Tristör ile DC Motor Hız Kontrolü

Katılım
12 Mar 2017
Mesajlar
251
Puanları
1
Yaş
48
Merhaba,
Dc motor hız kontrol devrelerindeki Tristörler nasıl çalışmaktadır. Normalde anahtarlama olarak kullanıldığını bildiğim tristörler Voltaj değişimini nasıl sağlamaktadır?
Yardımcı olabilir misiniz ?
 
Tristör dc de çalışmaz. İletime geçtikten sonra kesime gidebilmesi için ya akım kesilmeli yada katot anottan daha negatif olmalıdır.
 
Tristör dc de çalışmaz. İletime geçtikten sonra kesime gidebilmesi için ya akım kesilmeli yada katot anottan daha negatif olmalıdır.
Burada dc ile yapmışlar.
Motor%20h%25C4%25B1z%20kontrol%25C3%25BC.jpg
 
Bu devrede köprü diyot + ve - motora ve tristöre uçları ters bağlanmış. Düzeltildiğini düşünelim.
Köprü diyottan dolayı oluşan tam dalga dc sinüsün. sıfır geçişi noktalarında dc gerilimin anlık değeri sıfır volt olur. Yani tristör akımı kesilmiş olur.
 
Verdiğiniz şema hatalı çalışmaz. Tristörle dc motor hız motor kontrolü yapamazsınız. Transistörlü yapmanız gerek.
Tristörle DC motor hız kontrolü yapabiliyoruz ama bunlar çok komplike devreler . Böyle çalışan lokomotiflerimiz var . İsteyene daha kapsamlı bilgi gönderebilirim ama ilkel bir teknoloji sayılabilir . Hız ayarı sadece kalkışta yumuşak bir kalkış için var , yavaş dönüşlerde tristör üzerinden dönme ve hız ayarı devam ediyor , daha sonra yüksek hızlarda tristörler devreden çıkartılıp tam batarya voltajıyla DC motor dönmeye devam ediyor .

NMKoY3.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,717
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst