Servo Motor Kontrolü için JOG Ayarı Nasıl Yapılır?

Katılım
3 Ocak 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
33
-motor-kontrol%C3%BC-icin-jog-ayari-yapimi-870x433.png

Şahin Rulman olarak her hafta hazırladığımız bilgilendirici blog yazılarında bu haftaki yazımızın konusunu servo motor kontrolü için yapılması gereken JOG ayarı oluşturuyor. Yazımızda ‘Servo motor kontrolü için JOG ayarı nasıl yapılmalı?’ sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Sizler için faydalı bir içerik olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

JOG Modu Nedir?

JOG modu kısaca kesik çalışma modudur. Motorun manuel olarak sabit ve istenilen hızda çalıştırılması ve ilerletilmesidir. İkinci bir komut verilene kadar belirlenilen hızda motorun çalışmaya devam etmesini sağlayan bir moddur. Yani JOG modu, sürücü üzerinden daha önceden ayarlanan hızda sabit ve manuel olarak motorun çalışmasını sağlayan bir moddur. Ana amacı gözlem yolu ile doğru ayarların yapılması ve ayar yapılma sürecinde sıkışmaların önüne geçilmesi ile ürün akışı takibidir.

Servo Motorlarda JOG Modunun İşlevi Nedir?

Servo motorlarda JOG modu işlevinin ne olduğunu bir örnek ile açıklayabiliriz. Herhangi bir sürücünün bağlı olduğu bir makinanın başlatıldığında resimli ve yazılı bir etiket keseceğini ve bu yüzden etiketin belli bir yerinden kesme işlemini yapması gerektiğini varsayalım. Bu durumda rastgele bir kesim olmaması ve tam da istenilen yerden kesim olması için sürücü paneli üzerinden JOG modu ayarlanmalıdır. Bunun anlamı ise bağımsız olarak yavaşça ileri ve geri hareket ettirme eylemleridir. Bu komut parametreler üzerinden de verilebilmektedir. Ancak bu durumda komutu vermek için bir buton ya da rölenin kullanılması gerekmektedir. Ancak JOG modu ile buton ya da röle kullanmaya gerek olmaksızın komutlar sürücü panelindeki tuş takımlarından manuel olarak verilebilmektedir. Öte yandan JOG modunda çalışma, aletin kendi özelliklerine ve çalışma prensibine bağlı olarak belli başlı noktalarda değişebilmektedir.

JOG Modu Nasıl Çalışır?

Yazımızın son bölümünde ise kısaca JOG modunun nasıl çalıştığına değineceğiz. Servo motor setinde yer alan sürücü ya da motor üzerinde bir JOG butonu yer almaktadır. Bu buton basılı tutulduğu müddetçe motor döner, bırakıldığında ise motor durur. Youtube hesabımızdan JOG modunun nasıl çalıştığını gösteren iki örnek video ile konuyu daha anlaşılır kılabiliriz:

Servo Motor 2 kW - 130SY M07725 SG 30A JOG Moduna Alma;


Servo Motor 3 kW - 130SY M20015 SA AS50AF JOG Moduna Alma;


Şahin Rulman olarak servo motor kontrolü için JOG ayarının nasıl yapılması gerektiğine ve JOG modunun işlevine yönelik hazırladığımız bu yazımızın sonuna geldik. Konu ile ilgili bir sorunuz olması halinde bizlere 0212 576 04 06 numaralı hat üzerinden ulaşabileceğinizi hatırlatmak ister, iyi günler dileriz.

Kaynak: https://www.sahinrulman.com/blog/servo-motor-kontrolu-icin-jog-ayari-nasil-yapilir
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
selamlar hayırlı işler bende HNC MARKA sürücü var bunun kullanmasınd ayardımcı olabilirmisiniz.tel=05366671001.saygılar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst