topraklama şeridi hakkında

juniorx

Üye
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
selamlar. beton kaide üzerindeki boruda şantiye panosu mevcut. pano üzerinden ve içinden toprak bağlantısı yapıp içerideki prizleri topraklı yapmak istiyorum. 2 sorum var. ilk olarak galvanizli çelik şerit top şeklinde satılıyormuş, onun için metre işi vermiyorlar. aklıma bakır geliyor ama bulunduğu yer itibarıyla eğer bakır şerit koyarsam yoldan geçen istenmeyen kişiler bahçede kimse yokken söküp götürebilirler(bu tip şeyler yaşandığı için biliyorum). aklıma alüminyum geldi. acaba 3 metre alüminyum alıp 2 metresini toprağa indirsem bu işi görür mü. 1 metresini de toprağa gömerim. ikinci sorum da zaten bununla ilgili. toprağın içine ayrıca çubuk-külçe vs. gömüp şeridi ona bağlamak mı gerekir yoksa direkt olarak toprağın içinde kalan 1 metrelik 20mm*3mm'lik şerit bu işi yeterince görür mü. teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
alüminyum da çok ucuz bir maden değil.Bakırın yarısı kadar fiyatı.Fakat ben sanırım olayı anlayamadım.Bu topraklama levhsını ya da çubuğunu,toprağın altına gömmeyecek misiniz?Nasıl bulup alacaklar?
 
Alüminyumdan topraklama elemanı olmaz. Alüminyum, toprağın içinde oksitlendiği zaman toprak teması kesilir.

Kazık, galvanizli köşebent de olur bakır kazık da. Topraklama kazığını uygun bir yere çak balyozla. Makbul olanı bakır. İllaki şerit olacak diye bir kural yok pano için yanılmıyorsam.
16mm2 bakır kablonun bir ucunu kazığa diğer ucun da pano gövdesine irtibatlandır. Oradan prizlere de atlatırsın topraklamayı.

Zor bir tarafı yok gördüğünüz gibi.
Aşağıdakiler kazıklar. Eğer bakır çubuk kullanırsanız küçük resimdeki gibi bir bağlantı kelepçesi de kullanmalısınız. Köşebent kullanırsanız, kabloyu pabuçlayıp köşebentin deliğine (en az metrik8) galvanizli somun civata ile tutturun.
 
bilgiler için çok teşekkürler
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst