Trafo yağ izolasyon tesi

metemete58

Üye
Katılım
13 Ara 2011
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba

34,5 kV/0,4 V veya 10 kV/0,4 V yağlı trafolarda (yağ genleşme depolu veya hermetik) yağ izolasyon testinde

AG-YG : 5kV
YG-Tank : 5kV
AG-Tank : 2,5kV

uyguluyoruz ve 30. sn ve 60. sn de direnç değerlerini alıyoruz. (M ohm veya G ohm cinsinden)
Ne kadar yüksek direnç değeri çıkarsa o kadar iyi izolasyonu var diyoruz.
Fakat merak ettiğim nokta alt sınır nedir. Her test için kaç M ohm'un yada K ohm'un altında olduğunda izolasyon problem vardır. İzolasyon direnç değerinin iyi olup olmadığına karar vermek için trafonun kullanıldığı gerelim seviyesi önemli midir?
Önemli ise gerelim seviyelerine göre alt sınır direnci kaç ohmdur? ( 3 test içinde)

Şimdiden çok teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Teorik olarak ne olduğu şu an aklımda değil ama her zaman volt başına 1000 ohm diye bir bakkal hesabı vardır izolasyon için.
 
Öncelikle bahsettiğimiz ölçümler yağ ölçümleri değil trafo izolasyon ölçümleri oluyor arada ki farktan bahsetmemiz gerekirse
Yağ Testleri :izolasyon yağının trafodan ayrı özel bir kap ile uygun şekilde numunesi alınarak laboratuvarda yapılır Yağın delinme gerilimi ,su , asitide ,iç yüzey yaşlanma süreci vb gibi değişik hayati parametreler parametreleri hakkında bilgiler elde edilir Bu testler izolasyon yağı ile ilgilidir ve trafonun tamamını kapsamaz.
DC izolasyon Testi ise bahsettiğiniz bağlantılar arasında top yekün (yağ ve katı izolasyon malzemesi) izolasyon durumunu inceler trafoda oluşan kaçak akımları hesaplayarak size bir direnç bilgisi verir.
Bu noktada elde ettiğimiz direnç bilgilerini nasıl yorumlamamız gerekir öncelikle trafo imalat bilgilerinde bu direnç değerleri etiket bilgisi olarak bize verilir .
Ancak kullanım süresi ve kullanım şekline göre bu izolasyon dirençlerinde değişimler olacaktır bunların hızlı değişimleri trafoda kötüye işaret olabilir.Bu yüzden tek ölçüm yerine belirli periyotlarla bu ölçümleri gerçekleştirmek ve önceki sonuçlarla kıyaslamak gerekmektedir.
Peki tek bir ölçüm yaptığımızda etiket bilgileri veya önceki ölçümlere ait herhangi bir bilgi elimizde yoksa nasıl yorumlarız.Bunu üreticiler şöyle formüle etmiştir Yağlı Trafolar için R=1,5*V/kök(güç)kVA ölçülen değer çıkan hesaplanan değerden daha yüksek olmalı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,720
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst