Trafo Yıldız Topraklaması Deplasesi

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
197
Puanları
1
Yaş
46
Bilindiği üzere; Yıldız noktası topraklı şebekelerde toprak kısadevre akımlarının sınırlandırılması arzu edildiğinden şebekelerde transformatörlerin veya jeneratörlerin yıldız noktası direnç üzerinden topraklanır. Böylece toprak kısa devresi röleler tarafından tanımlanır ve aynı zamanda akımın tahribatı sınırlanır. Çalıştığım şirkette 2 adet gaz türbini 6.3 KV bara basmakta 6.3 KV bara aynı zamanda tüketiciler yer almaktadır. Üretilen fazla enerji ise ulusal şebekeye verilmektedir. ulusal Şebeke ile bağlatımız 2 adet 6,3 MVA 6,3KV/34,5KV step-up trafo üzerindendir. Yukarıda belirtiğim üzere trafoların yıldız noktaları bir adi ayırıcı üzerinden . 20 ohm topraklma direnici ile yapılmaktadır.

Trafoların yıldız noktalarının topraklandığı yerlerin zemin kotlarında harfiyat alınarak düşme yapılacaktır.
Sorularım;
Sistem durdurulmadan bu işlem yapılır mı yani nötr topraklama direnci ayırıcı açılırsa ve sistemin toprakla bağlantısı kesilirse neler olur. Gaz türbinleri vs bu işlerden etkilenir mi, can ve mal kaybı yaratır mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Şahsi görüşümü söyleyim , bırakın topraklama ayırıcısını açmayı trafonun enerjisini kestirmeden ben bu işi yaptırmazdım . Kesilmemesi için bık bık eden illaki her zaman olacaktır . Elektrik her zaman güvenlik ister .
 
Uzun süre kesintiye kimse izin vermez tabii ki. Yapmanız gereken inilmesi gereken kota inip lokal bir kazı yaparak hafriyat çalışması öncesi işi bitirmeniz olacaktır.
 
Son düzenleme:
Topraaklama elemanı gömeceğiniz mevkidei çukuru öncecden hazırlayıp, mevcut topraklama ıletkenine paralel baglayıp, hiç kesıntı yapmasanız mümkünmü.

Sadece zaman kazandırır abi bende onu demek istedim kesip birleştirme olayı enerji altında oldukça riskli.
Olası bir kısadevre durumunda tampon direnci yerine geçmeyi kimse istemez.
 
Topraaklama elemanı gömeceğiniz mevkidei çukuru öncecden hazırlayıp, mevcut topraklama ıletkenine paralel baglayıp, hiç kesıntı yapmasanız mümkünmü.
Anladığım kesinti yapmadan mevcut topraklamanın yapıldığı yeri açarak inilecek kotta bir ekle bağlantı yapmak kastettiğiniz. Ve sonra eski yerdeki topraklama levhası. çubuğu vs kaldırmak mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,601
Son üye
AlienInc

Yeni konular

Geri
Üst