UPS akülerinin kontrolü nasıl yapılır

zapotek

Üye
Katılım
24 Ocak 2007
Mesajlar
353
Puanları
1
Yaş
43
Herkese merhaba.

UPSler için kullandığımız akülerin ne tip kontrolleri yapılmalıdır?
İnternette pek kaynak bulamadım. İç direnç ölçümü yapıldığını biliyorum ama nasıl ölçülüyor olması gereken değerler nelerdir bilmiyorum.

Teşekkürler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
akülerin ucunu söküp,güçlü bir direnç ,aküye paralel bağlanlıyor.Bu esnada akım verip,veremediğine bakılıyor( pensampermetre ile) . Bir de voltaj ne kadar sürede düşüyor.Kısa bir süre olmaması gerekiyor.
Direnç değerini,akünün gücüne göre( verebileceği akıma göre) seçiyorsunuz.Gerilimin düşme zamanını hatırlayamıyorum.
 
Ben en kolay yoldan şöyle yapıyorum.Bu sadece UPS değil tüm aküler için geçerli.
Aküleri beslemeden ayırdıktan sonra tek tek 1' lik çok telli NYAF kumanda kablosu ile sadece saç teli kadar olan ince tel ile kutup başlarından kısa devre edilip çıkan sparka göre akünün sağlamlığını test edebilirsiniz.Yada aküleri şarja bağlarken tek tek devresine ampermetre bağlayıp akım durumuna bakabilirsiniz.Şarj esnasında akım çeken akü sağlamdır.Akım çekmeyen akü ise bitiktir.
 
Akü başlarını kalın kablo (1.5 luk veya 2.5 luk) kısa devre etmek tehlikelidir sanırım.

tabi kablonun ince bir telinin direnci yüksek olacağından bu tehlike ortadan kalkıyordur.

Bir de akünün iç direncinin ölçülmesi meselesi var. Akü kataloglarında akülerin şarj edilmiş iç direnç değerleri var. Sanırım bunu ölçmek için battery tester denilen ökçü aletleri var. Bununla ölçülüyor. Dikkatimi çeken bir başka husus da aynı voltajdaki değişik güçlere sahip olan akülerin (7 Ah 10 Ah vs..) güç arttıkça içi direncinin küçülmesi. bu da daha fazla plaka ve kalınlıktan mı kaynaklanıyor merak ettim doğrusu.

cevaplar için teşekkürler...

sedat.
 
arkadaşlar ben oto elektirikçiyim kısa zaman kısa devre ile akü olcülmez iki yolu var

1 mesela biz 60 ah lik aküyü 50\100 amperlen şok yaparız buda özel cihazla olur yada cihacın içinde rezinstans var ortalama 1.5 \ 2 mm rezistans teli var ve 50\60 santim böye bir basit sok cihazı yapabiliriz ve 60ah lik akü 100amper yükte 5 .6 saniyede 10.6v dan aşağıya inmemeli



2 sunu başta söyleyeyim 60ah akülerle uğraştığım için siz ona göre ortalama hesaplarsın
biz 12v 100w far ampülü takarız tabi şarzdan çıkarılıp 3 saat sonra buna dikkat edin çünkü yeni sarz olan akü hiç birzaman doğru söylemez çünkü akü sicak tır 15 dakka 100w deşarz ederiz eğer akü 11 volttan aşaği inerse akünün durumu iyi değil


bide kontrol ettiğiniz aküler düşük amperli ise mesela 7-12 amperli ise far ampülü ile deneyin mator siklet akülerini ben öyle deniyorum amperinin 2 katı güç bağlıyorum eğer voltaj düşüşü hızlı ise akü allah rahmet eylesin bide şunu söyleyeyim kuru tip akü diyorlar %60 değil aküye safsu ilave ettimmi biraz canlanıyor çünkü akü devamli sarjda 13.8 den fazla ise akü kuruyor ve kavruluyor eğer aküyü salladığınızda içinden çik çik ses geliyorsa yanmiş demektit su ilave ederken çok değil azbişey koyun yoksa sarzda suyu dısarı atar
 
Son düzenleme:
peki akü testi yapılırken şöyle bi durumla karşılaştım:
ben yük olarak 12 V u sağlayabilecek bi ampül kullandım bu durumda akü 12 V gösterdi ancak benim ampülümün yerine 2 ohm 100 W direnç kullanıldığında 8 V gösteriyo....Ben bunun hangisinin doğru olduğunu ve neden böyle olduğunu öğrenmek istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz...


akülerin ucunu söküp,güçlü bir direnç ,aküye paralel bağlanlıyor.Bu esnada akım verip,veremediğine bakılıyor( pensampermetre ile) . Bir de voltaj ne kadar sürede düşüyor.Kısa bir süre olmaması gerekiyor.
Direnç değerini,akünün gücüne göre( verebileceği akıma göre) seçiyorsunuz.Gerilimin düşme zamanını hatırlayamıyorum.
 
İlk önce Ohm kanununu hatırlayalım. R=V/I idi. şimdi biz V' yi ve R' yi biliyorda çekitiğimiz akımı bulmak istiyorsak I=V/R olacak yani 12/2=6 eder Yani aküden çektiğiniz akım 6 Amperdir.

Şimdi Akümüzü yük bağlanınca ne oluyor onu hesaplayalım. Eğer test etmek istediğiniz akü (sadece bir örnektir bu hesaplama) 12V 6Ah (Yani bir saat boyunca verebilecek olduğu akımdır) kapasiteli bir akünüz var ise ve tam manasıyla şarj lı ise siz bu aküye test direncinizi bağladığınızda yaklaşık 1 saat te gerilimini 11 volt civarına düşürecekti. Ancak test direncini bağlayıp ta bir kaç dakikada (genelde 2 dakikada kendini belli eder) gerilim hızlı bir şekilde devamlı düşüyorsa akü ömrünü tamamlamış diyebiliriz. Yanlız unutmamak gerekirse akülerin tipik karakteristik olarak boşalma eğrisi doğrusal gitmez. ilk deşarj başladığında hızlı bir şekilde gerilim düşer, sonra gerilim düşmesi durup ve bir miktar yükselir. sonrasında kapasitesinin sonuna yaklaştığında ilk önce yavaş yavaş sonrasında da hızlı bir şekilde gerilim düşmeye başlar.

Kuru tip bakımsız akülerin voltajının 10.5 voltun altına düşmemesi çok önemlidir. Bu genelde tüm kuru tip bakımsız aküler için hemen hemen geçerlidir.

NOT: Akü test etmek için kutuplar arasına kablo bağlamak son derece tehlikeli bir işlemdir. Bu işlem uygulanırken akünün patlama riski vardır. Can ve mal emniyeti için çok dikkatli olmak gerekir. Aküler hiç bir suretle şarj cihazına yada UPS lerde kullanılan bir akü ise gerekli güvenlik kurallarına uyulup dikkat edilmeden teste başlanmamalıdır.
 
Son düzenleme:
bence en iyi yöntem eski tip ziftli akülerin şarj tutma kapasitesini ölçen öndirençli ampermetre ile yapılan ölçüm zaten skalada akünün şarj durumunu gösteren indikatör mevcut yani kullanılamaz durumdaki akü anında tesbit edilebilir
 
Eski ziftli aküler ile yeni tip kuru tip bakımsız akülerin deşarj eğrileri aynı olmadığı için o eskiden kullanılan akü test cihazları sağlıklı sonuç vermeyebilir.
 
Merhaba arkadaşlar benim bir sıkıntım war, forumlarda dolaşırken bu forumu gördüm ve hemen kaydoldum.

Sıkıntım şu: inform guard 600a model upsm var ve bilgisayarım için kullanıyorum. geçenlerde yanlışlıkla elektrikli süpürgeyi ups den çalıştırdım ve anında gitti.
şimdi açıyorum, anında dıt dıt dıt diyor ve gidiyor.

neden olabilir? acaba ayarını mı yapmak lazım? yoksa aküleri mi yaktım?


yardımlarınıza teşekkürler....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,678
Kullanıcılar
449,949
Son üye
mrterenky_

Yeni konular

Geri
Üst