Katılım
27 Ağu 2020
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
29
Herkese merhaba.

Mesleğim gereği Konya'nın bir ilçesinde görev yapıyorum.

Üç katlı bir apartmanın orta katında oturuyorum. Bu eve Kasım 2019'da taşındım. Zaman zaman banyoda elimi yıkadığımda elimdeki açıklık, yara yerlerde iğne batması gibi yanma ve batma hissi hissediyordum ama şimdiye kadar bu yanma ve batma haricinde ciddi bir sorun yoktu.

Üst kattaki komşumuzun dediğine göre Temmuz ayında MEPAŞ'tan gelip elektrik sayaçlarını değiştirmişler. Periyodik olarak yaklaşık 5 yılda bir sayaç değişimi yapıyorlarmış.

Ben de Temmuz'un başlarında eve bir bakmaya, kontrol etmeye geldim. Evden çıkarken de evin içindeki sigortalardan ana sigortayı kapatıp çıktım.

Ertesi gün komşu aradı eve elektrikçi çağırmış. Elektrikçi telefonda ''Sizin binanın topraklamasında sorun var. Ben bu daireyi kontrol ettim siz de kendi dairenizinkini kontrol ettirin'' dedi.

Ağustos'ta eve geldiğimde bu sefer banyoda el yıkarken ve banyonun bataryasından iyice elektrik çarpmaya başladı. Bataryanın musluk başlarını tutamaz olduk. Benzer şekilde elektrik çarpması üst kattaki komşuda da oluyormuş. Ama sayaçtan benim dairenin elektriğini kesince bir sorun olmuyormuş.

MEPAŞ'I aradık. Ekip geldi. Benim dairenin sayacındaki kırmızı kabloyu çıkarıp geri taktılar. Sayaçta bir sorun yok dediler. Sonra evin içinde elektrik kaçağı olması muhtemel elektrikli şofben, kettle, priz vs. baktılar onlarda da bir sorun bulamadılar. Ev sahibini telefonla aradık MEPAŞ'tan gelen ekip telefonda ev sahibine elektrikçi ustanın dediği gibi: ''Sizin binanın topraklamasında sorun var. Ya topraklamanın yenilenmesi lazım ya da ilave topraklama yapılması lazım.'' deyip gittiler.

Bunun üzerine ev sahibi benim daireye bir elektrikçi gönderdi. O da kaçak olması muhtemel elektrikli şofben, kettle, priz vs. baktı o da herhangi bir sorun olmadığını söyledi ve gitti.

Uzun lafın kısası: Şu an banyoda elimi yıkarken yanma, batma hissi olmuyor. Banyodaki bataryalardan çarpma hissi olmuyor. Şofbenden zaten daha önce böyle bir şey yaşamamıştım. Ama böyle şeyler yaşadıktan sonra korka korka kullanıyorum açıkçası. Sorun nedir, neden böyle olmuştur, şimdi iç rahatlığıyla elektrik tesisatını kullanabilir miyim? Elektrikçi çağırıp baktırın demeyin burası bir ilçe ve burada elektrikçi bulmak imkansız. Daha doğrusu elektrikçi var ama böyle ( onlara göre ) ufak tefek işlere gelmiyorlar. Ne yapacağımı bilemiyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik mühendisleri odası Ankara şubesinin Konya temsilciliğini arayıp bu konuda yardımları olup olamayacağını sorabilirsiniz..
 
Kotu sonuclar dogurmadan bir an once uzman bir elektrikci getirip bakitiniz nacizane tavsiyem.
 
notre ile toprak birleştirilmiş olmalı sayaç değişince faz notre karışmış sigortalara faz mı geliyor kontrol edin orda notre toprak köprülenmiş olabilir.
 
Selamlar..
Öncelikle ev baya eski bir evmidir..eski evlerde su boru sistemi metaldi..Topraklama etkisini arttırmak için su borularına bile topraklama bağlanıyordu.

Topraklamada Sorun olduğunda veya topraklama olmadığında fırın çamaşır makinesi gibi aletlerin gövdelerinde düşük voltaj olabilir dokunduğunuzda ısırma gibi sizi rahatsız edebilir..hatta baya bir elektrik çarpan çamaşır makineside görmüştüm..Kadın çamaşırları çıkaracağı zaman fişi çekiyordu elektrikçi böyle bir akıl vermiş Topraklama çektim ve düzelttim kadında her an çamaşır makinesine dokunurmuyum stresinden kurtuldu
Prizlerden topraklamaya kontrol kalemi ile baksanız bile anlaşılır kontrol kalemi ışığı hafif yanar veya prizden nötr ve toprak arasını ucuz bir ölçü aleti ile ölçebilirsiniz..0-0.5 volt arası bişey olursa normaldir..0 en güzeli tabiki..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst