Trafonun yıldız noktasında elektrik var

Merhabalar bu konuyu sizlere de danışmak istedim. Öncelikle bu trafo şahsa ait yurtdışında Afrika ülkesinde bir trafo ve 20 dükkanı besliyor yani burada belirli bir şartname zorunluluk yok benim dükkanımdaki tesisatta sıkıntı yok TMS ,RCDler ,sigortalar, kablolar olması gereken değerlerde transfer şalteri de var sistemde jeneratör de kullanıyoruz ve servo voltaj regülatörü de var burda elektrik sıkıntılı fazlar 190 a kadar düşebiliyor topraklamayi da kendim yaptım koruma topraklamasida mevcut ama diğer kullanıcıların tesisatları sıkıntılı Kara düzen topraklama yok RCD yok kablo bağlantılari kötü izolasyon sıfır yani lafı fazla uzatmayayım diğer kullanıcılardan kaynaklı hatalardan dolayı trafonun yıldız noktasında yani nötr hattinda elektrik var bu durum haliyle benide etkiliyor yaptığım ölçümler şu şekilde fazlar Arası 380V
faz nötr arası 220V herşey normal toprak nötr arası 190V R fazi ile toprak arası 380 civari
S fazi ile toprak arası 30V. T fazi ile toprak arası 380 volt durum bu şekilde benim anladığım S fazının toprakla teması var sistemde izalasyon hatası var elektrikle uğraşan biri olarak tesisatı devamlı kontrol ederim fark edince durumu trafonun sahibine bildirdim oda teknik personelleri çağırdı 3-5 gün uğraştılar sorunu çözdüler 2-3 dükkanda sıkıntı varmış hattan ayırdılar onları sorun çözüldü ama bu sorun devamlı oluyor şimdi çözdüler 2 ay sonra yine aynı sorun bu duruma karşı nasıl bir önlem alabilirim kendi tesisatımın güvenliğini sağlamak için.buradaki insanların elektrik bilgisi hiç yok ve ciddiye almıyorlar bu sebepten ötürü çok yangın çıkıyor elektriğin şakası yok değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Nasil bi transfer salteri kullaniyorsunuz bilmiyoruz. Dogru yapilandirilmis ve parametrelendirilmis bi sistemde problem yasamamaniz gerekir. Devrenizde gerilim izleme rolesi veya ayni işi yapan bi modul var mi?

Nasil bi transfer salteri kullaniyorsunuz bilmiyoruz. Dogru yapilandirilmis ve parametrelendirilmis bi sistemde problem yasamamaniz gerekir. Devrenizde gerilim izleme rolesi veya ayni işi yapan bi modul var mi?
Manuel bir transfer şalteri ayrıca benim sistemde sorun olmadığını garanti edererim ana girişte bıçaklı sigortalar var onları ayıriyorum ve nötr de halen voltaj var gelen elektrik bu şekilde geliyor

Ekli dosyalar

• 17603441363208841728176931613595.webp
    17603441363208841728176931613595.webp
    81.5 KB · Görüntüleme: 23
  • 17603441643408116490549123187719.webp
    17603441643408116490549123187719.webp
    55.8 KB · Görüntüleme: 23
Kullandiginiz transfer salteri hakkinda bilgim yok. Eger gerilim izlemesi yapilmiyorsa devreye gerilim izleme rolesi takilip dort kutuplu TMŞ'yi şönt bobinle açtirabilirsiniz.
Hocam fazlar Arası gerilimler normal 380 görüyorum faz nötr aralari 220 normal sıkıntı yok yazımda da yazdığım gibi toprak faz arası sıkıntılı bir fazda 30 v diğer fazlarda 380v ölçtüm nötr toprak arasında 190 v ölçtüm bu şartlarda gerilim koruma rolesi sorunu algilamazki ayrıca servo voltaj regülatörü mevcut akım korumalı düşük yüksek gerilim koruması var

Gerilim izleme rolesini notr degil toprak referansli kullanabilirsiniz.
Anladım evet o şekilde kullanırsam koruma sağlayabilir ama sanırım monofaze gerilim koruma kullanmam gerekecek trifaze röleler faz -faz arası ölçüm yapıyor diye biliyorum bendeki senaryo fazlardan biri toprağa temas ediyor fazlar Arası gerilim değişmiyor 380 sıkıntı yok temas eden faz ile toprağı olctumuzde 30 v düşük voltaj görüyorum normalde faz toprak arasında 220 görürsün ve temas etmiyen diğer fazlarla toprak arasında 380 volt var voltaj artışı oluyor bu durumda monofaze gerilim koruma rolesine herhangi bir fazi baglarsam nötr yerine toprak ile referanslardirsam fazlardan biri temas sagladiginda eğer referans aldığım faz temas ediyor ise düşük voltaj görecek koruma geçicek eğer diğer fazlar toprak ile temas eder ise yüksek voltaj görecek ve yine korumaya geçecek ayrıca topraklama tesisatında sorun olursa yani ohm değeri yükseldiğinde de yine arızaya geçebilir sizce bu şekilde sistem ne kadar sağlıklı olur

Faz ile nötr ya da toprak temasında kesici ya da koruma aygıtlarının açmadığını varsayarsak o faza ait gerilim çöker. Nereye kadar çökeceği de öngörülemez. Hiç olmadığını da gördü gözlerim. Yani sizin faz toprak geriliminizin 380 volt olması bence mümkün değil. Statik elektrik olması daha muhtemel. Nötr toprak geriliminin dağlara kadar yükselmesi nötr kesitinin yetersiz, dengesiz yüklenmenin de çok fazla olduğunu gösteriyor. Önce buralara neşter lazım.

Son düzenleme:
Faz ile nötr ya da toprak temasında kesici ya da koruma aygıtlarının açmadığını varsayarsak o faza ait gerilim çöker. Nereye kadar çökeceği de öngörülemez. Hiç olmadığını da gördü gözlerim. Yani sizin faz toprak geriliminizin 380 volt olması bence mümkün değil. Statik elektrik olması daha muhtemel. Nötr toprak geriliminin dağlara kadar yükselmesi nötr kesitinin yetersiz, dengesiz yüklenme nin de çok fazla olduğunu gösteriyor. Önce buralara neşter lazım.
Faz toprak arası
L1~pen 380v
L2~pen 30V
L3~pen 380V
N~pen 190V
Ölçümler bu şekilde fazlar arası 380 faz nötr aralari 220 kontrol kalemi ile baktığımda L1 yanıyor L2 yanmıyor L3 yanıyor Nötr de cayır cayır yanıyor lamba hatta nötr ile toprak arasına 18 w led lamba bağladım çok güzel yandı zayıf bir akım yok statik elektrik falan değil yani şöyle bir deneyde yaptım nötr ve benim koruma topraklamasi arasına bir kablo bağladım pens amper metre ile ölçtüm teması sagladiginda 4 amper akım akıyor kontrol kalemi baktığımda yanmayan faz biraz yanıyor Nötr de ise ışık azalıyor

Faz toprak arası
L1~pen 380v
L2~pen 30V
L3~pen 380V
N~pen 190V
Ölçümler bu şekilde fazlar arası 380 faz nötr aralari 220 kontrol kalemi ile baktığımda L1 yanıyor L2 yanmıyor L3 yanıyor Nötr de cayır cayır yanıyor lamba hatta nötr ile toprak arasına 18 w led lamba bağladım çok güzel yandı zayıf bir akım yok statik elektrik falan değil yani şöyle bir deneyde yaptım nötr ve benim koruma topraklamasi arasına bir kablo bağladım pens amper metre ile ölçtüm teması sagladiginda 4 amper akım akıyor kontrol kalemi baktığımda yanmayan faz biraz yanıyor Nötr de ise ışık azalıyor
Bahsettiğiniz gerilimler L1 ve L3 faz nötr ünde varsa bu faza ait cihazlar niye hala duman olmadı. Okunmuş üflenmiş mi bu cihazlar.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri