tri faze fiş ile motor beslemek

arkadaşlar benim merak ettiğim prizdeki nötr hattı motor gövdesine bağlanmış ve motor yıldız bağlı halde iken motor çalışırmı. zannedersem nötr hattının gövdeye bağlanması gövdeye kaçak olduğunda sigorta atsın diye yapılmış oalbilir.

biz senin yapmış olduğun bu olaya elektrikte sıfırlama diyoruz aynen dediğin gibi gövdeye her hangi bir kaçak olması halinde elektrik sigortasi atar ver devreyi açar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
üç fazlı motorlu sistemlerde genel olarak nötr gereksinimi yoktur.gövdeye oluşan kaçak akımlardan personeli korumak için
toprak hattı kullanılır.fişinde sarıyeşil kablon toprakta bağlı ise ve motor kısmında sarıyeşil gövdeye bağlı ise ve prizi takacağın panonun prizinde toprak hattı varsa problem yok demektir.ancak prizde toprak yerine nötr varsa bu uygun bir bağlantı olmayacaktır.
motorun çalışır fakat güvenli bir yöntem değildir.
 
hocam 3 faz geldigi sürece motor çalışır onda bi sıkıntı yok fişteki toprak kablosunun topraklama hattına mı baglı oldugunu kontrol et eski baglantın sıfırlama olur toprak hattının olmadıgı yerler için kullanılır
 
sarı yeşil panoda notr'e bağli ise kısa devre akımın yuksek olacağiiçin kablolarda aşiri yuklenmeye sebeb olabilir. bunun sonucunda eğer kablo mesafen uzun ise kaçak anında sigortanın açma suresi uzayacağindan. kablon yüksek kısa devre akımlarına maruz kalıp iş görmez olabilir. bunun için toprağa bağlaman daha mantıklı. ama eğer toprak hattına bağlarsan sigortaların uygun değerde olmalı kaçak olunca sigorta atmalı yoksa toprağa kaçak olduğunu farkedemez ve sigorta attığı için sigortayı buyutursen bu da sana ekstra elektrik maliyeti olarak faturana yansır.
 
arkadaşlar benim merak ettiğim prizdeki nötr hattı motor gövdesine bağlanmış ve motor yıldız bağlı halde iken motor çalışırmı. zannedersem nötr hattının gövdeye bağlanması gövdeye kaçak olduğunda sigorta atsın diye yapılmış oalbilir.
arkadaşlar öncelikle meslektaş olarak nötr ve toprak kavramını iyi anlamamız gerekir.motor gövdesine topraklama yerine nötr bağlarsak ne olur sorusuna öncelikle can güvenliği açısından bakmamız gerekir. 3 fazlı sistemlerde nötrün besleme hattından her hangi bir sebeble gevşemesinden veya kesilmesinden dolayı nötrde enerji olur. gövdeye bağlı olan her yerde faz olur.ve bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.o yüzden nötrü nötr gibi topraklamayıda toprak gibi yerli yerinde kullanalım. iyi bir topraklama yapılırsa gövdeye kaçak olduğunda rahatlıkla atar dahada garantilisi kaçak akım rolesi kullanmaktır. kolay gelsin selamlar.
 
rst yi yani 3 fazı motora, toprak hatınıda motor gövdesine bağla. motor çalışıyosa ve ısınmıyorsa yola devam
 
Sarı yeşil toprak hattına bağlanır.Nötr hattına bağlanması sakıncalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst