temel topraklamanın dezavantajı varmı?

kilic78

Üye
Katılım
2 Eki 2008
Mesajlar
67
Puanları
1
Yaş
39
temel topraklama yapılan binalarda topraklama temelin içinde demir donatıyla bir şekilde iletim halinde ve binanın her yerinde çatı dahil demir donatı var topraklama cubuklarının da 4 yada 6 hatta 8 tane oldugunu varsayalım artık binamız tam bir paratoner oldu yıldırımın düşmesi için gayet mükemmel bianmız var temel topraklamamız da var artık yıldırım düşse bile bize zarar vermez diye düşünelim diyelim ki binamıza 50 bin voltluk bir yıldırım düştü temel topraklamasından toprağa akıyor fakat bu enerjinin birden boşalması mümkün değil ister 4 ister 6 isterse 8 tane topraklama cubuğu olsun sonuç olarak bizim dairelerin topraklaması da temel topraklamasına bağlı yıldırımdan gelen enerji birden tükenemediğine göre toprak hattından daireler ve dairelerdeki makinalara hatta insanlara ulaşmıycak mı? tamam artık şart koşuluyor ama güvenilirliği bence tartışılır yardımcı olursanız sevinirim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
vallaha dedıgın tartısılır bır yerde de sana hak vermıyo deılım
 
temel topraklama ve diğer topraklamada eş potansiyelleme unutulmamalıdır. senin anlattığına göre her şey temel topraklama ile birleşiyor paratoner de yaptın onuda temel topraklama ile birleştirirsin tüm metal aksamlarda temel topraklama ile birleşir dolayısı ile eş potansiyelleme yapılır bu sayade yıldırım düşse bile tüm yüzeyler aynı anda ve oranda gerilim yükselmesi yaşamasına rağmen potansiyel fark olmayacaktır. bir yerde potansiyel fark oluşursa tehlikelidir. yalıtım halılarında ki amaç gibi ayağınızı sıfır potansiyelle irtibatını kesersinizki potansiyel farktan dolayı çarpılma olmasın potansiyel farkı bir topraklama iki eş potansiyelleme ortadan kaldırır dolayı sı iletemel topraklama yapmak iyidir.
 
yazıyı yazan arkadaşlara katılıyorum acaba temel topraklaması ıle koruma topraklamasını ayırmak çözüm mü.
 
Adamın biri duvardaki hoparlör hattından çarpılmış.Hemde açık mesafeden.
Temel topraklamadan ve paratonerden vazgeçemeyeceğimize göre
bu tür gerilim yükselmelerine karşı Parafudr kullanacağız demekki.
 
Sn.elkomsis,yazısına bende imza atıyor ve kendisini tebrik ediyorum.
Sn.kilic78,temel topraklama ve potansiyel dengeleme endişelerinizin aksine,endişelerinizin ortadan kaldırılmasına yarıyor.
 
sorum biraz daha farklı paratoner yapmadıgımız zaman yine sakıncalı durum var bence binadaki demir donatı temel topraklaması ile çatıya kadar topraklama sayesinde enerjisi sıfır yıldırımların düşmesi icin bina daha elverişli duruma geçiyor bundan sonra yıldırım binaya düştü binanın demir donatları sayesinde kolonlardan perde demirlerinden vs vs temele kaladr indi diyelimki 4 yada 6 hatta 8 tane Q20 1,5 metre boyunda topraklama cubukları olsun bu gelen enerjinin hepsinin birden toprağa akması sırasında dairelerdeki toprak hattından geri dönüşüm olup yine insanlar risk altında olmuyor mu ? ve eş potansiyelleme nasıl yapılır.
 
Evet bir nevi haklısınız. Bu nedenle iç yıldırımlık koruma sistemi elemanlarından aşırı akım koruma röleleri blok panolarında mevcut olmalı. Ama şu da bir gerçek ki; temel topraklama'da gerilim düşümü de önemlidir.. Bir binada kullanılan toplam çelik uzunluğu sizce kaç KM 'dir? Bir düşünün bakalım.

Eş potansiyelleme eş postansiyel bara ile yapılır. Bu eş potansiyel bara genelde elektrik odasında panonun dışında ayrı bi yerdedir. Baraya, panonun dış koruma topraklaması, koruma topraklaması, temel topraklaması, asansör topraklaması, paratoner topraklaması irtibatlandırılır. (irtibatlandırma bakır iletken ile olur genelikle 50mm2 )
 
ben şahsen temel topraklamaya çok karşıyım.....topraklama çubuğu veya levhası bindan 5...10..metre uzak iyi seçilmiş yerlere gömülmeli...
 
Sizin bahsettiginiz yildirimin veya asiri akimin sisteme geri donme olayina toprak dongusu denir.Bu ihtimal herzaman vardir. Yandaki apartmana yildirim dustugu durumda sizin topraklama cubuklarinizla onlarin topraklama cubuklari arasinda yeterli mesafe yoksa sizin evinizdeki cihazlar zarar gorebilir.
Ama unutulmamalidir ki bu cok daha kucuk bir ihtimal olup temel topraklamasi yapip tum sistemi es potansiyel bara ile birlestirmek en saglikli sistemdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,680
Kullanıcılar
449,951
Son üye
N4POLYOON

Yeni konular

Geri
Üst