Trifaze Busbar ve monofaze ihtiyaç

h3ndrix

Üye
Katılım
14 Ocak 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba,

Şöyle bir durumla karşı karşıyayım ve yardıma ihtiyaç var...

Atölyemizin çeşitli yerlerinde EAE marka 250KVA büyük busbar ve bazı yerlerinde EAE 40A küçük busbar kullanmaktayız. Büyük busbarlar doğrudan elektrik panosuna gidiyor ve kendi sigortaları var. Busbarlardan 40A olanların bazıları büyük busbara bıçaklı sigorta kutularıyla (EAE nin kendi kutuları) doğrudan bağlı ancak, bir adet 40A busbar doğrudan elektrik panolarına 25A trifaze KAK ve 40A trifaze sigorta ile bağlı. Bütün busbarların üzerinde toprak, 3 faz ve nötr mevcut, bağlantılar da sağlıklı çalışıyor gözüküyor ama doğrudan elektrik panosuna giden busbarda bir sorun yaşıyoruz.

Bu bahsettiğim busbar üzerinde çalışan bir adet trifaze lazer işaretleme cihazı (kendi üzerinde 25A trifaze sigortası var) ve bu cihazın lazer ünitesini soğutmaya yarayan bir adet monofaze su soğutma ünitesi (içerik olarak bir tür buzdolabı motoru ve radyatör) bağlı (kendi üzerinde 25A monofaze sigortası var). Lazerin çalışmasında bir sıkıntı bulunmamakta ancak su soğutma ünitesinin motoru devreye girmeyi çalıştığı an KAK atıyor. KAK bozuk olma ihtimali olabilir diye değiştirdik, yine atıyor. Diğer 40A busbarlar gibi KAK ı aradan çıkararak denedik, o zaman her şey çalışıyor. Açıkçası, EAE nin kendi kutularıyla büyük busbarlara bağlanan 40A lik busbarlarda KAK bulunmadığı için bu şekilde mi kullansak diye merak ettik ama bir yandan da elektrik tesisatını yapan şirketin diğer 40A lik busbarlara koymayıp da oraya KAK koymuş olmasının bir nedeni olabilir diye düşünüyoruz. Burada bulunan KAK niye atar, nelere bakmalıyız, aradan çıkartabilir miyiz? Tesisin toprağını ölçtürdük, çok başarılı çıktı ama...bilemiyoruz tabii.

Yardımlar için şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Karalamada olsa genel hatlarıyla sistemi gösteren bir tek hat şeması atarsanız daha hızlı yanıt gelecektir.
 
Buradaki sorun busbar kak değil lazer soğutma sisteminde kaçak oluşuyor motor sargılarında veya su pompasında sıkıntı olabilir bunu anlamak için monafaze kak rölesini motor ve pompaya sırayla denemek gerekli busbar kak rölesi yeni yönetmelik göre yapılmıştır 30ma olması gereklidir.
 
Soğutma pompa motorunda kaçak var değiştirip deneyin. Sargılar kavruk yada nemli olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst