Uzaktan kumandalı sallanan beşik için bazı devrelere ve yardıma ihtiyacım var

is_system

Üye
Katılım
8 Eki 2017
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaşlar selamlar.

Çocuğum için otomatik sallanır beşik yapmak istiyorum. Beşiği sallanır degildi ve ben bir aparat ile sallanır hale getirdim. Geriye motor yardımıyla sallanır hale getirmek kaldı. Bu konuda bilgili arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Elimde fotoğrafını yükledigim step motor var. Güçlü bir canon tarayıcının motoru.
sisteme eklemek istiyorum. Hız ayarını sallama hızını belirlemek için, zaman ayarı gece bebek uyandığında çalıştırıp tekrar yatabilmem için (sonuçta saatlerce sallamasının bir anlamı yok) ve uzaktan kumanda devresinide bebeğin ağladığını telsizden duyunca direk kumandayla devreyi aktif etmek için istiyorum.

Sizlerden istediğim yardım;

- bu elimdeki motorun üzerinde kaç volt ce kaç amper olduğu yazmıyor. Ama bu motorun serilerine baktığımda genelde 24v ve 2-3A arası olduğunu gördüm. Bazı devrelerdeki amper ve volt desteği için bu motorun max ne kadarlik amper ve kaç volt kullandığını netlemem lazım.

- yada siz bu iş için step motor olmasada olur, 12v luk bir motorda işini çok rahat görecektir, hem daha az enerji tüketmiş olursun dermisiniz ve tabi öneriniz varsa yazarsanız sevinirim.

- hız ayarı için hangi ve ne tür bir devre olması yeterli. Bazı step motor sürücülerinin kendi üzerinde hız ayarı da hazır oluyor sanırım. Yani youtube de izlediğim bazı videolarda gördüğüm kadarıyla.

- zaman ayarı devresinde, en az 15dk ile başlamalı ve en azından 15dk ve sınırsız olarak iki seçeneği olmalı. Gece yattığımda 15dk ya ayarlarım ve bebek uyandıkça devreyi çalıştırmam yeterli olur. Sabaha kadar sistem açık kalmamış olur. Karaköyde bir devre vardı arkadaşta ve 2.5 ampere kadar destekler dedi ama 1 ile 4dk arası zaman ayarlı ya biliyorsun sanırım. Şu parçaları değiştirip daha büyüğünü takarsan 5-6dk ya çıkarabilirsin dedi. Yani dediği devre işimi görmedi. Devre öneriniz olursa sevinirim.

- uzaktan kumandaya gelince. Bebek çok sık uyanıyor ve surekli yanına gidip sallamak zorunda kalıyorsun. Zaten telsizim kameralı. Direk uzaktan sallama sistemini çalıştırıp tekrar dalmasını yanındaymış gibi sağlayabilirim. Bu devreyi sorduğumda bir yer 50tl dedi. Sadece kontağı verir, tekrar basarsan keser dedi. Nerede kullanacaksın ama dedi. Bu sistem için nasıl bir devre olmalı

Yani işin özü: şu devre için şu özelliklerde devre al ve şunlara dikkat et, şu devreyi hatta kendin bile rahat yaparsın ya da şurada uygun fiyatlı var gibi bu konuda her türlü bilgi ve fikre açığım. Ayrıca şu elimdeki step motorun volt ve amper bilgisini bulabilirsek mükemmel olur ve bu iş için gücü ve kudreti yeter mi.
 

Ekli dosyalar

  • 2614355462202e84e876a9ccb55a3865.jpg
    2614355462202e84e876a9ccb55a3865.jpg
    151.8 KB · Görüntüleme: 47
Step motor ile yapılabilecek birşey göremiyorum. Ben olsam redüktörlü bir asenktron motor kullanırdım ve redüktör miline de krank/piston gibi birşey bağlardım. Redüktör döndükçe piston hareketi beşiği çok güzel sallar :)

Asenkron motorun sebebi de ses düzeyini düşük tutmak. Sınırlı da olsa bir dimmer ile hız kontrolü de mümkün. olur. Ama eğer çocuk sesden etkilenmez uykusu derindir diyorsanız, bir DC motor da kullanabilirsiniz.
 
Araba silecek motoru kullanabilirsin. mile bir yay bağlarsın yayın diğer ucunuda beşiğe.
 
Step motor ile yapılabilecek birşey göremiyorum. Ben olsam redüktörlü bir asenktron motor kullanırdım ve redüktör miline de krank/piston gibi birşey bağlardım. Redüktör döndükçe piston hareketi beşiği çok güzel sallar :)

Asenkron motorun sebebi de ses düzeyini düşük tutmak. Sınırlı da olsa bir dimmer ile hız kontrolü de mümkün. olur. Ama eğer çocuk sesden etkilenmez uykusu derindir diyorsanız, bir DC motor da kullanabilirsiniz.

Step motorla yapılabilecek bir şey göremiyorum derken anlamadım. Step motor bu şekilde çalışmaz mı demek istediniz. Bende motor büyük canon tarama makinalarimizda kullandiklarimizdan ve güçlü bir motor. Yani önceligim bu motor üzerinden bu işlemi yapmak olacak. Step motoru basit sürücülerle calistiranlari youtube videolarında gördüm. Hatta hız ayarlı bir devreydi. Bu tek devre bile ilk etapta istediğimi bana yaptırabilir. Benim bu noktada tikandigim konu, hangi volt ve amperi destekliyen bir sürücü almalıyım ve arduino gerekli mi? Birde tabi elimde hazır bir motor varken dediğim gibi önceliğim maliyeti yukseltmemek adına bu elimdeki motor ile decam etmek. Bu kafamdaki sorular konusunda yardımcı olursanız çok iyi olur. Mesela elimdeki motoru destekliyebilecek hiz ayarlı bir devre öneriniz olursa tadından yenmez :)
 
Araba silecek motoru kullanabilirsin. mile bir yay bağlarsın yayın diğer ucunuda beşiğe.

Araba sileceğinin çok ses çıkarttığı söyleniyor. Ama ben elimdeki motorla bu işi yapabilirsem çok iyi olur. Sürücü öneriniz olursa çok sevinirim. Yani en azından hız ayarını yaparak bu elimdeki motoru çalıştırmak için bir devre önerirseniz çok iyi olur ilk adım için
 
Yeni bir 12v 1A ve 60rpm li redaktörlü motor aldım. Birde 2 kanallı uzaktan kumanda aldım. Zaman ayarlayıcı bulamadım koca karaköyde 2 handa da. O yüzden zamanlayiciyi aliexpressten söyleyecem. Zamanlayıcının görevi tetiklemeyi aldıktan sonra mesela ben 15dk ya ayarladım diyelim, 15dk sonra motor beslemesini kesicek. Böylelikle uzaktan kumanda kanalından birini zaman ayarlı ya, diğerini sınırsız beslemeye ayarlicam. Zaman ayarı için aliexpresstw bulduğum şu devre işimi görür mü;

6-30 V Röle Modülü Anahtarı Tetik Gecikme Süresi Devre Zamanlayıcı Döngüsü Ayarlanabilir
http://s.aliexpress.com/U3UJj2iA


Verdiğiniz bilgi doğrultusunda hemen siparişi vermeyi düşünüyorum.

Birde sonradan ses sensörüde ekleyebilirim. Aman öncelik zamanlayıcı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst