Anılqcuk

Üye
Katılım
18 Eki 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Herkese iyi günler.

Ben Raylı Sistemler 12. sınıf öğrenciyim ve İstanbul Ulaşım Aşe. de staj görmekteyim.
Şeflerime kapsamlı trafo çalışması sunmam gerekiyor, internetten ve modüllerden gerekli bi çok bilgiye ulaştım fakat ;

Trafolarda kuplaj faktörleri ve kuplaj hakkında yeterli bilgi edinemedim bana bu konuda yardımcı olucağınızı düşünerek konu açmaya karar verdim .


Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
kublaj bağlama anlamına gelmektedir eğer paralel trafo kullanımı söz konusu ise trafolar ikiz olmalıdır aksi takdirde trafolar birbiri üzerinden akım dolaştır ve istenmeyen kayıp gücler ısılar meydana gelir yok sadece kublaj hat aktarımında kullanılacak ise a fideri b fider vs gibi aynı fazda olmaları ve kublaj koruma sı ( şalter kesici ayırıcı ) hattı bağlayacağımız kaynak la aynı karakteristik ve güçte olmalıdır msj ı düzelttim paralel bağlama ile ilgili yaz mıştım daha önce sürçü lisan ettiysem afola saygılarımla
 
Son düzenleme:
Bu senkron çalışma şartları olmasın? Bunun için sargıları arasında faz farkı olmaması gerek. Ama kuplajda, trafonun AG tarafına kuplaj yapılıyor diyelim. Aynı gerilimde iki trafo olsun. 34,5/04 volt bu durumda TR1, TR2 kuplaj atıyorum 3200 amper şalter seçtik. Bu üçü de aynı olmalıdır. Çünkü bir trafo devredeyken diğeri devrede olmamalıdır. Zaten olayın esprisi bu. Bir trafon arızalı ise kuplaja geçersin. Ama normal şartlarda bu şalter mekanik kilit vs. ile korunmalıdır.

Jeneratör kuplajı da böyledir. 2 jeneratör devreye girer örneğin. Yüke bakar, biri çıkar, kuplaj şalteri otomatik kurar ve tüm sistemi besler. Tabi binaya ve dağıtıma göre (kablo, busbar vs. ) göre senaryo farkları olabilir. Ama en basit mantık budur.
 
Kuplaj normalde paralel çalışan iki kaynaktan beslenen yükü kuplaj barasını enerjilendirerek by-pass yapıp tüm yükü tek kaynaktan beslemektir. Bunun için kaynaklardan biri devre dışı olmalıdır.
 
Trafolarda paralel bağlama şartları basitce güç gerilim grup açıları ve frekansların eşit olmasıdır. Ancak trafo merkezlerinde kublaj faktörlerini soruyorsanız çok farklı. İki trafoyu gerilim güç ve açıları eşitse gözü kapalı paralele alabilirsiniz. İki trafo merkezini kublajla birleştirmek içinse senkronoskop lazımdır. İki merkezdeki gerilim frekans ve açıları senronoskop üzerinden gözle görebileceğinizden uygun yada uygun olmayan durumları bilmek gerekir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst