Sharp sj pt69r-hs buzdolabı arızası

Katılım
11 Mar 2010
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar, 2 hafta önce sabah baktık dolap soğutmuyor üst tarafta erimeye başlamış. Kompresör normal çalışmıyordu. Fişi çıkarıp takınca yarım saat felan çalışıp duruyor ama soğutmuyordu. Uzunca bir sürede tekrar çalışmıyordu. Sharp servisini aradım, zor bela birisini yolladılar. Usta geldi yanında malzeme felan yok. Sağına soluna baktı dışardan, arka taraftaki elektronik karta baktı kart arızalı çıkış vermiyor dedi. 10 güne gelir kart dediler. Kompresör çalışıyor ama dedim. ki kompresör hiç çalışmıyor değil çalışıyor ama bir müddet sonra duruyor ve bu arada da Üst taraf biraz soğukken alt taraf hiç soğumuyor du. 10 gün bekleyemeyeceğimiz için Kartı elektronikçiye götürdüm belki tamir olur diye, kartta hiçbir şey yok sapasağlam muhtemelen başlarından savmak için söylemişlerdir dediler. Başka hiçbiyere bakmamıştı zaten gelen usta. Neyse baktım servisten bi iş çıkmayacak; dşardan başka bir servis çağırdım. O üst taraftaki evaparatörün buzuna arka taraftaki kompresör çıkışındaki sıcaklığa felan baktı. Sadece Evaparatörün girişinde biraz buzlanma vardı. kartta birşey yok dry tıkalı dedi. Dry i değiştirip gaz bastı. 1 hafta kadar hakkatten dolap iyi çalıştı. Alt taraf da soğutuyordu. Ama dün sabah yine soğutmamaya başladı. Üst taraf yine tam soğutmuyor çözünmeyecek kadar bir soğutma var gibi ama alt tarafta hiç soğuma yok. Kompresör çalışıyor uzun bir müddet ama soğuma olmuyor. Üstteki evaparatör fanı sürekli çalışıyor. Soğutma yaparken dolabın dışı baya ısınıyordu normalde şimdi o sıcaklık da yok kompresör çalışırken.
Havalar iyice ısındı çok sıkıntı yaşıyoruz. Nasıl çözeceğiz bu sorunu bilgisi olan var mı? En azından gelen servise fikir verme açısından yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
gelen arkadaş dryer değiştirdiğini söylediniz ya, o dryerin olduğu yere bakarmısınız yağlanma var mı?
 
gelen arkadaş dryer değiştirdiğini söylediniz ya, o dryerin olduğu yere bakarmısınız yağlanma var mı?
Hocam günaydın. Sabah sabah ilgilendiğiniz için teşekkürler. Dışarıdan baktığımda dryde yağlanma yada nemlenme göükmüyor. Uyuyamadım sabah erken saatte dolabın üstünü söktüm ve komple buz tuttuğunu gördüm. Resim ekliyorum. Saç kurutma makinesi ile buzı çözüdrmeye uğraşıyorum şimdi. Soğutma yapmamasının nedeni bu buz tutması sanırım ama buz tutmasının nedeni ne olabilir? muhtemelen 1-2 gün sonra yine buz tutacak bütün kanallar.
IMG_20200517_090813.jpg
 
Tekrar merhabalar.

Buzdolabınız no frost özellikli bir dolap. Gaz akış şemasını bilmiyorum ancak buzdolabınızın türü no frost olduğu için buz tutmamalı.

Bu tür dolaplarda buz oluşumunu engelleyen bir dizi sistem vardır. En temel parçası bu buzun oluştuğu yerde rezistans vardır. Bu rezistans ya bir sensör vasıtası ile yada bir timer vasıtası ile devreye girer ve buzları eritir. Sonrasında normal çalışma döngüsüne devam eder.

Sizde bu rezistans arızalı olabilir yada rezistansı devreye alan sensör veya timer bozuk olabilir.

Muhtemel arızanız bu.

Şimdi siz bu buzları saç kurutma ile güzelce eritin. Muhtemelen cihazınız bir kaç gün daha ( havanın nemi ve dolabın kapısının açılıp kapanma sıklığına bağlı olarak ) belki bir hafta düzgüb çalışacaktır. Yine buzlanma oluşunca soğutmamaya başlar.

İşin ehli iyi bir usta yada bir servis sorununuzu çözecektir ancak doğru servisi ustayı bulmak zor.

Bu yazdıklarımı deneyin dolap düzgüb çalışır sonra yine buzlanınca soğutmamaya başlarsa defrost sistemindeki arızayı tesbit etmiş olursunuz. Servise yada tamirciye bu konuyu iletirseniz işiniz daha kolay olacaktır.

Kolay gelsin.
 
Tam da eski bir buzdolabımda benzer sorunu yaşayıp, nasıl çözerim diye araştıracakken konuyu gördüm. Dolap iyi soğutmuyordu, arka tarafta buzlanma var diye bir gün açık bıraktık. Sonra gaz basıldı, sonra yine dengesiz soğutunca kılcal borularda yağ var tıkıyor diye üst soğutucu kısım sökülüp temizlendi, derken yine gaz basıldı ve sonuç aynı. Neticede motor bir şekilde yılların eskitmesiyle artık piston sekmanlarından sanırım ya da yağın incelmesi sonucu yağı borulara sızdırıyor ve ince kısımda tıkanmaya sebep oluyordu. Halen öylece bir köşede bir kaç senedir duruyor. Yazlık olayından dolayı acaba motor değişimi ve komple tesisatın temizlenerek yağdan arınması sağlanırsa bir süre daha idare eder mi diye düşünüyorum. Bu konuda benim de yardıma ihtiyacım var. Dolap beko nf 1310T modeli olabilir. Yıl olarak ekonomik ömrünü doldursa da gövde sağlam, uygun şekilde çalışır hale getirebilsem iyi olacak. Orta boy bir dolap için 2500 TL vermek istemiyorum.

Geçmişte konuşulmuş https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/buzdolabı-alt-kısım-soğutmuyor.81455/post-497773
 
Son düzenleme:
@rsimsek buzdolabını açık bırakıp bekletip çalıştırdığınızda nasıl tepki veriyor soğutmasında?

Yağ kaldırma olayı her buzdolabı yağ kaldırır ama o yağ yine kompresöre geri döner.
 
@serkan_48, uzun zamandır öylece duruyor. Yakında deneyeceğim. Müdahale zamanında bekletmeden de bir sonuç alamamıştık. Kılcal boruları çağırdığım özel servis elemanı üst soğutucu kısmın borularını söküp temizlemişti. Aklıma gelen, motor kısmından gaz devirdaim borularını ayırıp komple boru sistemi uygun bir çözücü ile temizlenebilir mi? Sonrasında da dry dene nem alıcı filitre gibi motorun gazı verdiği yönde araya bir yağ tutucu filitre konulabilir mi? Zamanında 400 TL masraf sonunda pes etmiş, daha sonra değerlendirebilirim diye yeni dolap almıştım. Şu an ihtiyaç oldu.
 
@serkan_48 hocam dolabın buzunu çözdürdüm ve sabah 11 gibi çalıştırdım. O saatten beri takip ettiğim kadarıyla kompresör hiç durmadı ve hala çalışıyor. 6 derece ve -13 dereceye ayarladım. Dolabın dışı sabahtan beri baya sıcak yani içerdeki ısıyı dışarı atıyor. Zaten kontrol ettiğimde alt taraf da oldukça soğumuş. Defrost devreye girecek mi yani 7-8 saat sonra kompresör duracak mı diye takip etmeye çalıştım ya farketmedim yada durmadı hiç. Gerçi çözdürme işleminden sonra ilk çalışmada defrost algoritması normal mi işliyor yoksa defrost yapmadan ayarlanan dereceye düşünceye kadar çalışıyor mu bilemiyorum. Muhtemelen birkaç gün bu şekilde iyi soğuttuktan sonra yine donacak ve soğutmayacak. Sorun Defrost dan gibi duruyor ama İyi usta bulup ona bunu anlatmak ve iş yaptırmak çok zor. Daha önce gelen servislerin ikisine de söylemiştim. Muhtemelen sensörlerden, timerdan felan diye düşündüğümü ama onlar gelmeden üst tarafı komple söküp hazır etmeme rağmen hiç kontrol etmeden bunları biri kart değişecek dedi diğeri dry değişecek dedi. sensörler, rezistans yada timer (var mı bilmiyorum) cihazlara özel mi oluyor uygun parçaları nasıl bulurum?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,466
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst