TRAFO GERİLİM DÜŞÜMÜ

Çok yoruma açık bir konu. Dağıtım panonuzun çıkışındaki yüklerin koruma elemanlarının ayarlarına bir bakın, yüksek kalan olabilir. Yine aynı panodan çıkan hatların bağlantılarında gevşeklik olabilir. Aynı saatlerde oluyorrsa tahmin edemediğiniz bir yük olabilir, tekrar inceleyin.

Kolaylıklar dilerim. Sorunu çözdüğünüzde, paylaşırsanız seviniriz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Evet gercekten ucu acık bır konu.olasılıklar gayet fazla ama ben eleye eleye sonuca gıtmeye calısıyorum o yuzden burda ytazan herseyı goz onune alıyorum.bir kere 1200 ampere kadar cıktıgına gore anlık,bence gevseklık olmaz cunkı bu kadar yuksek akım kısa zamanda baya bi yakar etrafını ki ben oyle bı seye rastlamadım gozle kontrollerımde.yuk olayı ise arkadasım dedıgım gıbı 75 kw lık motor gunde en fazla 2 kez devreye gırerkı buda zannedersem 290 amper cıvarı yapar hadı yapsın300 hadı yapsın 400-500..başka yukum yok o kadar anı cıkartacak.bakalım bu hafta tedaşdan arkadaşlarım gelecek bıde onlarla kontrol edelım bakalım ne cıkacak.
 
Arkadaşlarsorum şu;bir trafoda gerilim düşümü (bikac sanıyelik)neden olabilir??
Mevzuu ise şöyle;benim kontrolümde olan 2 adet 800 1 adet de 630 kva lık 3 tane trafo var.Bunlardan 800 lük olanlar geyet normal olmasına ragmen,260 daire,bir su deposu(depoda inverterle yol verilen 2*75 kw,3*45 kw ve 3*15 kw lık motorlar var) besleyen 630 luk trafoda gerilim düşümü oluyor.Tedaşın O.G si ile ilgili bir sorun yok.Bundan eminim çünki diğer trafolarda aynı sorun yok.Aşırı yükle alakalı olarakta bir problem yok çünki 1250/5 akım trafosu ile ölçülen ampermetreye baktıgımda ortalama olarak 0.70 gösteriyor buda 175 ampere tekamül ediyor.Ama gecen akşam denk geldim ampermetreyi takib ederken bir anda gösterge 1,60 a geldi buda 400 amper yapar.gerilim düşümüde tam o zaman oldu.Motorlar devreye girdi desemhepsi bir anda devreye girmesi mümkün değil 45 likten biri devamli calısır diğeride yetişmezse devreye girer ki genelde yetişir.75 lik desem bir kac gunde bir.Yani aşırı yük ihtimalide yok.Ama bu neden olur anlayamadım.Trafo ABB,şirketle görüştüm olayı anlattım trafo ile alakalı degıldır dedıler.Tedaş ile gorustugumde ise bana topraklamanın yetersiz geldiğinden olabılır dedıler ki,buralarda hakketten topraklama cok ıyı degıl.Acaba toprakla nasıl bır alakası olabılır bu konunun.Yada başka ne gibi bir problem olabilir?Aydınlatabılırsenız sevinirim arkadaşlar.


Söylediklerinizden anladığım kadarıyla anlık gerilim çökmesi ile karşı karşıyasınız yüklerinizin nekadarının dengeli olduğu belirsiz 630 KVA trafonun nominal akımı 910 amperdir yani herfazından en fazla 910 amper çekilebilir bunun üstüne çıkılırsa gerillim çökmesi kaçınılmaz olur.Eğer dediğiniz gibi yükle alakalı bir durum yoksa şu ihtimal olabilir 630 KVA atıyorum 400 KVA yük vardır fakat yük dengesizdir fazın birinden 1000 amperin üstünde çekilirken diğerlerinden 910 amperin altında çekilmesi gibi bir durum oluşursa 1000 amper çekilen fazda gerilim çökmesi oluşur.

Diğer bir ihtimalde kablolarda (NYY) kablolarda izalasyon bozulması sonucu aşırı akım veya kısa devre oluşmasına yakın bir durum sızıntı akımı gibi durumlar olabilir.Bu durumlarda da anlık akım çekilecektir.Trafonun ana TMŞ sini pens ampermetreyle kontrol edin
 
Topraklama çok iyi değil demişsiniz. Tahmin ediyorum ki arasıra herhangi bir kaçak olduğundan dolayı trafonuz ani yükleniyor olabilir. Topraklamanız sağlam olmuş olsa idi herhangi bir kaçak durumunda tokrak korumadan açtırması lazım. Toprak direnci fazla olunca röle yeterli açırma akımını görmüyor veya o seviyeye çıkmıyor olabilir.
 
Birincisi, 1 kaç saniyelik gerilim yükselmesini nasıl ölçtünüz? Bu sistemde neye sebep oldu?

Benim başıma gelen bir olay, indirici merkezine sadece 800m mesafede ki bir tesiste, trafo sekonder kesicilerinde senaryodan dolayı düşük gerilim bobini kullanılmıştı. Bu bobin şebekede ki anlık dalgalanmaları görüp kesiciyi açtırıyor ve sistemde bir çok şey buna bağlı açıyordu. Dalgalanmayı ancak osiloskop ile farkedebildik ve düşük gerilim bobinini zaman gecikmeli yaptık.

Belki doğrudan ilgili değil ama işine yarayabilir ihtimali ile yazıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst