siemens plc vs codesys ?

kdr042

Üye
Katılım
10 Haz 2009
Mesajlar
20
Puanları
1
arkadaşlar simens mi öğrenmek mantıklı yoksa codesys öğrenmek mantıklı ?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
İkiside mantıklı ama codesys (ST dili ) artık gözardı edilemez derecede firmalardan fazla destek alıyor o nedenle codesys size oldukça fazla artı kazandıracaktır.
Firmaların yavaş yavaş visual basic yazılımınada yöneldiğini unutmamak gerekir bence bunları öğrendikten sonra sıraya visual basic yazılımınıda ekleyin.
 
Her ikisinide bilmekte mutlaka fayda bvar. ABB, Turk, Beckhoff gibi firmalar Codesys tabalı programlar kullanıyorlar. eer Codesys bilirseniz. bu programlarıda kullanmakta zorluk çekmezsiniz.
 
şöyle ifade edyim IEC Diye bir standart var IEC'nin açılımı, (International Electrotechnical Commission) Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'dur. Dünyada industry 4 diye bir devrim denilen aslında pekte devrim olmayan yada bana göre devrim olmayan bir standart gelişti . bu standarda göre dünyada üretilen tüm elektrik elektomekanik kontrol elemanlarının (şalterler, valfler , anahtarlar, ev otomasyon aletleri, kombiler, fabrika otomasyonları, şalt enstumanları kesiciler herşey yani herşey bu standarda uyumlu hale getirilmeye ve herşeyin birbiri ile haberleşmesini sağlamaya herşeyin heryerden her makineyle uyumlu hale getirilmesine çalışılıyor .. bununda standardı iec61131-3 diye bir yazılım consepti. üzerinde firmalar anlaştılar
ve tüm firmalar bu standartta yazılım kullanmaya üretmeye başladılar ..
mikrosftun sektöre hakim olmasıyla beraber java eski etkinliğini kaybedince artık bu plcler ve kontrolerler microfostt net framework temelinde xml-xaml visual basic temelli yazılıyor zaten . tüm dünyadaki plc üreticilerin hepsi ayrı ayrı diller yazmak yerine ayrı ayrı ayrı arayüzler yazmak yerine bunu ALMANYA da CODESYS E YAZDIRIYORLAR bu imalatçıların kullandığı ve maliyetlerini ortak karşıladıkları ama aslında codesys sanki bağımsız firmamış görüünen ama olmayan tüm plc imalatçılarına yazılım üreten bu standardı sağlayan bir firmadır. bunlar arasında bir sürü firmayı saymak mümkün ... schieinder electrik, abb , mitsubishi vago,lenze , yaskava ,daha bir sürü ...

siemens daha köklü ve daha eski bir firma olduğu için bunların arasında yer almıyor o kendi yazılımını kendi geliştirmeye çalışıyor . step7 den vazgeçip tia portala TOTALY İNTEGRATED AUTOMATİON adında bir arayüz geliştirdi Ve ASLINDA ODA BU STANDARTTA YAZILIM üretiyor.. sadece ara yüzleri farklı olduğu için bir plcye yazdığınız data bloklar yada komutlar tia portala uymuyor .. buda siemenste eski ve yeninin uyumu adına biraz sorun yaratıyor sürekkli güncelenmesi sııntı doğuruyor ama ilerleyen zamanlarda biraz daha çözecekler gibi duruyor.. u nedenle TİA PORTAL VERSİYON 10-5 VERSİYON 11 VERSİYON 13 VERSİYON 14 VERSİYON 15 gibi sürekli kısa sürelerde yazılım çıkarıyor ..
codesys ve tia portalın kullandıkları programlama dilleri dediğim gibi temelde aynı diller aynı bloklar
TON TOF RTRİGER FTRİGER SET RESET BİR SÜRÜ KOMUT ASLINDA COMPİLER TEMELİNDE AYNI YAZILMIŞ PROGREMLARDIR . BU STANDARTTADIR YANİ.

sadece codesyste yazılım ve adresleme biraz daha rahatır daha çabuk yazabilirsiniz daha esnek bir ara yüzü vardır hafıza alanlarını daha rajhat yaratırsınız . blokları daha esnek yazabilirisiniz . codesys öğrenirseniz göreceksinizki siemensi otomatikman öğrenmişsiniz . size kalan tia portalın ara yüzünü kullanmak olacak .
hatta c# öğrenirseniz her iki proğramı kavramak öğrenmek daha kolay olacaktır .. eğer xaml e hakim olabileseniz codesyste çalışmanız sorunları bulmanız çok rahat olacaktır. yani programla mantıkları aynı aslında şöyle örnekliyeyim bakınız daha açıklayıcı olacak 3 dilde program nasıl yazılır
C# için veya c++ için
1=c# programı açarsınız
2 kendinize kullanacağınız kütüphaneleri seçersiniz (sistem collection generik vs )
3- uzayda kendininize bir çalışma alanı açarsınız
4- burada bir sınıf açarsınız metodları tanımlarsınız metodların ne değişken alacağını özelmi genlemi olacağını belirtirsiniz
5 değişkenleri tanımlarsınız
6 cod yazarsınız...

eğer codesys yazacaksanız
1- bir proje açarsınız
2- kütüphanelerinizi açarsınız (bunlar hazır metodlardır amaplcde fonksiyon bloklar olarak tanımlanır )
3 - bir program seçersiniz ve ne dilde yazılacağını seçersini( laderlogic - fb yada structed text vs compiler ne şekilde derleyecekse )
4- programlayacağınız cihazı seçersiniz ( bunu codesys xaml ya xml olarak yazar üreticinin yada codesysy sindirirsiniz import edersiniz .
5 - değişkenleri belirlersiniz
6 kodu yazarsınız

eğer tia portal yazacksanız
1- bir proje ismi açarsınız
2 cihaz seçersiniz (codsysteki xaml olarak yazılmış cihazı ekliyorsunuz ama codesyste bir milyon cihaz olduğu için projeye girmeniz gerekirken siemen sadece kendinin olduğu için tüm cihaz kütüphanesi otomatik gelir yok yeni çıkmışsa o cihaz projeye import edersiniz
3 program açarsnız dilini belirlersiniz (codesystede aynıdır , c# da sınıf olarak geçer codesystede program yada function (metod c# )
4-değişkenlerini belirlersiniz tanımlarsınız
5- kodu yazarsınız

gördüğün gibi pek bir fark yok aslında o halde nasıl bir yol izlemeliyiz
1 önce otomatik kumanda bilgimizi ve kumanda mantığını çok iyi öğrenmemiz gerekir
2 gerisi çorap söküğü gibi gelir
codesysle c# aynı zamanda eş zamanlı olarak öğrenebilrsin sonra da zaten siemensi öğrendiğinin arkına bile varmasın ara yüzü çödünmü bu iş biter .
youtubede gençay yıldız diye bir arkadaş c# çok iyi anlatıyor tavsiye ederim

bu verdiğim bilgiler otomatik kumandayı çok iyi öğrenmelisin dışındaki her şey gecein bir yarısı üstn körü yazılmış şeylerdir .senin bunları araştırman gerekir .
iec61133-3 nedir
netframework nedir nasıl çalışır
c# mantık nedir bunları öğrenebilirsen çok iyi bir plc yazılımcısı olabilirsin . Scada yazarken panel yazarken sorunlarını rahat çözebilirsin .
direkt plc yazmayıda öğrenebilirsin ama o zaman piyasada ben plc yazarım deyip bir garaj kapısını açıp kapamayaı bir yıldız üçgen devresini kurupçalıştırmayaı başarıp bunu plc yazıyorum sananlardan bir farkın olmaz .. ve bu meslekten para kaanmak istiyorsan fark yaratmalısın .. ha elbette bunlarda önemli şeyler ...
eğer yaptığın iş ne ise ben bilmiyorum garaj kapısı açıp kapatmaksa sadece basitten plc yazmayı öğrensende işini görür
şimdi birde olayın piyasa ve fiyat boyutu var codesys temelli plcler daha ekonomik daha karlı saması daha kolay ben illa siemen plc çalışaçağım diye br kaygın yoksa rekabet etmek istiyorsan codesys daha mantıklı ..
yok ama fabrikada çalışıyorsan yada sektöründe siemens daha çok kullanılıyorsa siemens daha mantıklı .

burdan neyi anlıyoruz şunu anlıyoruz hepimiz hep edebiyat dersinden kaçtığı için hepimizde ifade bozukluğu var anlatamıyoruz ortada olmayan bir soruya ne için sorulduğu belli olmayan bir soruya oturmuş 1kamyon cevap yazmaya uğraşmışız ne işe yarar heçte biişe yaramaz gene ben gene gereksiz gereksiz konuşmuş olurum.

ya sahi hocam
1- sen bu plcyi neden öğrenmek istiyorsun?,
2- plc işimi yapacaksın yoksa çalıştığın yerde işine yara diyemi?
3- sektörün nedir makinamı? arıtmamı? enerjimi? yoksa farklı bir alanmı
bunları bilmeden hangi dilin hangi markanın sana faydalı olacağını nereden bilelim?

bu kasaba mala önerisi vermek gibi bişi. kasaba mala tavsiyesinde bulunup oto tamircisine kazma , opreratör doktora yankeski, kanalizasyon işçilerine autocad ,uçak mühendislerine dizel motor prensibi önermek gibi bişey
nese gecenin bu yarısı sürçü lisa olduysa affola
 
Son düzenleme:
herkese çook teşekkür ederim meraktan öğrenmek istiyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst