Sharp sj pt69r-hs buzdolabı arızası

Gayet basarili bir arastirma olmus.

Elinizde multimetre varmi? Kullanmayi biliyormusunuz? Biliyorsaniz semadan rezistansi ve sigortayi ölçelim.
 
Verdiğiniz şema ve bilgilere göre ,

Aşağıda kırmızı ile işaretledim. Şemaya göre CN5 soketinin 8 ve 10 numaralı terminalleri defrost rezistansına gidiyor. Rezistansa seri termal fuse sigorta var. Biz bu rezistansı ve sigortayı ölçeceğiz. Burada görünen termal fuse ısıl sigortadır. Genelde karşılaşılan sıkıntı bu rezistans aşırı ısınırsa bu sigorta atmasıdır. Muhtemelen sizin bu sigorta atmış olacak. Geçici olarak kısa devre yapıp TEST edilebilir ancak yangın çıkmaması yada bir sonraki aşırı ısınmada koruması için yenisi ile değiştirmek gerekmektedir.

Aklıma takılan bir konu şemada CN5 soketinde 7 - 5 - 3 - 1 nolu terminallerde de kablo bulunmakta. Ancak sizin dolaba ait kart resminde 7 ve 5 nolu terminalde kablo yok. Aklımı karıştırdı.

Ölçüm deneyelim duruma göre hareket ederiz.

Adsız.png
FJIMG_20200519_032951.jpg
 
Şemaya göre CN5 soketinin 8 ve 10 numa

@serkan_48 hocam, tespit şemasına göre önce O kahverengi ve siyah kablodan anakartın çıkış gerilimini kontrol etmemiz gerekiyor sanırım gerçi dolap çalıştığı için gerek var mı bilmiyorum ama sonra rezistans için fişi çıkarıp? cn5 soketini söküp 8 ve 10. ayaktan direnç ölçümü yapacağım sanırım değil mi?

Aklıma takılan bir konu şemada CN5 soketinde 7 - 5 - 3 - 1 nolu terminallerde de kablo bulunmakta. Ancak sizin dolaba ait kart resminde 7 ve 5 nolu terminalde kablo yok. Aklımı karıştırdı.

bu doküman benim dolaba benzeyen bir dolaba ait farklı olabilir. Yada pek anlamam ama yolla bir devre elemanı bağlı olmasın?
 
Son düzenleme:
Yapacağımız ilk ölçüm dolabın enerjisini çekip ,

CN5 soketini söküp 8 - 10 nolu terminale bağlı iki kabloda omaj ölçümü yapacağız. Burada göreceğimiz omaj bize sigortanın yada rezistansın sağlam olup olmadığını bilgisini verecek.

Eğer,

Omaj okuyamazsak yapacağımı iki şey var.

1- Kablosunu takip edip bu termal fuse' u bulacağız. ( Yüksek ihtimal rezistansa cok yakın yerde yani buzlanmanın olduğu evaporatör üzerine vida ile tutturulmuş olacak ) bu sigortayı ölçeceğiz. Omajı kısa devre gösteriyor olmalı.

2- Sigorta omajı kısa devre ise kalan rezistansı ayırıp ölçeceğiz.

Bunları tesbit etmemiz lazım. Bence dolabın buz tutmasını beklemeden bunu tesbit edelim.
 
Açık devre.

Sigortaya ulaşıp ölçmemiz gerek. Sigorta göründüğüne göre kahverengi kablo üzerinde olacak. Ve dediğim gibi evaporatör ( buz tutan soğutucu ) üzerinde olacak.
 
Evet doğrudur. Bu parçaya ulaşıp ölçmemiz lazım.

Birde iki altında defrost heater var. Onuda ölçeceğiz. Sorun ikisinden birinde görünüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst