da 26 Eylül tarihinde yayınlanan bir makaleyle tanıtıldı.

Cedric, şu ana kadar gerçekleştirilmiş en karmaşık karbon tabanlı elektronik sistem kabul ediliyor. Ancak şimdilik yalnızca 1 bit bilgi ile işlem yapabiliyor ve yalnızca 32′ye kadar sayabiliyor. (İnsan gibi düşünürseniz sadece parmak hesabı yapabiliyor), fakat yeteri kadar bellekle yapacağı işlemler sınırsız ve her türlü hesaplama işlemini gerçekleştirebilir. İşletim sistemi, iki görev arasında gidip gelmesine olanak tanıyor (yani sayı sayarken diğer işleme geçip rakamları sıraya dizebiliyor, bunu duraklatıp saymaya geri dönebiliyor, vs). İşin güzel tarafı, önceki karbon bilgisayar prototiplerinin aksine Cedrik her seferinde işlemi doğru yapıyor.

Makalenin başyazarı Prof. Subhasish Mitra, silikon yongalara ticari bir alternatif bulmuş olmanın sevincini yaşadıklarını, zira silikon çiplerin yakında fiziksel anlamda sınırlarına ulaşacaklarını belirtiyor.

Karbon nanotüpler (CNT’ler), karbon atomlarından üretilen tek katmanlı, içi boş silindirler. Hem yarıiletken malzeme olarak transistör yapımında kullanılabiliyorlar, hem de ufak olmalarından dolayı çok az bir enerjiyle çalışabiliyorlar. Bir saç telinin içine binlerce karbon nanotüp, hem de yan yana, yerleştirilebiliyor.

Araştırmanın yazarlarından Philip Wong, “bunu bahçe hortumuna basmak gibi düşünün. Hortum ne kadar inceyse üzerine bastığınızda suyun kesilmesi o kadar kolaydır” şeklinde açıklıyor.

Tek nanotüpten oluşan transistörler 15 yıldır yapılıyor, fakat nanotüplerden bilgisayar yapma fikri ilk defa ortaya atılıyor. Ekip, öncelikle karbon nanotüplerin düzgün paralel çizgiler oluşturmadığını, yan yana geldiklerinde spagetti gibi eğri bir görünüme sahip olduklarını belirtiyor. Bu sorunu %99.5 oranında düzelttiklerini, kalan %0.5 için ise akıllı bir algoritma tasarladıklarını söylüyor.

Karbon nanotüplerin daha ufak üretilebilmesinde teknik veya teknolojik anlamda herhangi bir sınırlama mevcut değil. Yani istenirse günümüzün 20 nm transistörlerinden daha ince üretilebilecekler. Zira IBM, geçen yılın başında 9 nm kalınlığında bir CNT transistör ürettiğini duyurmuştu.

Araştırmacılar, silikon transistörlerin ömrünün dolmaya yakın olduğunu tahmin ediyorlar.

26.09.2013

Alıntıdır.Kaynak:

Karbon nanotüplerden oluşan ilk bilgisayar tanıtıldı. - hARDWAREMANIA
 
İyi akşamlar Sn. Binbaşı, bu akşam ben de rastladım (farklı bir kaynak) bu konuya ve bir kaç resim ekleyeyim dedim. Saygılarımla.

carbon-nanotube-computer-cnt-stanford.jpg


carbon-nanotube-computer-cnt-stanford-2.jpg


carbon-nanotube-computer-cnt-stanford-5.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst