Vavien Bağlantı Hakkında...

mertoxin

Üye
Katılım
28 Nis 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba... Uzun süredir çözemediğim bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Evimizin merdiveninde biri altta, birisi üstte olmak üzere iki adet vavien anahtar mevcut. (anatharlarda üç adet giriş mevcut) Yani vavien anahtar olduklarını düşünüyorum. Bu anahtarlara bağlı olan üç adet spot bulunmakta. Ancak üstteki anahtarla ışığı yakıp, alt kata inip ışığı kapattığımız zaman üst kattan ışığı tekrar açamıyoruz. Aşağıdan anahtarın konumunu değiştirip üstten yanmasını sağlayabiliyoruz. Sigorta kutusunun biraz altında bulunan üst kattaki anahtarı söktüğümde, ortaya ve bir yana bağlanan iki faz bulunduğunu fark ettim. Diğer girişte ise faz yok. Lambalar kapalı iken alttaki anahtarı söküp baktığımda hiçbirisinde faz olmadığını gördüm. Lambaları yaktığım zaman ise üst anahtarda üç faz, ve alttaki anahtarda da üç faz olduğunu fark ettim ancak, alttaki anahtarda bulunan fazın bir tanesi kontrol kalemiyle baktığımda diğerlerine göre kısık gözükmekte. Kablo renklerini takip edemiyorum altta bulunan anahtardakiler ayrı, üsttekiler ayrı renkle... alttakiler, sarı gri yeşil, üst grubun üçü de kırmızı. Sigorta kutusu üstte bulunan anahtarın hemen üstünde kalıyor. Her iki anahtarda bulunan kabloları tüm kombinasyonlarla bağlayıp denedim ama sonuç alamadım. Sizce ne yapmam gerekiyor ? Saygılarımla...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Vaviyen tesisatı üstteki resimdeki gibidir

Şemaya dikkat ettiğinde bir anahtarada faz olmamasının normal olabileceğini görürsün.

faz olmayan anahtarı birde diğer anahtarın konumunu değiştirip ölç

bu durumda faz olmayan anahtarada lamba üzerinden devresini tamamlayan faz gelecektir ve bu sebeple enerji geldiğini göreceksin.

uçları kesin anlamda bulup bağlaman çok önemli. bu kısımın çözümü senin ustalığına kalmış

deneme yanılma yöntemini sakın kullanma

şemadanda görebileceğin gibi vaviyen tesisatı kısadevreye çok açık bir tesisattır. anahtarın birini patlatabilirsin
 
Ertek68 Arkadaşım ile aynı anda aynı resmi paylaştık galiba :)
 
tesisattan anlayan birisi yapabilir.elektrik bilgisi az olan yapamaz bence...
 
kardeş elektrikçinin işini elektrikçiye bırak bence sen sıralamayı karıştırmıssın yada modelleri farklı ola bilir bazen kontak durumları fark ediyor bizzat başıma geldi.
 
bende açıklamasını yapayım bari her vavien anahtarda 3 adet kontak vardır sen anahtarın birine buattan gelen faz ucunu ortak uca gir (ortak uç klemenslere 1 2 3 dersek eger bir konumda 1 e diğer konumda 3 e gonderir ) lambada 2 kablo var 1i nort hattı diğeride lamba devresi lamba devresinin ucunuda diğer vavienin ortak ucuna gir her vaviende 2 kontak boş kalır bu iki boş uçlar da 2 vavien arasına 2 kablo çek boş kalan uçlara bağla sistem bu şekilde çalışır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,904
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst