Trafonun sekonderi kısa devre edilirse primer mi yanar sekonder mi ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm Değerli ustalarım diyelim ki elimizde 220 u 12 volta düşüren bir trafo var yani değerler farazi olsun önemli olan mantığı...

Şimdi ben trafonun girişini bağladım şebekeye çıkışını da kısa devre ettim diyelim sizce bu trafonun giriş kısmı yani primeri mi yanar yoksa çıkış kısmı sekonderi mi ?

Sonra diyelim ki primeri yine şebekeye bağladık ama sekonder uçları boşta yani herhangi bir alıcı yada yük bağlı değil bu durumda primerin çektiği akımı örneğin 5 Amper diyelim peki sekonder boştayken 5 amper çekiyorsa sekonderi tamamen kısa devre ettiğimizde primerden ne kadar akım çeker ?

Bu olayın bir doğru orantı yada ters orantı ( ters olmaz da ) gibi bir orantısı söz konusumudur ?

Bu konunun mantığını ve formulünü bakkal matematiği dediğimiz matematiksel formuller ile anlatabilecek bir ustamız varsa ayrıca memnun olurum çünki matematiğim bakkal matematiğinden çok yukarıda değildir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
trafo iki devreyi birbirinden ayırdıgına göre yani yalıttıgına göre sekonder yanar bu sırada zaten otomat sigorta atmış olur diyorum
 
Genelde primer yanıyor: ) . Nedenine gelince kişisel yorumum: İçinden akım geçen iletken etrafında manyetik alan oluşturur aşırı akımda bu manyetik alanın etkisi arttığından nüvede bir sarsıntı oluşturur primer sarım sayısı daha fazla olduğundan ve primer sargıları daha ince olduğundan ilk oraya zarar verir. Sadece fikrimi söyledim yanlış olabilir.
 
Genelde primer yanıyor: ) . Nedenine gelince kişisel yorumum: İçinden akım geçen iletken etrafında manyetik alan oluşturur aşırı akımda bu manyetik alanın etkisi arttığından nüvede bir sarsıntı oluşturur primer sarım sayısı daha fazla olduğundan ve primer sargıları daha ince olduğundan ilk oraya zarar verir. Sadece fikrimi söyledim yanlış olabilir.
ne farkederki sonuçta sargılar yanar slm:D
 
sekonder yanar yüzlerce yanmış trafo değiştirdim ve hepsinde sekonder yanmıştı.
 
İndirici trafoda çıkışta kısa devre olduğunda sekonderdeki akım çok yüksek bir değerde olacağı içindir muhtemelen. Basit bir 220/12 trafoyu kısa devre edince diyelim 0.2 ohm dirençten akım geçti ve sekonderde bu 60 amper yarattı. Küçük bir trafoda bu akım sekonderi kavurmaya yeterken primerdeki 3 amper herhangi bir zarar vermeyebilir. Primerdeki sargı çok daha incedir aslında ama sekonder demek ki önce gidiyor bu durumda.
 
sanırım amperle alakalı bir durum primerdeki amper ne denli küçük olursa olsun sekonderdeki amper daha yüksek bu yüzden yanıyor olabilir.
 
Ben halen emin olamıyorum. Trafoda U1/U2 = I2/I1 = N1/N2 orantısı var diye biliyorum. Sekonderden akım primere göre fazla geçer ama primerinde iletken kesiti sekondere göre çok küşük. düşürücü trafoya göre söylüyorum. Lise yıllarından aklımda kalan 0.01mm² primer kesitine 0,25mm² sekonder gibi bi şeyler aklımda kalmış. Demek istediğim iletken kesitlerinde de bir oran olması gerek. Diğer taraftan sekonderi kısadevre edince trafonun gücü kadar akım çekecek sekonder tarafı ve bu gücüde primer üretecek vs. vs. Uzun iş
 
30 Yıllık tecrübeye dayanarak diyorum ki;% 80 primer yanıyor.Primer tel kesidi ince olduğu için emaye de ince olacaktır.Bu nedenle primer daha önce yanacaktır.Sarımda kullanılan emaye tellerin izolasyon sınıfları da yanmadaki önceliği belirler.Örnek olarak primeri H,sekonderi B sınıfı emaye telle sarılmış bir trafoda sekonder daha önce yanabilir.B sınıfı izolasyon 90 dereceden sonra,H sınıfı izolasyon 180 dereceden sonra kavrulur veya yanar.Bilginize ve kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,755
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst