Step motor adım sorunu

CKR90

Üye
Katılım
11 Eki 2015
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
33
İyi günler,
Cnc de tüm motorlar düzgün çalışıyor. Home pos vs tüm işlemler doğru ilerliyor ancak kod okurken y ekseninin kaydığını farkettim. Arka arkaya aynı kodu tekrar çalıştırdığımda aynı hatayı yaptığını farkettim.
Sorun şöyle;

G1 X120.320 Y161.387
G1 X179.748 Y161.787

Bu iki koordinatta Y eksenindeki değişim 0.4 mm. X ekseniyle birlikte olan hareketinde motorun oldukça yavaş dönmesi gerekiyor. Son sıradaki kod çalışırken Y ekseninin hareket etmediğini farkettim. Bu iki kodu kendim elle girerek denediğimde y ekseni yine hareket etmedi. Motorun üstüne elimi tuttuğumda dönmeye çalıştığını ancak dönemediğini farkettim, sanki yeterli güç gelmiyor gibi. Bu motor Nema 23 2.2 N.m. TB6600 Sürücüyle 3 amper akım ayarıyla çalıştırıyorum. Adım sayılarını değiştirerek tekrar tekrar denedim yine olmuyor. Motor sürücüsüne 5v gücü harici bir kaynaktan verdim, yine düzelmedi. Ancak bu 0.4 mm hareketi sadece Y eksenine uygularsam yavaş hızda bile uygulasam problem olmuyor, doğru şekilde çalışıyor. Sorunu çözemedim acaba sebep ne olabilir ?
 
12 volt ile besliyorum harici başka bir güç kaynağı bağladığımda da 5v ve 12 v bağladım, sorun devam etti
 
Bu motor Nema 23 2.2 N.m. TB6600 Sürücüyle 3 amper akım ayarıyla çalıştırıyorum.

Sanırım aynı motordan 3 adet bağlı, motorunuzun kodu (Şahin Rulman'dan mı?) veya değerleri nedir?
Motorlar paralel mi bağlı?
Güç kaynağınız kaç amperlik?
 
Son düzenleme:
Tek Nema 23 bu motor, Toplamda 4 motor var diğerleri nema 17. 3d printer yaptım gövde 3d printer gövdesi değil bu sebeple y ekseni biraz ağır olduğu için nema 23 tercih ettim. Güç kaynağım 30 amper. Motorda söylediğiniz gibi Şahin Rulman.

Ancak sorunun ne olduğunu deneme yanılmalarımın devamında çözdüm. Hem aynı sorunu yaşayanlara bilgi olması hem de sebebinin ne olduğunu tam bilmediğimden burada paylaşmak istedim.

Kullandığım kontrol kartına sürücü bağlantısının nasıl yapılacağını bilmediğimden internetten bir bağlantı şeması bulmuştum. Bu bağlantı yüzünden sorun çıkıyormuş.

Sorun çıkaran bağlantı şöyle;
Pulse + : 5v
Dir + : 5v
Ena + : 5v
Pul - ve Dir - Kontrol kartının uygun girişlerine bağlanıyor, Ena - Boş.

Bu bağlantının problem çıkarmış olabileceğini düşünerek tekrar araştırdım, farklı bir bağlantı buldum ve sorun tamamen çözüldü.

Doğru bağlantı şöyle;

Pul - : gnd
Dir - : GND
Ena - : GND
Pul + , Dir + ve Ena + kontrol kartının uygun girişlerine bağlanıyor.

Bu bağlantıda tüm sorun çözüldü. Ancak sebep olan şey ne bunun hakkında bir bilgim yok. İlk bağlantı yanlış mı yoksa farklı amaçlar için kullanılabilen bir bağlantı şekli midir bilmiyorum. Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
 
G1 ile bir kod bsşlıyorsa o satırda kodu tamamlayacak bir hız belirlenmeli. F250 gibi onuda bir yapıp denermisiniz.
 
g code içerisinde hızlarda mevcut. foruma sadeleştirerek yazdım. teşekkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst