Sin cos enkoderler

Katılım
6 Ağu 2008
Mesajlar
59
Puanları
1
Yaş
39
ArkadaŞlar merhaba bana bu sİn cos enkoderler hakkinda bİlgİ verİrmİsİsnİz.acİlen.dİĞer enkoderlere gÖre ne farki var acaba.ve kullanim alanlari nerelerdİr...saygilar
emeĞe saygi
 
Merhaba,

incremental encoderler kare dalga , Sin-Cos encoderler ise sinusodal yani dalgalı sinyal üretir. Sin-cos sinyalleri işleyerek istenilen Puls sayısında kare dalgaya dönüştürebilirsiniz. örneğin, 1024 puls sin-cos bir encoderin her sin-cos sinyalini bölerek, kare dalgaya çevirip, encoderi 1024'ün katları (2048, 4096, 8192), olarak kullanabilirsiniz. http://www.senseelektronik.com adresinde italyan Lika Electronic'e ait Sin-Cos Encoderileri bulablirsin.
 
Sin-cos encoder diye birşey varmıdır? Benim bildiğim bunlara resolver deniyor. Çalışma mantığı olarak bir çeşit trafodur. Milin açısının sin veya cosinüsünü çıkışında verir.
 
TeŞekÜr ederİİm sayin Üstat ama bu enkoderlerİn kullanim yerlerİ nerelerdİr acaba?
 
genelde servo motorlarda ve geri besleme istenen yerlerde kullanılıyorlar.yapı olarak enkoder gibi olsada, sn. morcali nin dediği gibi resolver diye adlandırılırlar.
 
Sincos encoder ve resolver farkli seylerdir. Biri biri yerine kullanilamaz.

Sincos encoderin mili donduruldugunde kanalllardan birinden sinus digerinden cosinus sinyali cikartir. Bunun icin sadece besleme geriliminin verilmesi yeterlidir.

Resolverda da sin ve cos cikisi vardir ancak, besleme gerilimi yerine referans sinus sinyali ister.

Sincos encoderlar cok farkli sekilde yapilabilir. Optik, magnetik vs.

Resolver ise aynen iki fazli motor daha dogrusu primeri donen cift sekonderli transformator gibidir. (3 fazli olanlari da mevcuttur.)
 
Eklemeyi unutmusum. Resolverin Sin ve cos sinyalleri rotor acisinin sin ve cos degerlerdir ancak yalin degerde olmayip resolvere giren referans sinyalle modulelidir.

Genelde referans olarak 400Hz kullanir gunumuzde 10 khz de calisan tipleri vardir.
 
benimde eklemek istediğim bisey var dc motorunuza bağlı resolver varsa eğer motorun yönünü değiştirmek için field yada armatür ucuyla birlikte resolver ın sin açısınıda değiştirmelisiniz yoksa motorun yönü değişmez
 
Arkadaşım bu sıncos encoderler kullanım alanları resolver de olduğu gibi daha çok senkron uygulamalarda pozisyon kontrollü sistemlerde karşımıza çıkıyor. Encoderler ise genelde bildiğimiz gibi devir okumada kullanılıyor.
 
Elimde sincos enkoder bağlı olan telemechanique marka bir servo motor var sürücüsünü kendimiz yapıyoruz bunun için arabağlantı devreleri yaptık ve DSP ile kontrol yapmayı hedefliyorum sorum ise şu; sincos encoder kataloğunda 4 nolu uç Ref Sin, 5 Nolu uç Ref Cos, 8 Nolu uç Sin, 9 Nolu uç Cos, ve 10 Nolu uç Besleme, diyor. Bunlar ne anlama geliyor? Acaba dışarıdan Besleme verdiğimiz gibi Referans Sinüs ve Referans Cosinüs işaretimi verilmeli? eğer öyle değilse bu ıçların anlamı nedir cevaplandırılırsa çok sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst