toprak megeri nasıl kullanılır?

tersoll

Üye
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
142
Puanları
1
Yaş
38
sanayi makinarındaki toprak kablosunu toprak megeri pensli nasıl ölçebilir detayları nelerdir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
38
TOPRAKLAMA DİRENC ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR
1 - ) NORMAL ÖLÇÜM

Toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine batırılır. Aralarındaki mesafe 5 ile 10 metre arasında olmalıdır. Yeşil kabloyu cibazın E terminaline, sarıyı P’ye ve kırmızıyı da C’ye bağlayın.

  • Not : Çubukların batırılacağı toprağın nemli olması gerekir.Eğer toprak taşlı, kumlu veya kuru ise yeteri kadar su ilave edilerek nemlendirilmelidir.
kyoritsu-4105-hasol.jpg


a-) Toprak Voltajı Ölçümü: Toprak voltajını kontrol etmek için anahltarı Earth Voltage pozisyonuna getiriniz. Toprak voltajını ekranda göreceksiniz. Displayde 10 V'dan fazila değer gösterirse Toprak direnci ölçümü hatalı olarak ölçülebilir. Bunun olmaması için test edilen cihazın güç kaynağı kapatılmalı veya voltaji azaltacak başka bir tedbir alınmalıdır.

b-) Toprak Direncinin Ölçümü: Aletteki anahtarı önce 2000 ohm pozisyonuna getirip test butonuna basınız. Ölçüm sırasında ışık yanar. Sonra gerekiyorsa anahtardan önce 200 ohm sonra 20 ohm kademelerine getirip ölçümler yapılabilir.

DIKKAT !!! Test Butonu Basılı İken Kademe Değiştirmeyiniz.

  • Not : Eğer C terminalinin toprak direnci ölçülemeyecek kadar yüksek çıkarsa diplayde “............” işaretleri görünecektir. Bunu düzeltmek için, toprak direncini düşürmek gerekir. Örneğin, Bu çubuğun bulunduğu yer nemlendirilmeli ve bağlantı kablolarının gevşek olup olmadığını mutlaka kontrol edilmelidir.
  • ÖNEMLİ : E ve C veya E ve P çububukları arasında maksimum 50 V/AC voltaj oluşacaktır .Bunun için Toprak ölçümü yaparken test çubuklarına dokunmayınız.
  • DİKKAT !!! Kabloları bağlarken birbirine değmeyecek şekilde ayırınız. Kablolar birbirinin altından veya üstünden geçmemelidir. Eğer kablolar birbirine değer veya karışık şekilde ölçüm yapılırsa cihaz, voltajı yanlış okuyabilir. Eğer çubukların toprak Direnci fazla büyük ise yanlış ölçüm gösterebilir. Çubukların mutlaka nemli toprağa batırılmasına dikkat ediniz.Kabloların cihaza iyi bağlanmış olmasına dikkat ediniz.

2 - ) KOLAYLAŞTIRlLMIŞ ÖLÇÜM METODU
Eğer ölçüm çubuklarının konabileceği yer ve mesafe yok ise bu metot uygulanır. Düşük toprak dirençli binada, mevcut olan metal su borusu veya trafonun topraklama aldığı yer veya binanın kendine ait bir topraklama bölümü, C ve P çubuklarının yerine kullanılabilir. Bu metod da cihazımız toprak çubuksuz olarak kullanılır.
kyoritsu-4105-kolol.jpg
 

elek

Uzman Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,749
Puanları
218
2. metod kolaylaştırılmış diyor ama benim kafam karıştı...
zaten bilinmeyen bir topraklama değeri arıyoruz "re" ye ulaşmak etrafta toprak bulmaktan zor olsa gerek...
yanılıyormuyum..
 
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
38
Düşük toprak dirençli binada, mevcut olan metal su borusu veya trafonun topraklama aldığı yer veya binanın kendine ait bir topraklama bölümü diyor zaten daha önce oraya kyulan cihazlar mutlak suretle topraklanmış olduğundan bunları referans olarak almak uygun
 

Forum istatistikleri

Konular
124,835
Mesajlar
885,114
Kullanıcılar
444,180
Son üye
hamza.yildirim

Yeni konular

Üst