Sirus Soft starterler hakkında Soru ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,067
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm Değerli ustalarım...

Fabrikada kullandığımız Siemens sirus 3RW3026-1BB14 soft starterler var.

r9lqg3.jpg


7v0OoN.jpg


PMLR5O.jpg


Bu cihazların bağlantı ve çalıştırılması ile ilgili daha önce hiç uğraşma imkanım olmadı. Bu cihazları faz girişleri çıkışlarını bağladıktan sonra start ve stop işlemi için bir kaç çeşit şema verilmiş ve bu şemalar hakkında birşeyler sormak istiyorum
PMLR5O.jpg


Bu resimde olan bağlantıları daha doğrusu bu bağlantıların çalışma ve çalıştırma mantığını anlayamadım hangi bağlantı ne işe yarıyor çözemedim.

Her resimde nötür ü A2 ye direk verilmiş lakin faz bir sürü değişik şekillerde uygulanmış Örneğin faz A1 ucuna direk gelmiş ve bir anahtar vasıtası ile 1 nolu uca girilmiş ve anahtar kapalı konuma geldiğinde sistem çalışmış.

Diğerinde A1 ile 1 kısa devre edilmiş anahtar direk bu kısa devre uçlara gelen sinyali kesip açmış.

Üçüncü resimde ise faz direk A1 e gelmiş ve A1 e gelen faz herhangi bir hata yok ise mühürleme şeklinde çalışma olarak bağlantı kurulmuş yani bir start stop olayı yanı sıra herhangi bir sürüş hatası durumunda cihaz stop olsun şeklinde bir bağlantı yapılmış anladığım kadarı ile...

Burada anlamadığım olay şu :

Bu cihazın çalışması için A2 ye Nötür A1 e Faz gelecek ve 1 nolu uç start işlemi mi yapacak yani 1 nolu uça faz geldiği müddetçe cihaz çalışıp faz kesildiği zaman cihaz stop konumuna mı geçiyor ?

Bir de Cihazın üzerinde iki adet POT var
r9lqg3.jpg


Üstteki saniye cinsinden ayarlanan pot start aldıktan sonra tam hız ve güce kaç saniyede çıkacağını mı belirliyor ?

Alttaki POT'tan ise hiç bişiy anlamadım sadece Motorun tam gücünün yüzde kaçından başlaması gerektiği ayarlanıyor diye düşünüyorum ama bunları bilen bir ustam açıklarsa çok memnun olurum...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elindeki starter etiketinden anladığım kadarıyla 11kw şimdi cihazın manuelini okumanızı tavsiye ederim türkçe vardır içinde o trimpotlar ilk kalkış rampasi bir tanesi zaman dir yumuşak kalkış diğerinde gerilim dir motorun faz sargilarina sürücü gibi mesela 100v vererek motoru yormadan kalkar diğer trimpottaki verdiğin saniyeye göre bu budur starterin çıkışında 3faz okursun yük yokken kumanda almaz ready ledi yanar yük baglamayinca çalışmaz bu meretler.sana uyguladığımız semayiyolluyorum ben buna göre yapıyorum sıkıntı olmuyor.
 

Ekli dosyalar

  • 3rw30balant2.jpg
    3rw30balant2.jpg
    8.9 KB · Görüntüleme: 132
Son düzenleme:
Diğer senin ek teki kumanda bağlantı semaları ni tam net bilmediğim için cevap vermekten çekindim ama sana verdiğim kumanda devresi çalışıyor emin ol takildigin yer varsa sor
Kolay gelsin
 
Sayın @şef112 ustam bu cihazı ben herhangi bir motora bağladığım zaman motor mili boş iken bu cihaz motoru çalıştırmaz mı ?

Diğer pot değerlerini de tam olarak anladım desem yalan olur sanırım şunu demek istediniz :

Bir tanesi zamandır demişsiniz yani kalkış rampası örneğin start aldıktan 20 sn sonra tam hıza ulaş dedik diğeri ise ilk %40 dan başla 20 sn sonra %100 e var şeklinde bir ayar yapıyor sanırım doğru mu anlamışım ?
 
Evet aynı sizin anladiginiz gibi konu motorunuz starter gücünden yüksek olmasında senin starterin 11kw baglayacagin motor bu gücün altında olmalı yoksa starter zarar gorer malum bunun ıçi elektronik baglayacagin motor mili kasnakli olur kayisli olur motor yüzsüz olur fark etmez çalıştırır.siz pens ampermetre ile starterden geçen akımı olcun motorun yönüne bakın.
 
@şef112 anlatmış zaten gerekeni.
Soft starter 1 numaralı girişte enerji olduğu müddetçe çalışacaktır. 13-14 uçları normalde açık yardımcı kontaktır ve üçüncü şemada mühürleme olarak kullanılmış. Üstteki pot başlangıçtan tam yüke çıkma zamanını saniye cinsinden ayarlar. Alttaki pot ise kalkış anında motora uygulanacak ilk gerilim, giriş geriliminin yüzde kaçından başlayacağını ayarlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst