Topraklama Projesinden bir soru? ( uygulamada nasıl? )

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
Selam. İlk resimde kırmızı ile yuvarlak içine aldığım 2 pano için; galveniz şeritten 2 ek alınmış ( baglantı filizi yani )
İkinci kuvvetli akım yazan resimde ise bu 2 panodan 16'lık bakır kablo eş potansiyel baraya girmiş

Yani ilk resimde galvaniz şerit panolar için ek bırakılmış. alttaki resimde ise 16'lık bakır kablo eklenmiş
Bu iki resimden hangisi doğru yada nasıl yapılır? üstteki foto ile alttaki fotoyu yorumlayabilecek var mi? ( 2 resimde aynı projeden alındı )
1605031862972.png
1605031904270.png
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bana göre her ikiside yalnıştır. Üstekki hepten yalnıştır çünki temel topraklama sayaç panosundan dağıtılmalıdır. Temel topraklamayı çeşitli yerlerden ek almak ilerisi için iyiolmayacağı kanısındayım.
Alttaki topraklamayı panonun dışından değil içerisinden topraklama barası ile ek alabilirdi.
 
Konu ile alakası yok ama Smm olarak çalışan proje çizen bana ulasabilrmi ofis açmayı düşünüyorum sonrasinda bazı prosedürleri öğrenmek istiyorum yardımcı olacak abilerime teşekkürler
 
Ofisi nerde açmayı düşünüyorsunuz?
 
@Kemalcengiz İki çizimde aynı projeye ait dediğinize göre, 2. Çizim doğru gösterim şeklidir ve uygulamada da bu şekilde yapılmaktadır. Ufak bir düzeltme ile her tali pano için kolon kablo kesitine göre topraklama iletken kesiti seçilmelidir.
(Ayrıca nacizane kolon şemasında hatalı gördüğüm birkaç nokta da;
1-Sayaç öncesi yangın koruma için 300 mA kaçak akım rölesinin olmaması,
2-Sayaç sonrası Tali panoyu korumak için Sigorta olmaması (sadece kaçak akım rölesi aşırı akıma karşı koruma sağlamayacaktır)

Sayın @Elkmmt hangi bölgede çalışmayı düşünüyorsanız, onu da belirtirseniz daha kolay geri dönüş alacağınızı düşünüyorum.
 
Merhaba,

Projeden anladığım kadarıyla bir temel topraklaması var ve tüm metal aksamlar bu temel topraklaması ile eşdeğer bara üzerinden topraklanıyor.
Yapmanız gereken pano dış yüzeylerini, projede belirtilen 16mm2 bakır kablo ile topraklamanız, bunu en yakın eş potansiyel bara veya temel topraklamasına ait en yakın topraklama filizi üzerinden yapabilirsiniz. Topraklama şeridi ve panolar arasında bakır kablo kullanılmış.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst