TRAFO GERİLİM DÜŞÜMÜ

sinan__

Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
148
Puanları
1
Arkadaşlarsorum şu;bir trafoda gerilim düşümü (bikac sanıyelik)neden olabilir??
Mevzuu ise şöyle;benim kontrolümde olan 2 adet 800 1 adet de 630 kva lık 3 tane trafo var.Bunlardan 800 lük olanlar geyet normal olmasına ragmen,260 daire,bir su deposu(depoda inverterle yol verilen 2*75 kw,3*45 kw ve 3*15 kw lık motorlar var) besleyen 630 luk trafoda gerilim düşümü oluyor.Tedaşın O.G si ile ilgili bir sorun yok.Bundan eminim çünki diğer trafolarda aynı sorun yok.Aşırı yükle alakalı olarakta bir problem yok çünki 1250/5 akım trafosu ile ölçülen ampermetreye baktıgımda ortalama olarak 0.70 gösteriyor buda 175 ampere tekamül ediyor.Ama gecen akşam denk geldim ampermetreyi takib ederken bir anda gösterge 1,60 a geldi buda 400 amper yapar.gerilim düşümüde tam o zaman oldu.Motorlar devreye girdi desemhepsi bir anda devreye girmesi mümkün değil 45 likten biri devamli calısır diğeride yetişmezse devreye girer ki genelde yetişir.75 lik desem bir kac gunde bir.Yani aşırı yük ihtimalide yok.Ama bu neden olur anlayamadım.Trafo ABB,şirketle görüştüm olayı anlattım trafo ile alakalı degıldır dedıler.Tedaş ile gorustugumde ise bana topraklamanın yetersiz geldiğinden olabılır dedıler ki,buralarda hakketten topraklama cok ıyı degıl.Acaba toprakla nasıl bır alakası olabılır bu konunun.Yada başka ne gibi bir problem olabilir?Aydınlatabılırsenız sevinirim arkadaşlar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sinan arkadaşım ihtimaller cok olsada bır kac seyden şüpe duydum önce seksoner sıgortalarını kontrol et malum dışı poselen bazan tam atmıyor og sigorta ıcınde kaynak yapıyor buda arada og gerılımının düşmesine neden oluyor ikinci şüpem bır klamens branşman veya trafo buşinklerine bak enerjiyi kes seknoner sıgortasını kontrol et hangısı sıcak sıcak olan hattı ve sıgırtayı takıp et bir yerde iletkensizlik var buda enerji kayıbına yol acıyor bır ara amper ykseldi demen buna işaret kolay gelsin..
 
enterkonnekte sistemde bazen gerilim dalgalanmları olabilmektedir. O an gecici bir gerilim dengesizligi olmus olabilir.
Trafonun kademele çıkışında gerilim kac okuyorsunuz normal mi kademesi ? topraklama ile gerilimin bir alakası yoktur. Büyük ihtimalle kullandıgınız trafo DYN11 trafosudur.
 
enterkonnekte sistemde bazen gerilim dalgalanmları olabilmektedir. O an gecici bir gerilim dengesizligi olmus olabilir.
Trafonun kademele çıkışında gerilim kac okuyorsunuz normal mi kademesi ? topraklama ile gerilimin bir alakası yoktur. Büyük ihtimalle kullandıgınız trafo DYN11 trafosudur.
Arkadaşım tedaşla alakalı olarak bir problem yok.cunkı aynı hattan beslenen diger trafolarda bu sorun yok.trafo abb marka hermatik trafo.gercı bu işle alakalı fazla bır bılgım yok ama,kademe olarakta 4.kademede oda 34000 v 400 ollması lazım.gece 80 amperle 140 amper arasında gidip geliyor cekilen akım.bugun kontrol yapdıgımda max.cekılen akım ampermetrede 980 amper gorunuyor.dıger fazlarda ona yakın.benım burda 980 a akım cekebılecek hıc bır cıhaz yok.yukarda bahsettıgım su deposundaki motorların hepsi birden calışşa ki bunla ınverterle devreye gırıyor,bırak inverteri yıldız ucgen soksam yıne bı degere ulaşmaz.acaba diyorum fazlar arasında atlamamı oluyor trafodan cıktında sonra bina beslemelerinde felan.faz-nötr olsa sıgortaları atar diye düşünüyorum.???Dediğim gibi,yük değlise,orta gerilimde bişey yoksa,ya trafoda arıza var.yada bir yerde kablolarda kesiklik var fazlararası atlama yapıyor.başka bir ihtimal yok gıbı,,artı olarak tedaşdaki arkadaşın soyledıgı notr e kacırma olayını anlayabılen varsa daha ıyı olur.adam dıyor ki trafonun notr ile toprak arasına bır lamba bagla eger gerilimdeki degısıklıkte lamba yanıyorsa notre kacırma oluydur buda topragın zayıflıgındandır gıbı bısey.?
 
Topraklama ile gerilim düşümü ne alaka,Kardeş sen alıcılarını kontrol et, Kaçak olabılır,
 
Topraklama ile gerilim düşümü ne alaka,Kardeş sen alıcılarını kontrol et, Kaçak olabılır,
Alakayı bende kuramıyorum ama bana tedaşda calışan arkadaşlardan gelen oneri buydu.Alıcılardada olacagını sanmıyorum 260 daire var dairelerde 980 ampere cıkaracak kadar kacak olacak bır alıcı olmaz.su deposundaki motorların da kontrolü yapıldı herhangi bir kacak olayı da bulunmamakta.
 
öncelikle her faz akımının dengeli olup olmadığnı kontrol et. trafodan gelen nötr iletkenine pens ampermetre ile bak akım yüksek ise fazlardaki yükünü dengele .bir diğer araştırman gereken konuda trafoda kademe değiştiriyor isen mevsime göre trafo icinde herhangi bir fazın kademesi yerenine tam oturmamış olabilir. bu durumda senin y apabileceğin bir şey yok trafo değiştirilmeli veya onarılmalıdır. ttr cihazında da bu bozukluğu göremeyebilirsiniz bu tür arızalar yük altındada çıkabilir kolay gelsin
 
trafodan dağıtım panona olan mesafe kaç metre ve kablo kesitin ne bunlar gerilim düşümü için önemli noktalar.
 
trafodan dağıtım panona olan mesafe kaç metre ve kablo kesitin ne bunlar gerilim düşümü için önemli noktalar.
4*300 olarak bılıyorum trafo cıkısını ve aynı köşkün içerisinde pano.yanı 2-3 metre civarında,!!Sorun hala devam edıyor ama bana yardım edecek kımse cıkmayacak galıba
 
bahsettiğine göre sorun topraklamanda önce ölçtür ve trafonun nötr bağlantılarını ( gevşek veya oksit olabilir) kontrol et büyük ihtimalla sorun bu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst