Tia portalda yaptığım proje hakkında ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm hayırlı işler bol kazançlar.

VLaPBr.jpg


En basitinden şu şekilde bir program yazdım bu programda farazi olarak şunu düşündüm...

Diyelim bir operatör panelimiz var ben bu operatör panelinde bir numaratör koydum ve byte tipi veri girişi olacak şekilde ayarladım yani girişi min:0 max:255 olacak ve max 3 hane yazı alacak şekilde bir numaratör girişi koydum yükledim

bu numaratöre girilen değerleri ise Plc de programda görüldüğü gibi MB1 alanına yani operatör panelden gelen veri alanına yükledim yani plc bu verileri aldı Ardından inverterim olduğunu farz ettim ( her hangi bir marka asenkron motor hız kontrol cihazı )

Ve bu inverteri parametrelerinden Modbus Rtu haberleşme moduna ayarladım diyelim ardından gelecek verileri 0-10V ile değerlendireceğimi ayarladım diyelim...

Şimdi çözemediğim olay şu : Tia portal üzerinden bu verilerin plc ve inverter arasında 0-10 volt yada 4-20 mA olarak şekilde ayarlanmasını nasıl yapmam gerekir ?

Ardından ise aklıma gelen soru şu oldu : Daha düne kadar tia portal mı vardı ? micro win step7 ile bu işlem nasıl yapılabilir ?

Yani yazdığım programı 0-10 volt yada 4-20 mA yada ethernet üzerinden diğer cihazlar ile senkronize şekilde çalıştırabilmem için gerekli durumlar nelerdir ve nasıl yapmam gerekir?

İlgi ve Alakalarınız için şimdiden teşekkür ederim.
tia_portal.jpg
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
@by lent ustacığım emeğine yüreğine sağlık yazdığın cevapta cidden ince bir hesap var inceden bir çağrı var bir dikkat çekme durumu söz konusu ve Cidden çok zekice bir davranış...

Fakat olayı çözdüm biraz daha konuya hakim olayım daha detaylı olarak bişiyler de yazmaya çalışacağım.
 
@has_artvin_li jkardeşim olayı çözdüysen bizimle de paylaş lütfen Schneider olsa tamam da Siemens te çok iyi değilimdir.
 
Biraz daha zaman a ihtiyacım var ustam tam olarak kafamda yer etsin ondan sonra yazacağım şimdi daha tam toparlayabilmiş sayılmam sadece sistemi çözdüm.
 
Şöyle düşünebilir myiiz. Bağladığınız sürücünün analog okucusu kaç bit ise örnek veriyorum 12bit diyelim.
2^12 max alacağı değerdir. yani 2^12=10v veya 20mA eşit gelir. klavyeden 4096 girerseniz max olmuş olur. yani scalanız 1-4096 arasında olur. Umarım sorunuzu doğru anlamışımdır.
 
Yok @hkn_blt abi bu senin dediğin bir nevi ADC hesabı ama 2^12 dediğimiz zaman 4096 ya denk gelse de sıfırı da kullanacağımız için 4095 yazariz...

Fakat benim sorum şuydu Tia portal uzerinden 0-10 volt yada 4-20 mA haberleşme şeklini nasıl ayarliyabiliriz ?

Daha açıkçası ben misal inverter ile haberleşme yapacağım ama 0-10 v değil de 4-20 mA haberleşecegim analog kanaldan ;)

Ama bunu nasıl yapacağım di sorum

Cevabı ise analog çıkış ünitesi yada analog çıkış sinyal bordu uzerine tıklayıp ozellikler bölümünden genel sekmesi içinden seciliyormuş.
 
Sormak istediğini yanlış anlamışım ben kusura bakma.
 
Simatic Manager Step 7'de hardware konfigürasyon sayfasından analog modülün özelliklerine girerek 0-10 volt mu yoksa 4-20 mA mi olduğunu ayarlamanız gerekiyordu. TIA portal'da da pek farklı bir durum olacağını zannetmiyorum. Akşama eve döndüğümde bir bakarım ben de ama hardware konfigürasyondan analog modülün özelliklerini kurcalamanı tavsiye ederim şimdilik.
 
Merhaba sayın has_artvin_li,

TIA porta'ı az önce kontrol edip, gündüz bahsettiğim anlatımı mümkün olduğu kadar ekran görüntüsüne ve resme dökmeye çalıştım. İlgili açıklamayı ekteki dosyada bulabilirsin. Anlaşılmayan bir nokta olursa yine yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince. Umarım talep ettiğin şeyi doğru anlamışımdır. Kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • Analog ölçüm tipi seçimi (voltaj-akım).jpg
    Analog ölçüm tipi seçimi (voltaj-akım).jpg
    360.6 KB · Görüntüleme: 32

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,762
Kullanıcılar
449,977
Son üye
keskiyan

Yeni konular

Geri
Üst