STL Sorusu...

Katılım
6 Şub 2013
Mesajlar
12
Puanları
1
Arkadaşlar aşağıdaki stl kodda SD T1 den sonrasını anlayamadım. BEC komutu neyin şartına göre dönüyor? Ardından T1'i resetleyen nedir? Şimdiden teşekkürler.

AN T 1
L S5T#3S
SD T 1
BEC
R T 1
AN M 0.0
= M 0.0
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
BEC yani block end conditional. Yani bloğu şarta bağlı sonlandirma. BEC komutu üzerindeki şartlar gerçekleşirse block sonlandirilir. sizin programınızda 3snlik timler başlatılmış. En başta AN T1 komutu olduğundan 3sn süre Dolmamışsa block sonlandırılır. Bir de BEU komutu var bunun tam tersini yapan. Açılımının ne olduğunu bulmayı size bırakıyorum.
 
Aslında karşılaştığım Stl kodlu programları daha iyi anlayabilmek için programı daha açık hale getiriyorum ya da ladder dilinde yazaya çalışıyorum. Burda da aynı şekilde programı açıp simulatorde denedim ama çalışmadı. O nedenle BEC dönüş şartının ne olduğunu sordum. Burada BEC den önce AN T1 kullanırsak (aşağıdaki gibi) PLCSIM'de simule ettiğimizde program çaışmıyor. Bunun nedeni nedir?

AN T 1
L S5T#3S
SD T 1
AN T1
BEC
R T 1
AN M 0.0
= M 0.0
 
İşte bu noktada STL yazım kuralları devreye giriyor.
Sabah sadece BEC komutuna kadar okumuştum programı. Devamını okuyunca yaptığı iş şudur:
T1 timeri 3sn süreyi doldurmadıysa blok sonlanıyor. Süre dolduysa T1 resetleniyor.
 
Programın ne iş yaptığını anlamıştım. Fakat açık halde yazıp(yani BEC komutu öncesi AN T1 kullanarak) simulatorde deneyip programın çalışmadığını görünce programı yanlış anladığımı düşündüm. Aslında STL programlama mantığını kavrayamamamdan kaynaklı bir sorunmuş.......
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst